polo1976 pisze:O ile do wskazówek zastosowałbym diodę punktową [...] to do podświetlenia zegarów, popielniczki zapalniczki itp dałbym raczej coś o rozproszonym świetle tj diodę walcową lub fluxa.
zakupiłem punktowe (takie akurat były w sklepie). zamontuje i zobaczymy jaki będzie efekt
[ Dodano: 2011-06-02, 22:55 ]
zrobione
w zapalniczce i popielniczce w miejsce żarówek typu T5 wstawiono diody o tym samym oznaczeniu

diody typu T5
Tak jak wspomniałem wcześniej, aby dostać się do oświetlenia w popielniczce, po uprzednim zdjęciu bocznego panela należy odkręcić metalową "górę" od popielniczki

popielniczka od wewnątrz

żarówka

dioda
W zapalniczce sprawa jest o tyle trudniejsza, iż kostka z żarówką dosyć mocno zalega, a sam element jest stosunkowo mały. Wyjęcie kostki i żarówki nie jest o tyle trudne, co raczej niewygodne. Pomocny przy wyjęciu kostki będzie niewielki śrubokręt, a do samej żarówki przyda się pęseta.

zapalniczka od wewnątrz

żarówka

dioda
Problem na jaki się natknąłem przy zapalniczce: kostkę do której wpinamy diodę (z racji tego, iż dioda jest dłuższa od żarówki) ciężko jest "wpiąć". Sam ten fakt nie przeszkadza, lecz masa, która za pomocą elastycznej blaszki podłączona jest do zapalniczki może "nie stykać". Problem ten można rozwiązać (lub zminimalizować) spinając obie kostki (zapalniczki i oświetlenie od niej) jakąś gumką bądź np. połączyć izolacją - w celu usztywnienia.
Na efekt końcowy przyszło poczekać do zmroku
Co do sprawy poruszonej przez
polo1976:
wykorzystałem diody z płaską soczewką. Zdjęcia oczywiście nie oddają w 100% wyglądu faktycznego, ale uważam że efekt jest zadowalający

Myślę, że przy zapalniczce nie ma to żadnego znaczenia, przy popielniczce, gdzie mamy do czynienia z kawałkiem płaskiej powierzchni znaczenie może być większe.
Diody można oczywiście wykorzystać również do podsufitki

dioda rurkowa typu SV8,5
jak i do oświetlenia bagażnika

dioda typu W5W
koszty:
dioda typu T5 - 3,90 pln / szt.
dioda rurkowa typu SV8,5 - 10,00 pln / szt.
dioda typu W5W - 6,50 pln / szt.
Pozdrawiam