A co do konstrukcji silnika CD to nie ma lepszego diesla w niezawodności ja osobiście miałem 2 teraz 3 nie zawiódł mnie nigdy a lekko zemną nie miały , ojciec przejechał 300kkm bez remontu i teraz w już w P11 zrobił jakieś 40-50kkm i też bez awarji . O silnik trzeba dbać to się odwdzięczy !
[Primera] P11 2.0 TD aka Wiking
Moderatorzy: Seba WWA, Ryba, Sajmooon, janusz, Zielkq
no jeżeli zwiększamy układ to silnik będzie miał słabszy moment na niższych obrotach ale na wysokich więcej mocy . Co w dieslu nie jest potrzebne ale akurat u nas są dwie puszki o ile się nie mylę w dolocie które można wymienić na rurę i sam dolot też skrócić a IC'ka poprowadzić jak najkrócej się da
i najlepiej jak by pojemność układu dolotowego była bliska ale ciut większa niż pojemność skokowa silnika tylko teraz jak liczyć układ dolotowy czy z turbiną ?
A co do konstrukcji silnika CD to nie ma lepszego diesla w niezawodności ja osobiście miałem 2 teraz 3 nie zawiódł mnie nigdy a lekko zemną nie miały , ojciec przejechał 300kkm bez remontu i teraz w już w P11 zrobił jakieś 40-50kkm i też bez awarji . O silnik trzeba dbać to się odwdzięczy !
P10 CrashTest - corsa skasowana włącznie z słupkami drzwiami i szybą
P11 Skandynaw - na wiosnę ukończę
S13 200SX CA18DET - Driftcar w budowie
To liczenie ma sens przy wolnossących jednostkach. W przypadku turbo najlepiej, gdyby nic nie było ani przed, ani za turbo. A zwiększenie pojemności układu od turbiny do kolektora skutkuje zwiększeniem się laga o czas napełniania.
P11 Turbo Diesel Intercooler <-- klik
przejechane od zaświecenia się na stałe rezerwy jakieś 90km następnie zalane nieco ponad 9l ropy i oto zdjęcie
ile przejechałem i nie "szczeknął" mi jeszcze , tryb mieszany większość trasa . Max 120km/h , średnio 105km/h

