[P11/WP11] Które aluski wybrać?
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
120 PLN a komplet 400 PLN (4 szt.) -> http://allegro.pl/listing.php/search?st ... category=0
Czyli tyle ile ja dałem. Koleś mi takie odboje sprzedał
,
które się nie nadają (mowa o tym niżej oczywiście, ten wyżej jest stary).... normalnie pech jakiś
[ Dodano: 2013-03-06, 20:09 ]
bombel, powiedz mi po czym poznać, czy amortyzator jest dobry czy nie? Te moje oryginalne wydają się być całkiem ok. Ciężko się wciskają i wychodzą. Pamiętam, że w almerze to prawie luzem chodziły jak wymienialiśmy. Te moje oryginalne od tych dziś nabytych różnią się tylko tym, że moje się same nie cofają a tamte owszem

które się nie nadają (mowa o tym niżej oczywiście, ten wyżej jest stary).... normalnie pech jakiś
[ Dodano: 2013-03-06, 20:09 ]
bombel, powiedz mi po czym poznać, czy amortyzator jest dobry czy nie? Te moje oryginalne wydają się być całkiem ok. Ciężko się wciskają i wychodzą. Pamiętam, że w almerze to prawie luzem chodziły jak wymienialiśmy. Te moje oryginalne od tych dziś nabytych różnią się tylko tym, że moje się same nie cofają a tamte owszem

Wg prawa masz 10 dni na zwrotbyczynho pisze:które się nie nadają (mowa o tym niżej oczywiście, ten wyżej jest stary).... normalnie pech jakiś
To nie chodzi, że przyjdzie źle działający, ale ma o mniejszą wytrzymałośćbyczynho pisze:bombel, powiedz mi po czym poznać, czy amortyzator jest dobry czy nie?
Nie sprawdzałem sprawności. Coś mi pukało z przodu, nie mogliśmy doszukać się przyczyny więc postawiliśmy na amorki. Jeszcze braciak przyjechał popatrzył i też stwierdził, że amorki. Jak rozebraliśmy to się okazało, że są ok za to tulejki wahaczy są do niczego. Już trudno, będą na zapas
gazowe raczej nie są. Trudno, żeby oryginalne nissanoskie monore z 1996 były gazowe 

No to ja wszystko podsumuję.
AMORY - oryginalnie były montowane z przodu monroe , jeśli są suche i wychodzą same do góry to zakładaj nowe osłony i montuj z powrotem do samochodu , w primerach nie było amorów olejowych więc jeśli nie wychodzi to jest padnięty.
WAHACZ - te na zdjęciu jeszcze nie mają wszystkiego wygrzebanego (ten wywinięty rant to pozostałość tulei) , nie baw się w wymianę tulejek bo po pół roku wrócisz do tematu , nie kupuj wahaczy 555 bo to fajans (miałem u siebie , wytrzymały rok) , kup wahacze całkowicie łożyskowane (można kupić łożyskowane w połowie) , ja kupowałem jakieś tanie u zzecika , pod gumkę wpuściłem strzykawką oleju przekładniowego (tak dla pewności) i śmigałem aż miło
AMORY - oryginalnie były montowane z przodu monroe , jeśli są suche i wychodzą same do góry to zakładaj nowe osłony i montuj z powrotem do samochodu , w primerach nie było amorów olejowych więc jeśli nie wychodzi to jest padnięty.
WAHACZ - te na zdjęciu jeszcze nie mają wszystkiego wygrzebanego (ten wywinięty rant to pozostałość tulei) , nie baw się w wymianę tulejek bo po pół roku wrócisz do tematu , nie kupuj wahaczy 555 bo to fajans (miałem u siebie , wytrzymały rok) , kup wahacze całkowicie łożyskowane (można kupić łożyskowane w połowie) , ja kupowałem jakieś tanie u zzecika , pod gumkę wpuściłem strzykawką oleju przekładniowego (tak dla pewności) i śmigałem aż miło
BYŁA - PRAWDOPODOBNIE NAJSTARSZA P10 W POLSCE
JEST - Saab 9-5 , 2.0t , 1997 rok , na wypasie , wydech 2,75 " na razie tylko , będzie więcej
Z Klubem Nissana od czerwca 2005 i tak zostanie
JEST - Saab 9-5 , 2.0t , 1997 rok , na wypasie , wydech 2,75 " na razie tylko , będzie więcej

Z Klubem Nissana od czerwca 2005 i tak zostanie
Witam ponownie.
Jestem już po wymianie tulejek górnego wahacza, amortyzatorów oraz klocków hamulcowych. Teraz nic nie stuka, puka i nie skrzypi
Wrócę się teraz do tematu ABS. Czy ktoś z was może mi opisać jak działa ABS w waszych Primerkach? ewentualnie nawet jakieś video
tak się składa, że u mnie po tych zabiegach ABS odżył tyle tylko, że nie wiem czy działa poprawnie. Jest to mój pierwszy samochód z ABS. Kiedyś jeździłem skoda fabia i tam działanie ABS było bardzo proste, przy hamowaniu podczas poślizgu ABS zaciskał hamulec i puszczał, brzmiało to jak szybkie, delikatne pukanie młoteczkiem. U mnie jest trochę inaczej. Przy poślizgu przy lekkim wciśnięciu pedału hamulca jest takie wrażenie jakby omykały koła zębate i słychać coś w rodzaju syczenia powietrza(?). Kiedy pedał docisnę do podłogi wtedy czuć, że pedał odbija i słychać to stukanie. Tak ma być?
Jestem już po wymianie tulejek górnego wahacza, amortyzatorów oraz klocków hamulcowych. Teraz nic nie stuka, puka i nie skrzypi

