Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[P11/WP11] kompletny układ wydechowy (dodatkowy problem)

Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol

wino
nowy na forum

[P11/WP11] kompletny układ wydechowy (dodatkowy problem)

Post autor: wino » 2015-11-27, 23:00

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum ,oraz nissana P11 1.6 (73kw) :)
Czy wiecie może gdzie mogę znaleźć kompletny nowy układ wydechowy ?
Chodzi mi o układ odchodzący od katalizatora aż do końca auta
Ostatnio zmieniony 2016-02-28, 19:15 przez wino, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mkrawczyk3
nowy na forum

Post autor: mkrawczyk3 » 2015-11-27, 23:30

Jedyną rozsądną propozycją z mojej strony będzie stosowny zabieg jakim jest zrobienie przelotu z końcówką z nierdzewki..
Oczywiście wywalając kata. ( pare złoty do przodu ze sprzedazy )
Będzie troszeczkę głośniej i dostarczysz dosłownie parku km mocy. Do tego auto będzie się zbierało lepiej z ,,dołu,,
Wyjdzie chyba nawet taniej niż nowy układ.
Ew. szukaj po szrotach z japoncami,szukaj na olx,podjedz do specow od tlumików itd.. :))

polo32
doświadczony forumowicz

Post autor: polo32 » 2015-11-28, 00:34

Wino, jeśli chcesz montować nowy układ wydechowy, dla ogólnej orientacji w temacie zapoznaj się z katalogiem :
Obrazek
Jeśli nie masz doświadczenia - w każdym zakładzie montującym układy wydechowe uzyskasz pomoc w doborze właściwego tłumika, rury etc. W Twoim przypadku, nie polecałbym sklepów motoryzacyjnych, gdyż zawsze coś może nie pasować p&p, a ewentualne poprawki mogą dodatkowo podnieść koszty. Powodzenia :)
LPG Lovato Smart

wino
nowy na forum

Post autor: wino » 2015-11-28, 13:04

wielkie dzięki za szybką odpowiedź ,jestem mechanikiem więc mam jak i gdzie to zrobić :) chyba kupie materiał i wstawię tłumik drgań w miejsce tego połączenia (śruby na sprężynach). Zgniły mi połączenia więc wspawam rurę i tyle.

polo32
doświadczony forumowicz

Post autor: polo32 » 2015-11-28, 16:15

Z treści pierwszego postu i avataru nie wynikało, żeś mechanior ;-). Wspawując plecionkę zwróć uwagę na jej jakość. Tańsze mają dwa oploty (wewnętrzny i zewnętrzny), inne - niewiele droższe ale wytrzymalsze, mają dodatkowo wewnętrzny peszel.
Widziałem też łączniki elastyczne które mają dodatkowo na końcu plecionki wspawane krótkie (4-5 cm) odcinki rury, umożliwiające wstawienie jej w układ wydechowy na obejmy (łatwiejszy montaż-demontaż).
LPG Lovato Smart

wino
nowy na forum

Post autor: wino » 2015-11-28, 20:26

Młody mechanik ;-) z ojcem działamy ( ja od 4-5 lat dopiero) a ojciec od 30. Właśnie mam złe doświadczenie z nowymi wydechami (trzeba zmieniać co 2 lata bo się dziury wypalają. A oryginalne układy jeżdżą kilkanaście lat.

[ Dodano: 2016-02-28, 15:31 ]
Ostatnio pospawałem tłumik ,zlikwidowałem wszystkie nieszczelności i pospawałem zaczepy(bo były całkowicie urwane) i myślałem ,że to pomoże ponieważ miałem rezonans w aucie i wydawało mi się ,że wina leży po stronie wydechu. Jak myślicie czy katalizator doprowadzałby do wibracji samochodu w zakresie obrotów 2800-3300?
Nic z katalizatorem nie kombinowałem i nie sprawdzałem jak wygląda od środka.
Dodam ,że nigdzie tłumik nie dotyka do podłogi samochodu. Mam pęknięta poduszkę silnika prawą górna i przednią (pod chłodnicą) ale wątpię żeby one były przyczyną (silnik rzeczywiście mocno się przechyla ale wibracje czuć nawet przy braku obciążenia (czyli silnik stoi praktycznie nie ruchomo w momencie rezonansu)
Nie jest to wina zawieszenia jak i kół (sprawdzone kilkukrotnie)

Awatar użytkownika
mkrawczyk3
nowy na forum

Post autor: mkrawczyk3 » 2016-02-29, 00:41

Jeśli byłby to kat alizator objawy raczej byłyby szersze np. - spadek mocy, gorsze lub tragiczne przyspieszenie, nie równa praca silnika..
Może to być problem z układem wydechowym ale w większości przypadków doprowadzanie wibracji na bude to własnie poduszki pod silnikiem.

wino
nowy na forum

Post autor: wino » 2016-02-29, 10:44

I tak zamierzam je zmienić więc zobaczymy. Ta pod chłodnica zakleje tak jak radzili. A górna kupie chyba z firmy febest czy jakoś tak, jak myślicie dobry wybór?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Primera”