ładnie
ale muszę Cię rozczarować, że wskaźnik w p11 nie jest najdokładniejszym urządzeniem pomiarowym jeśli chodzi o ilość paliwa w zbiorniku
ja kiedyś zalałem do pełna i pokazało tylko 3/4 zbiornika. Raz jak zaświeciła mi się na stałe rezerwa, pojeździłem aż na komputerze pokazały się kreski zamiast zasięgu i zalałem 25 litrów. Wyszło ponad połowę
Przeważnie mój traktor oscyluje w granicach 6 l. Najmniejsze jakie miałem na trasie to 5,4, przy prędkości nie większej jak 80km/h (duży aczkolwiek płynny ruch).
no wiem wiem ale mój już rozgryzłem wskaźnik , podobne problemy miałem w jeden z P10
ale wiem ile mam w baku paliwa zawsze i ile przejadę na wskaźniku nie opieram się
mi wyszło teraz jakieś 4,5-4,7l spalanie
i jestem zadowolony bo mogę jeszcze z 0,3-0,4 zejść niżej w dłuższej trasie na lajcie
w P10 trasa Wronki - Rzeszów - Wronki jadąc non stop z przerwa 2 dniową w Rzeszowie spaliłem 5.5l około a jechałem po górkach pagórkach i nie jadąc 90 tylko 120-140 
Ja nie mam tyle cierpliwości, żeby zejść aż tak nisko. ALe zobaczymy jak z nowym wydechem, bo ostatnio jadąc do Łodzi spalanie zeszło do 5,5l, a nigdy aż tak mało na tej trasie nie miałem.
HakeN, powiedz że ta turbina jest z diesla.. bo chyba źle widzę 
My GTline viewtopic.php?t=20447
SPRZEDAM:
pozostałości po P10 HB 2.0D, P11 2.0TD, GT i WP11.144 2.0B
SPRZEDAM:
a co to za różnica kolego haha ? turbina jest oczywiście z benzyny to Garrett T25 z Nissana 200SX S13 ! Turbina to turbina nie ważne czy z diesla czy z benzyny jak się wie co trzeba zrobić i ma się magika od turbin to będzie hulać jak potrzeba
nie bój się będzie się wkręcać wcześnie 
jakbyś potrzebował za jakiś czas to mam na stanie blok z tłokami i wałem, oraz cały drugi cd20t 
SPRZEDAM:
SPRZEDAM:
Blok blokiem, marlos, Ty kompletuj sprawne głowice, bo będą się napewno sypać, jak mocniej zaczniemy dłubać xD
Nie no, ogólnie większa sprężarka byłaby lepszym rozwiązaniem, aby przy tym samym ciśnieniu doładowania, obniżyć temperaturę powietrza (czysta termodynamika). No chyba, że ktoś chce przesadzić z doładowaniem, to tak na prawdę nic nie pomoże
Ale lepiej zrobić mixa, aby nie dłubać za bardzo kolektora wydechowego. Ciepła strona z naszej, a zimna z większej.
to jest tylko "kit turbo" który zostanie inaczej zrobiony tylko muszle tak jak kolega wyżej pisał potrzebuje
nic nie spłonie nic się nie rozsypie wszystko ma granice , nie ma co się martwić
To nie rajdówka a "poprawiona" seria będzie 
czyli że jaki masz plan bo się zgubiłem, chcesz zimną stronę przełożyć do T2?
SPRZEDAM:
SPRZEDAM:
plany są różne pomysły jeszcze bardziej różne zobaczymy jak to pójdzie i co dostanę i czy bez otwierania silnika i pompy coś powyżej 115KM uda się wyciągnąć . Na razie stoję bo fundusze przeszły na wakacje itp . i czekam
[ Dodano: 2014-06-23, 18:26 ]
nad morzem z ojcem
taki tam mały modzik , sprawdzałem jak bardzo głośniejszy zrobi się na stożku
różnica jest słychać ale to 90mm rura , pominąłem puche w nadkolu oczywiście i słychać jak zasysa teraz i chyba (pewnie efekt placebo ) lepsza rekcja na gaz na wyższych obrotach
mam nadzieję ,że jak przyjdzie stożek nie będzie dużo głośniej jak jest teraz 
[ Dodano: 2014-06-23, 18:26 ]
nad morzem z ojcem
taki tam mały modzik , sprawdzałem jak bardzo głośniejszy zrobi się na stożku
różnica jest słychać ale to 90mm rura , pominąłem puche w nadkolu oczywiście i słychać jak zasysa teraz i chyba (pewnie efekt placebo ) lepsza rekcja na gaz na wyższych obrotach
up!
jak Primera, śmiga już czy dalej się toczy jak większość
i jak T25? zrobiłeś coś z niej? jakby Ci zbywała to wal śmiało na pw
jak Primera, śmiga już czy dalej się toczy jak większość
i jak T25? zrobiłeś coś z niej? jakby Ci zbywała to wal śmiało na pw
SPRZEDAM:
SPRZEDAM:
no pisałem ,że na razie powoli bo z hajsem ubogo wyszło i wakacje były nie mam czasu dziś wróciłem do pracy a robię na 1,5etatu więc krucho ! Ale mały update pojawi się za jakiś czas
był plan M62+T28 ale na razie nie ma co świrować bo pompa nie da rady a zrobienie na nowych podzespołach które by dały rade pompę to jest tyle co za ten komplet używek w dobrym stanie !
[ Dodano: 2014-07-23, 15:54 ]
co by nie było ,że nic się nie dzieje to usunąłem puchę z nadkola i próbowałem zmieścić tam IC'ka z s14 ale mało miejsca .
Zegarek zamontowałem Apexi sobie taki tam
Przyszły również springi H&R -40
trzeba je oczyścić i odmalować .
Nie miałem czasu na robienie fury bo inne diesle robiłem przez ten czas
a tutaj turbina od startera która napędza prądnice
średnica wirnika gdzieś z 30-35cm
i olejum pełno bo taka natura silników hamerykańskich ,że walą nim

a wczoraj takie tam sobie dokładkę obkleiłem i zamontowałem ,jak zejdzie te 4-4,5cm w dół to będzie tarło coś mi się wydaje
[ Dodano: 2014-09-02, 08:38 ]
No co by nie było samochód stał 3tyg po strzałe rozrządu najpierw szukałem głowicy potem szukałem kogoś kto zrobi tanio i wreszcię zleciłem to mojemu magikowi aby ogarnął całość na nowym rozrzadzie ze szlifem i nowymi uszczelkami itp co zajeło mu ponad 2tyg jako , że nie miałem czasu w ogóle aby nadzorować czy samemu cokoliwiek zrobić
Głowice sam zawiozłem i odebrałem bo akurat po drodze do roboty jest szlifierz - werdykt 3zawory i 4 popychacze do wymiany dla mnie bomba
zrobiny "remont" głowicy i założona na nowej uszczelce metalowej wszelkie uszczelniacze i cały rozrząd z robocizną zapłaciłem śmieszne pieniądzę jak mi się wydaje za to ale mniejsza .
Jeżdzę już tydzien i wszytko jest malina wkręca się elegancko trzyma boost popychacze już nie klekocza podczas startu ,ale mam problem z falującymi obrotami na lekko rozgrzanym silniku
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iI03tnX ... e=youtu.be[/youtube]
myślałem ,że to wina tego tutaj zmiejszona pojemność dolotu i przepływka szaleje ale to nie o , nieszczelność też nie . I szukam dalej co to może być i dlaczego tylko przy lekko rozgrzanym na starcie i nigdzie indziej .

