ITB - Individual Throttle Bodies
Moderatorzy: Seba WWA, Ryba, Sajmooon

Nie widzę związkuAd@mus pisze:mozliwosc grubego podlania wachą etc
To raczej wynika z wysokiego stopnia sprężania, agresywnych wałków oraz niskich oporów silnika...Ad@mus pisze:jakis efekt musi byc jezeli wszystkie motocykle sportowe mają 4 mordy i w wolnossaku z litra czesto seryjnie jest blisko 200ps

Poza ITB dzieli ich jeszcze inne CR GTIR 8,3:1 S14 8,5:1, wałki 256*/256* @ 10,13mm/10,13mm vs 248*/248* @ 9,4mm/9,4mm oraz VTC i inne turbawki... więc nie jest to jedyna różnica jak widzisz z tym ITB. Po szersze info odsyłam do opracowań Coobcia dla silników SR20.czajnik pisze:W SR20 DET montowanym w GTI-R jest seryjnie ITB. 200SX ma fabryczne 200KM GTI-R 220 zatem jest jakaś róznica.

Wiesz co ale 4 gażniki a ITB na wtrysku to moze nie porównujmy. bo zamo zestrojenie gażników to już robota karkołomna. nie chce sie rozwodzić nad przewaga wtrysku nad gażnikiem. ale mim zdaniem to przeżytek.Maniek-ol pisze:Prostym przykładem jest alfabox , który miał micrę na 4 gaźnikach. Jego zapytajcie czy była różnica.
ja nie narzekam i nigdy nie narzekałem a w gażnikach siedziałem od najmłodszych lat,i nic do nich nie mam,nawet przykład po primce tyle lat i nic a co niektórzy koledzy w tm samym czasie przy wtrysku grzebali naście razy,u nas tak przyjęło sie ze przeżytek,fakt więcej pali,jakieś zje.....e unijne normy itp itd,a w stanach np w muscle carach robią z nimi cuda i wolą nawet bardziej od wtrysku,no ale nie robie ot już bo to nie temat o gażnikachczajnik pisze:Wiesz co ale 4 gażniki a ITB na wtrysku to moze nie porównujmy. bo zamo zestrojenie gażników to już robota karkołomna. nie chce sie rozwodzić nad przewaga wtrysku nad gażnikiem. ale mim zdaniem to przeżytek.
 Zagadaj do mnie na PW bądź pod numer telefonu 0-666-039-376:) pozdrawiam!!
 Możesz się podzielić swoją wiedzą na temat działania- opisać plusy minusy w pierwszym poście zasade działania, człowiek nie kumaty (jak np. ja) przeczyta będzie wiedział z czym to się je i nie będzie musiał wertować całego tematu by dowiedzieć się w miare istotnych i potrzebnych spraw ^^ takie moje zdanie, nie chce cię pouczać ani nic z tych rzeczy poprostu chciałbym żeby inni mieli prościej- a co za tym idzie wygodniej, łatwiej coś w danej kwestii można znaleść
 Możesz się podzielić swoją wiedzą na temat działania- opisać plusy minusy w pierwszym poście zasade działania, człowiek nie kumaty (jak np. ja) przeczyta będzie wiedział z czym to się je i nie będzie musiał wertować całego tematu by dowiedzieć się w miare istotnych i potrzebnych spraw ^^ takie moje zdanie, nie chce cię pouczać ani nic z tych rzeczy poprostu chciałbym żeby inni mieli prościej- a co za tym idzie wygodniej, łatwiej coś w danej kwestii można znaleść