[ Primera] Nissan Primera P10 GT Turbo
Moderatorzy: Seba WWA, Ryba, Sajmooon, janusz, Zielkq
- killer2000
- fanatyk nissana
- Modzelitto
- fanatyk nissana
Ryba moje gratulacje
Piękne serce 

Uważaj blabla na ZUOOOOOOOO
JEST:Scubzowy SilverFlea
JEST:Mżonkowy Biały SSS:)
BYŁO: Mżonkowa Biała "Beza"
JEST:Scubzowy SilverFlea
JEST:Mżonkowy Biały SSS:)
BYŁO: Mżonkowa Biała "Beza"
- Coobcio
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Piękna i czysta robota ale strasznie pracochłonna 
Wał bardzo ciasno spawoany więc nie będzie takiej sytuacji jak u naptuna 3,5 setki idealnie
Turbo wykręć i powiększ w nim klapkę od WG do tulu ile się da, pomaluj klapkę od WG i zamknij ją - zobacz jaki jest styk z dziurą w żeliwie, i wylicz jaki maksymalny możesz zrobć otwór tak żeby przylgnia wynosiła minim 1,5mm
Przed odpaleniem silnika, wykręć z niego świece zalej olejem i kręć tak długo rozrusznikiem aż zgoaśnei kotrolka ciśnienia oleju i tak jeszcze z 10 sek...
Wodę do turbiny doprowadź z dawnego podgrzewania przepustnicy
Woda do turbo z czujnika ciśnienia oleju + trujnik
Sciek oleju z turbo wspawać musisz do stalowej miski olejowej
Chyba wsio ze wskazówek
Dawajcie z tematem docierajcie i storimy na hamowni jestem pwien że 300KM peknie i to pewno bęz kręcenia wałkami
Choć pokręcić warto coby te 300 złamać
Ps. Turbinę macie bardzo fajną i rozwojową z tego co pamiętam jest to TD05-16 z Subaru, można do niej wstawić koło kompresji 20G i wówczas nie ma problemu z mocą na poziomie 350KM przy ok 1,2-1,3 bara

Wał bardzo ciasno spawoany więc nie będzie takiej sytuacji jak u naptuna 3,5 setki idealnie

Turbo wykręć i powiększ w nim klapkę od WG do tulu ile się da, pomaluj klapkę od WG i zamknij ją - zobacz jaki jest styk z dziurą w żeliwie, i wylicz jaki maksymalny możesz zrobć otwór tak żeby przylgnia wynosiła minim 1,5mm
Przed odpaleniem silnika, wykręć z niego świece zalej olejem i kręć tak długo rozrusznikiem aż zgoaśnei kotrolka ciśnienia oleju i tak jeszcze z 10 sek...
Wodę do turbiny doprowadź z dawnego podgrzewania przepustnicy
Woda do turbo z czujnika ciśnienia oleju + trujnik
Sciek oleju z turbo wspawać musisz do stalowej miski olejowej
Chyba wsio ze wskazówek

Dawajcie z tematem docierajcie i storimy na hamowni jestem pwien że 300KM peknie i to pewno bęz kręcenia wałkami

Choć pokręcić warto coby te 300 złamać

Ps. Turbinę macie bardzo fajną i rozwojową z tego co pamiętam jest to TD05-16 z Subaru, można do niej wstawić koło kompresji 20G i wówczas nie ma problemu z mocą na poziomie 350KM przy ok 1,2-1,3 bara

WWW.COOBCIO.PL
OSIĄGNIĘCIA:
SR20VE + Turbo 342KM
W pełni uliczne GA16DE 128KM
Nissanowe 1.6 N/A 183KM
Nissanowe 2.0 N/A 243KM
Nissanowe 2.0 + T 319KM
Nissanowe 2.0 Turbo 407KM
OSIĄGNIĘCIA:
SR20VE + Turbo 342KM
W pełni uliczne GA16DE 128KM
Nissanowe 1.6 N/A 183KM
Nissanowe 2.0 N/A 243KM
Nissanowe 2.0 + T 319KM
Nissanowe 2.0 Turbo 407KM
aż miło popatrzeć na ten projekt...silnik malina, i co najlepsze na wyglądzie się nie kończy... 
pozdrawiam i gratki za projekt, wytrwałość
Wolfshade

pozdrawiam i gratki za projekt, wytrwałość

Wolfshade
Mój GT Top Sport VVL N1: viewtopic.php?t=2033
Bombel spokojnie, nie mam zamiaru Cie gonić ani przeganiać. Doładowania o których Coobcio napisał są może i realne jednak nie ma opcji wchodzić pow 1 bara. Bo sie na to nie zgodzę. Po wszystkich projektach które maiły turbo widać że źle się to kończyło. Postawmy sprawę jasno. To nie jest samochód do rajdowania. Maszyna ma cieszyć i służyć a zarazem odwdzięczać się moją dbałością o całość. Wiadomo jakieś kreski wieczorem od czasu do czasu będą - dla fanu. 
Silnik robi moim zdaniem robotę już na doładowaniu rzędu 0.5~0.7 bara. Docelowo myślę nad mocnym i stałym 0.8
Zresztą ja będę walczył o moment obr.

Dlatego też Bomblu nie musisz się o nic bać
Mam teraz parę dylematów.
Nowe zabawki już niebawem będą u mnie:)
W zasadzie zastanawiam się nad świecami
Sprzęgło będzie ogarnięte - naturalnie spiek będzie
Zabawa się znacznie jak zrobi się cieplej

Silnik robi moim zdaniem robotę już na doładowaniu rzędu 0.5~0.7 bara. Docelowo myślę nad mocnym i stałym 0.8

Zresztą ja będę walczył o moment obr.

Sprzęgło będzie ogarnięte - naturalnie spiek będzie

Ostatnio zmieniony 2012-02-08, 20:44 przez Ryba, łącznie zmieniany 2 razy.
- killer2000
- fanatyk nissana
Wystarczy spuścić powietrze z oponbombel pisze:Coś muszę wymyślić na zlot by mieć jakieś szanse

A serio fajnie jest czytać o mocnych projektach P10 żeby siały pogrom "od czasu do czasu" ;P życzę niezawodności i żeby projekt spełnił oczekiwania właściciela

Była Padlina:
Sajmooon'owa "Padlina"
Była Gruzz Operacyjna:
Sentra B15 Gruzz in da Haułs
Nissan jeszcze będzie... coming soon [2022]
Sajmooon'owa "Padlina"
Była Gruzz Operacyjna:
Sentra B15 Gruzz in da Haułs

Nissan jeszcze będzie... coming soon [2022]
Bardzo podoba mi się twoje podejście do tematu TURBORyba pisze:Bombel spokojnie, nie mam zamiaru Cie gonić ani przeganiać. Doładowania o których Coobcio napisał są może i realne jednak nie ma opcji wchodzić pow 1 bara. Bo sie na to nie zgodzę. Po wszystkich projektach które maiły turbo widać że źle się to kończyło. Postawmy sprawę jasno. To nie jest samochód do rajdowania. Maszyna ma cieszyć i służyć a zarazem odwdzięczać się moją dbałością o całość. Wiadomo jakieś kreski wieczorem od czasu do czasu będą - dla fanu.
Zresztą ja będę walczył o moment obr.![]()
Sprzęgło będzie ogarnięte - naturalnie spiek będzie![]()

Dark Shadow