Witam,
Mam problem z moją Almerą N16 2001 1,5 benzyna + gaz. Auto stało na zewnątrz w oststatnią sobotę ( atak zimy). Po odpaleniu auta wszsytko było w porządku dopoki nie przełączyłem na gaz. Wtedy auto zaczeło się grzać - temperatura wkroczyłą na czerwone pole, czasami było ogrzewanie, czasami nie. Auto nie trzymało obrotów na gazie o gasło, więc przełączyłem na paliwo. To nie pomogło i nadal auto się grzeje i nie ma ogrzewania.
Dodatkowo wspomaganie raz działo drugi raz nie. Obecnie nie działa wogóle. Przy wczorajszej próbie odpalenia auta auto cięzko odpaliło i bradzo piszczały paski dopoki nie auto nie rozgrzało się. Czy możliwe że gaz mógłby być z domieszką wody ? Jakie mogą być tego przyczyny ?
Pozdrawiam,
Piotrek
[N16] Wspomaganie oraz grzeje się
Moderatorzy: Seba WWA, sergiej
Re: Wspomaganie oraz grzeje się
Grzanie się sinika, brak ogrzewania.. - niestety wiele wskazuje na uszkodzenie uszczelki pod głowicą - sprawdź stan płynu chłodniczego.piotr666 pisze:Wtedy auto zaczeło się grzać - temperatura wkroczyłą na czerwone pole, czasami było ogrzewanie, czasami nie. Auto nie trzymało obrotów na gazie o gasło, więc przełączyłem na paliwo. To nie pomogło i nadal auto się grzeje i nie ma ogrzewania.
Dodatkowo wspomaganie raz działo drugi raz nie. Obecnie nie działa wogóle. Przy wczorajszej próbie odpalenia auta auto cięzko odpaliło i bradzo piszczały paski dopoki nie auto nie rozgrzało się. Czy możliwe że gaz mógłby być z domieszką wody ? Jakie mogą być tego przyczyny ?
Możliwe, że do układu chłodzenia dostają się spaliny i wyrzuciło płyn ze zbiorniczka (od tego też piszczenie i niedomaganie pasków, które znajdują się poniżej zbiorniczka).
Zobacz, czy pojawiają się bąbelki w płynie chłodzącym po odpaleniu auta.
Mam nadzieję, że się mylę

pozdrawiam
Pompa wody i wspomagania jest na jednym pasku wiec może sprawdź najpierw pasek.
(oby nie było jak mcqg, pisze oraz jak u mnie obróciło wieloklin na pompie wspomagania kółko z pompy sie odkręciło, spadł pasek napędzający wspomaganie i pompę wody efekt zagotowany motor
uszczelka pod głową w du... i cholera wie co jeszcze)
(oby nie było jak mcqg, pisze oraz jak u mnie obróciło wieloklin na pompie wspomagania kółko z pompy sie odkręciło, spadł pasek napędzający wspomaganie i pompę wody efekt zagotowany motor

Witam,
Sprawdziłem i nie ma bąbelków w chłodnicy, płyn jest spokojny. Zauważyłem, że pasek na kołach jest już bardzo zużyty ( połowa paska to włosia) i koła przy pasku ledwo się kręcą, może tu leży wina. Pasek to ten drugi w głębi po lewej stronie silnika. Czy można go wymienić samemu i czy na alledrogo można kupić taki pasek ?
Pozdrawiam,
Piotrek
[ Dodano: 2012-11-05, 08:47 ]
Witam,
Wymieniłem pasek i jak ręką odjął i wszsytko wróciło do normy - trzyma obroty po przełączeniu na gaz,
jest ogrzewanie, wspomaganie i tak jakby troszę stał się mocniejszy. Jedyna rzecz mnie martwi to dziwny zapach spalin którego wcześniej nie miałem, poziomy płynów jak i olej w normie. Co może być przyczyną dziwnego zapachu?
Pozdrawiam,
Piotr
Sprawdziłem i nie ma bąbelków w chłodnicy, płyn jest spokojny. Zauważyłem, że pasek na kołach jest już bardzo zużyty ( połowa paska to włosia) i koła przy pasku ledwo się kręcą, może tu leży wina. Pasek to ten drugi w głębi po lewej stronie silnika. Czy można go wymienić samemu i czy na alledrogo można kupić taki pasek ?
Pozdrawiam,
Piotrek
[ Dodano: 2012-11-05, 08:47 ]
Witam,
Wymieniłem pasek i jak ręką odjął i wszsytko wróciło do normy - trzyma obroty po przełączeniu na gaz,
jest ogrzewanie, wspomaganie i tak jakby troszę stał się mocniejszy. Jedyna rzecz mnie martwi to dziwny zapach spalin którego wcześniej nie miałem, poziomy płynów jak i olej w normie. Co może być przyczyną dziwnego zapachu?
Pozdrawiam,
Piotr