A może jeszcze coś innego i sprawdzonego w warunkach powiedzmy podwyższonej aktywności ulicznej. Mowa o SR20DE high port po podstawowych modach, branie oleju pomijalne. No najgorzej to mieć wybór

Moderatorzy: bombel, mimier, scubzik
A powiedz mi co ile zmieniasz ten syntetyk? Ja mam gaz- sekwencje BRC.Wiem ze powinno sie zmieniać przy gazie co 10 tys. Jednak ostanio zrobiłem 15 tys. na tym oleju bo uznałem że przy tak dobrym oleju szkoda zmieniać po 10 tys. Teraz juz zrobiłem 10 tys. i olej jest ciemny ale ma poslizg na palcach a zatem chyba nie jest taki zły.Ja duzo jezdzę i dlatego myslę znów powtórzyc te 15 tys. Mam 172 tys. i silniczek mi elegancko chodzi.Troszke mi poci miske olejowa i przypuszczam że od tego odrobine ubyło oleju po tych 10 tys przejechanych ale nic nie dolewałem jeszcze.Miske uszczelnie po wymianie. A propo miski - czym tam uszczelniać bo ponoc tam nie ma uszczelki?MICHOO pisze:Ja w moim 1.4 też leję tylko pełen syntetyk Castrol Edge sport i silniczek śmiga jak ta lala ani grama oleju mi nie pobiera. a jak słyszę gadanie że nie zmienia się na olej rzadszy bo się slinik rozszczelni to...
Nie bawcie mnie takie coś to było w polonezach maluchach i płachtach 1500lux!!
Olej to podstawa i nie można na tym oszczędzać.
dokladnie to mialem na mysli ...tak pierwszy silnik skatowalem jak mi super mechanik doradzil zmiane na mineral po zalozeniu lpg ... teraz nawet jak troche bierze to i tak polsyntetyk wlewam ...wole dolewac te 300/1000 niz wlac ta lipe mineralnaQuattro pisze:To, że dobija motor też miałeś na myśli![]()
wiem ze w GA16DE nie ma uszczelki na miske ...podejrzewam ze w innych GA14/16 tez nie ...nie wiem jak z SR20 i CD20 ...ale moge to sprawdzicsorenso pisze:A powiedz mi co ile zmieniasz ten syntetyk? Ja mam gaz- sekwencje BRC.Wiem ze powinno sie zmieniać przy gazie co 10 tys. Jednak ostanio zrobiłem 15 tys. na tym oleju bo uznałem że przy tak dobrym oleju szkoda zmieniać po 10 tys. Teraz juz zrobiłem 10 tys. i olej jest ciemny ale ma poslizg na palcach a zatem chyba nie jest taki zły.Ja duzo jezdzę i dlatego myslę znów powtórzyc te 15 tys. Mam 172 tys. i silniczek mi elegancko chodzi.Troszke mi poci miske olejowa i przypuszczam że od tego odrobine ubyło oleju po tych 10 tys przejechanych ale nic nie dolewałem jeszcze.Miske uszczelnie po wymianie. A propo miski - czym tam uszczelniać bo ponoc tam nie ma uszczelki?MICHOO pisze:Ja w moim 1.4 też leję tylko pełen syntetyk Castrol Edge sport i silniczek śmiga jak ta lala ani grama oleju mi nie pobiera. a jak słyszę gadanie że nie zmienia się na olej rzadszy bo się slinik rozszczelni to...
Nie bawcie mnie takie coś to było w polonezach maluchach i płachtach 1500lux!!
Olej to podstawa i nie można na tym oszczędzać.
Pozdrawiam
Dzisiaj w tak dużej epoce globalizacji to nie ma sensu przepłacać.MRC pisze:mam pytanko co do filtra oleju czy taki k&n http://www.knfilters.com/search/product ... od=hp-1003 podejdzie do sunny GTi SR20DE przykładowo w katalogu IC jest dedykowany do 100 nx GTi a w zakładce sunny już go nie ma a wydaje mi się że w 100nx i sunnym były montowane identyczne sr-ki?
Znaczy się 5mm? To trochę dużo, ale ile ci łyka? i co wlałeś?el ronin00 pisze:Witam! Mam małą zagwozdke ,wczoraj zmieniałem olej (motul 4100 power) i troche za dużo wlałem,tak mniej wiecej 0,5 cm na bagnecie.Mam spóścic czy moze zostać ,zaznaczam ze silnik troche połyka oleju. A tak przy okazji to te 0,5 cm na bagnecie to ile bedzie oleju w ml ? Dzieki za odp,pozdro
Litr na 10tys. to jest nic...Normalnie powinienieś to w normę wliczyć.VW w nowych TDi podaje bodajże 2l/1000km ze silnik jest jeszcze ok,jak nie 3l...Takze raczysz żartować z tym "połyka"el ronin00 pisze:Witaj zalałem Motulem 15w50,a połyka mi ok 1l miedzy wymianami(10tys),hmm,to muszę sie wczołgać jutro pod suniacza.dzieki
Jak juz pisalem wyzej, MOTUL w moich skromnych testach wypadl blado przy Valvoboncki pisze:ja leje do swojego albo Valvoline albo Motul [...] chociaż MOTUL jest lepszy, ale nie wszedzie go mozna dostac i 160 zł za 5l. Pozdrawiam