Tak jak bombel napisał, jeżeli masz ABS to wciskasz maksymalnie jak się da i nie odpuszczasz przy awaryjnym hamowaniu 
Chociażby opis z wikipedii:

Chociażby opis z wikipedii:
PozdrawiamW samochodach bez systemu ABS kierowca musi starać się hamować tak, by utrzymać kontrolę nad samochodem. Zbyt słabe hamowanie wydłuża drogę hamowania, a zbyt mocne prowadzi do utraty sterowności. Zaleca się, by przy konieczności silnego hamowania stosować hamowanie pulsacyjne. Hamowanie to polega na intensywnym wciśnięciu hamulca, a w momencie, gdy koła przestają się obracać, odpuszczeniu hamulca, by natychmiast znów silnie nacisnąć hamulec. W momentach silnego naciśnięcia hamulca uzyskuje się dużą siłę hamowania, a w momentach puszczenia niesymetria oporów toczenia hamuje ruch poprzeczny samochodu, umożliwiając jego sterowanie.
W samochodzie wyposażonym w system ABS, najefektywniejszy sposobem hamowania jest jak najszybsze i jak najmocniejsze wciśnięcie pedału hamulca.
Działający ABS powoduje wypychanie pedału hamulca w stronę przeciwną do kierunku w którym wciskany jest nogą kierowcy, jednak pomimo tego nie należy zmniejszać siły nacisku na pedał. Badania kierowców pokazały że 80% kierujących samochodem wyposażonych w ABS, przestraszonych objawami działania systemu ABS (wypychanie i drżenie pedału hamulca), zmniejsza siłę nacisku nogi na pedał hamulca co powoduje znaczne wydłużenie drogi hamowania. Tej podświadomej reakcji ma zapobiegać Brake Assist System.
Podróże małe i duże
Pomoc prawna: Adwokat Wrocław
Z YT: "JDM wants to be USDM, Euro wants to be USDM and USDM wants to be Euro."
Pomoc prawna: Adwokat Wrocław
Z YT: "JDM wants to be USDM, Euro wants to be USDM and USDM wants to be Euro."
A ja się nie do końca zgadzam, najlepsze hamowanie to takie na granicy poślizgu (włączenia ABS). Hamuje się szybko, ale nie but w podłogę, tylko powiedzmy 1/3 skoku, jak zacznie zwalniać dociskamy. Czyli taki jakby skok, hamowanie na dwa razy. W ten sposób nie dość, że unika się poślizgu, zerwania przyczepności, to jeszcze droga hamowania jest krótsza (bo bez ABS, który powoduje wydłużenie drogi ham.) Chyba w książce Zasady wyczytałem o tym i dość fajnie się sprawdza. Oczywiście jak sytuacja zaskoczy, to nie ma czasu na takie coś, ale jak się spodziewamy, mamy choćby sekundę na reakcję, to sposób się sprawdza.
pozdr. Kamil
Zauważyłem, że po użyciu tego specyfiku samochód lepiej trzyma obroty.
A teraz sprawy aktualne.
Panowie, wczoraj ukręciła mi się w aucie półoś lewa. Co myślicie o tych tutaj?
http://moto.allegro.pl/listing.php/sear ... string=p11
Pochodziłem po sklepach i wielka porażka... W jednym za kompletną oś chcieli 900 zł, w drugim za samą oś 300 zł...
A teraz sprawy aktualne.
Panowie, wczoraj ukręciła mi się w aucie półoś lewa. Co myślicie o tych tutaj?
http://moto.allegro.pl/listing.php/sear ... string=p11
Pochodziłem po sklepach i wielka porażka... W jednym za kompletną oś chcieli 900 zł, w drugim za samą oś 300 zł...
Dzwoń do Motomaxu z Torunia jak chcesz nową dobrze ogarniają jak mi się ukręciła to stamtąd brałem 

Była Padlina:
Sajmooon'owa "Padlina"
Była Gruzz Operacyjna:
Sentra B15 Gruzz in da Haułs
Nissan jeszcze będzie... coming soon [2022]
Sajmooon'owa "Padlina"
Była Gruzz Operacyjna:

tak dorabiają samą oś, a co do kosztu to niestety nie jestem Ci w stanie powiedzieć bo już nie pamiętambyczynho pisze:Ile Cię kosztował ten interesik? trzeba im coś odsyłać? dorabiają samą oś?

Była Padlina:
Sajmooon'owa "Padlina"
Była Gruzz Operacyjna:
Sajmooon'owa "Padlina"
Była Gruzz Operacyjna: