Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[N16] Wspomaganie oraz grzeje się

Moderatorzy: Seba WWA, sergiej

piotr666
nowy na forum

[N16] Wspomaganie oraz grzeje się

Post autor: piotr666 » 2012-10-29, 12:31

Witam,

Mam problem z moją Almerą N16 2001 1,5 benzyna + gaz. Auto stało na zewnątrz w oststatnią sobotę ( atak zimy). Po odpaleniu auta wszsytko było w porządku dopoki nie przełączyłem na gaz. Wtedy auto zaczeło się grzać - temperatura wkroczyłą na czerwone pole, czasami było ogrzewanie, czasami nie. Auto nie trzymało obrotów na gazie o gasło, więc przełączyłem na paliwo. To nie pomogło i nadal auto się grzeje i nie ma ogrzewania.
Dodatkowo wspomaganie raz działo drugi raz nie. Obecnie nie działa wogóle. Przy wczorajszej próbie odpalenia auta auto cięzko odpaliło i bradzo piszczały paski dopoki nie auto nie rozgrzało się. Czy możliwe że gaz mógłby być z domieszką wody ? Jakie mogą być tego przyczyny ?

Pozdrawiam,
Piotrek

mcqg
nowy na forum

Re: Wspomaganie oraz grzeje się

Post autor: mcqg » 2012-10-29, 21:28

piotr666 pisze:Wtedy auto zaczeło się grzać - temperatura wkroczyłą na czerwone pole, czasami było ogrzewanie, czasami nie. Auto nie trzymało obrotów na gazie o gasło, więc przełączyłem na paliwo. To nie pomogło i nadal auto się grzeje i nie ma ogrzewania.
Dodatkowo wspomaganie raz działo drugi raz nie. Obecnie nie działa wogóle. Przy wczorajszej próbie odpalenia auta auto cięzko odpaliło i bradzo piszczały paski dopoki nie auto nie rozgrzało się. Czy możliwe że gaz mógłby być z domieszką wody ? Jakie mogą być tego przyczyny ?
Grzanie się sinika, brak ogrzewania.. - niestety wiele wskazuje na uszkodzenie uszczelki pod głowicą - sprawdź stan płynu chłodniczego.
Możliwe, że do układu chłodzenia dostają się spaliny i wyrzuciło płyn ze zbiorniczka (od tego też piszczenie i niedomaganie pasków, które znajdują się poniżej zbiorniczka).
Zobacz, czy pojawiają się bąbelki w płynie chłodzącym po odpaleniu auta.
Mam nadzieję, że się mylę :-?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
ciapek
fanatyk nissana

Post autor: ciapek » 2012-10-29, 23:03

Pompa wody i wspomagania jest na jednym pasku wiec może sprawdź najpierw pasek.
(oby nie było jak mcqg, pisze oraz jak u mnie obróciło wieloklin na pompie wspomagania kółko z pompy sie odkręciło, spadł pasek napędzający wspomaganie i pompę wody efekt zagotowany motor :-| uszczelka pod głową w du... i cholera wie co jeszcze)

piotr666
nowy na forum

Post autor: piotr666 » 2012-10-30, 21:35

Witam,

Sprawdziłem i nie ma bąbelków w chłodnicy, płyn jest spokojny. Zauważyłem, że pasek na kołach jest już bardzo zużyty ( połowa paska to włosia) i koła przy pasku ledwo się kręcą, może tu leży wina. Pasek to ten drugi w głębi po lewej stronie silnika. Czy można go wymienić samemu i czy na alledrogo można kupić taki pasek ?

Pozdrawiam,
Piotrek

[ Dodano: 2012-11-05, 08:47 ]
Witam,

Wymieniłem pasek i jak ręką odjął i wszsytko wróciło do normy - trzyma obroty po przełączeniu na gaz,
jest ogrzewanie, wspomaganie i tak jakby troszę stał się mocniejszy. Jedyna rzecz mnie martwi to dziwny zapach spalin którego wcześniej nie miałem, poziomy płynów jak i olej w normie. Co może być przyczyną dziwnego zapachu?

Pozdrawiam,
Piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Almera”