Robiony adapter pod przepływkę na specjalne moje zamówienie przez kolege scootera z TK
profi robota polecam - średnica 76mm
i mojej konstrukcji robiona osłona termiczna na szybko z tego co pod ręką
i zrobiłem zimny dolot do stożka zamiast halogenu który urwałem nie wiem jak zresztą
umyłem zgreda wypolerowałem i położyłem wosk
na żywo lepiej wyglada fajnie się świecił
wpadły też sprężyny na tył na razie bo czasu nie było na przód H&R -40 od Boro , takie same więcej zwojów ale niby obniżające hmmy
był też pomocnik
ziomek na L4 to się nudzi
a to efekt , jak dla mnie nic nie zjechał na dół

byłem też na grzybach przedwczoraj i jagodach
i tak ładnie wyglądał między drzewami

[ Dodano: 2014-07-23, 15:54 ]
co by nie było ,że nic się nie dzieje to usunąłem puchę z nadkola i próbowałem zmieścić tam IC'ka z s14 ale mało miejsca .
Zegarek zamontowałem Apexi sobie taki tam
Przyszły również springi H&R -40
Nie miałem czasu na robienie fury bo inne diesle robiłem przez ten czas
a tutaj turbina od startera która napędza prądnice
i olejum pełno bo taka natura silników hamerykańskich ,że walą nim

a wczoraj takie tam sobie dokładkę obkleiłem i zamontowałem ,jak zejdzie te 4-4,5cm w dół to będzie tarło coś mi się wydaje
[ Dodano: 2014-09-02, 08:38 ]
No co by nie było samochód stał 3tyg po strzałe rozrządu najpierw szukałem głowicy potem szukałem kogoś kto zrobi tanio i wreszcię zleciłem to mojemu magikowi aby ogarnął całość na nowym rozrzadzie ze szlifem i nowymi uszczelkami itp co zajeło mu ponad 2tyg jako , że nie miałem czasu w ogóle aby nadzorować czy samemu cokoliwiek zrobić
Jeżdzę już tydzien i wszytko jest malina wkręca się elegancko trzyma boost popychacze już nie klekocza podczas startu ,ale mam problem z falującymi obrotami na lekko rozgrzanym silniku
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iI03tnX ... e=youtu.be[/youtube]
myślałem ,że to wina tego tutaj zmiejszona pojemność dolotu i przepływka szaleje ale to nie o , nieszczelność też nie . I szukam dalej co to może być i dlaczego tylko przy lekko rozgrzanym na starcie i nigdzie indziej .
Robiony adapter pod przepływkę na specjalne moje zamówienie przez kolege scootera z TK
i zrobiłem zimny dolot do stożka zamiast halogenu który urwałem nie wiem jak zresztą
umyłem zgreda wypolerowałem i położyłem wosk
wpadły też sprężyny na tył na razie bo czasu nie było na przód H&R -40 od Boro , takie same więcej zwojów ale niby obniżające hmmy
był też pomocnik
a to efekt , jak dla mnie nic nie zjechał na dół
byłem też na grzybach przedwczoraj i jagodach
Jest tak czerwony jak muchomor w tym lesie, tylko kropek nie maHakeN pisze: i tak ładnie wyglądał między drzewami
Ad@mus, słuszna uwaga 
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Byleby nie na na przód te sprężyny od 1.6 bo będzie pływał bardzo --> masa z przodu jest większa, a springi są bardziej miękkie.
nie no Boro miał u siebie w Primerze i obniżające niby i na nich też było napisane i oto dowód http://www.h-r.com/bin/29778.pdf wszysło jak wyszło , MIG już na samochodzie ojca znalazłem na lotnisku gościa co organizuje takie gadżety !
Tam jest napisane, że "obniżają auto do ok 35 mm", więc w połączeniu z przodem może tyle dadzą.HakeN pisze:oto dowód http://www.h-r.com/bin/29778.pdf
nic mu się nie stanie z od wody spokojnie
co do rozmiaru opon takie będą na razie bo co zjade do gleby teraz to zakładając 16"/60 albo 17"/55-60 to spowrotem wjade , tak mi się dobrze jeździ a mocy nie ma dużo jest ekonomia z ergonomia na =
a gotówki na znów nowy komplet opon z felgami nei ma i jest to bezcelowe .
co do rozmiaru opon takie będą na razie bo co zjade do gleby teraz to zakładając 16"/60 albo 17"/55-60 to spowrotem wjade , tak mi się dobrze jeździ a mocy nie ma dużo jest ekonomia z ergonomia na =
HakeN, żebyś się nie zdziwił z tą wodą.....
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_