Mam pytanko do was szanowni koledzy ,mianowicie chciałbym sobie zamontować w swojej micrze ściemniacz światła w aucie , a dokładnie pod nogi oraz w klamki do otwierania drzwi , fabrycznie w podsufitce ściemnia się światło , chciałbym zlokalizować gdzie się to cudeńko znajduje oraz jeśli ktoś główkował w tym temacie to jak najlepiej się podłączyć by takie coś zrobić na klamki i na nogi.
[K11] ściemniacz światła przy otwieraniu/zamykaniu drzwi
Moderator: mimier
[K11] ściemniacz światła przy otwieraniu/zamykaniu drzwi
Witajcie
Mam pytanko do was szanowni koledzy ,mianowicie chciałbym sobie zamontować w swojej micrze ściemniacz światła w aucie , a dokładnie pod nogi oraz w klamki do otwierania drzwi , fabrycznie w podsufitce ściemnia się światło , chciałbym zlokalizować gdzie się to cudeńko znajduje oraz jeśli ktoś główkował w tym temacie to jak najlepiej się podłączyć by takie coś zrobić na klamki i na nogi.
Łabi1610, nie wiem czy da radę wpiąć się z taką ilością oświetlenia w ściemniacz światła w podsufitce... Bezpieczniej wg mnie będzie zapakować nowy układ .. i spróbować zsynchronizować go z podświetleniem podsufitki .. albo wpiąć w niego światło podsufitki omijając oryginalny układ ..
coś takiego .. http://allegro.pl/mikroprocesorowy-scie ... 34033.html
coś takiego .. http://allegro.pl/mikroprocesorowy-scie ... 34033.html
Uważaj blabla na ZUOOOOOOOO
JEST:Scubzowy SilverFlea
JEST:Mżonkowy Biały SSS:)
BYŁO: Mżonkowa Biała "Beza"
No właśnie też tak myślałem , że na pewno będzie trzeba nowy układ, ale w takim razie czy ten jeden układ wystarczy na drzwi oraz pod nogi ? czy do każdego będzie trzeba jeden dać ? wydaje mi się że musiał bym podłączyć się tylko pod czujniki zamykania drzwi aby nie ciągnąć kabli aż z pod podsufitki. Przydałby się jakiś schemacik ale zapewne mało kto robił to na forum więc będę musiał poradzić sobie sam.
Łabi1610, nie wiem jaka jest "obiążalność" układu .. ale jeśli będziesz robił podświetlenie na ledach to prąd będzie znikomy, także jeden układ da radę .
najlepiej będzie pociągnąć oprzewodowanie od kostki zasilającej podświetlenie podsufitki ( w sunnym jest to po lewej stronie niedaleko od "bazy" bezpieczników, podejrzewam, że w K11 jest podobnie) - chociaż trza ustalić gdzie jest ori ściemniacz.. czy w podsufitce czy gdzieś pod deską rozdzielczą..
najlepiej będzie pociągnąć oprzewodowanie od kostki zasilającej podświetlenie podsufitki ( w sunnym jest to po lewej stronie niedaleko od "bazy" bezpieczników, podejrzewam, że w K11 jest podobnie) - chociaż trza ustalić gdzie jest ori ściemniacz.. czy w podsufitce czy gdzieś pod deską rozdzielczą..
Uważaj blabla na ZUOOOOOOOO
Czyli jak dobrze rozumiem zasilaniem ma być kostka która zasila również podsufitkę ? bo jak z niej pociągnę okablowanie to wtedy automatycznie przy zamknięciu drzwi moje lampki będą się ściemniały. Jak ta kostka wygląda ? co do oświetlenia to na ledach będzie, znalazłem równe na allegro ściemniacze i jest napisane że można kilka żaróweczek wstawić do 50 wat łącznie.
Tak normalnie działa. Jak zamykam drzwi to ściemnia się po czasie a jak włączę zapłon to zaraz się ściemnia. Mogę tez włączyć przełącznikiem światło w podsufitce i działa równolegle do diod. Można tez dać w szereg wyłącznik do diód aby wyłączyć zupełnie. Mam diody na listwie przy każdym siedzeniu po 12 szt. Wszystkie listwy są wpięte w szereg.
Z nissanem od 2005 roku
Mozna też dac przełącznik w słupek ja sobie zrobiłem tak pozycyjne.
otwieram autko i pozycje sie właczają możliwości jest wiele.
Musisz pamietac że to sciemnianie jest podpiete gdzies do sterownika a one nie sa zbyt mocne. lampka ma 10W wiec jego górka to max 20W jak masz włączony silnik to i mniej.
ja tam nieryzykuje przełączniki kosztują od 5 do 10 zł i podpinasz do zapalniczki lub coś nowego ciagniesz.
Jeden minus robią ciche klik
otwieram autko i pozycje sie właczają możliwości jest wiele.
Musisz pamietac że to sciemnianie jest podpiete gdzies do sterownika a one nie sa zbyt mocne. lampka ma 10W wiec jego górka to max 20W jak masz włączony silnik to i mniej.
ja tam nieryzykuje przełączniki kosztują od 5 do 10 zł i podpinasz do zapalniczki lub coś nowego ciagniesz.
Jeden minus robią ciche klik
ja miałem led przez 2 nocki i niedośc ze nierówno to i swieciła sie przestrzeni miedzy przesuwem wyboru wlotu powietrza kabina/kabina zewnątrz/kabina
Fakt ty w swoim modelu masz troszke do rozbierania uważaj zeby górne zaczepy ci sie nie złamały.
W lifcie jest owiele prościej, wiem bo miałem takiego jak ty z 1997r.
zapomniałem ja prawo Bukowe.
ale często jestem na komuny paryskiej
Ps jak tam progi i boczki tylnie. mam na zbyciu za nieduza kasę
bom remacik robie właśnie i troche budy zostanie z zestawu naprawczego
Fakt ty w swoim modelu masz troszke do rozbierania uważaj zeby górne zaczepy ci sie nie złamały.
W lifcie jest owiele prościej, wiem bo miałem takiego jak ty z 1997r.
zapomniałem ja prawo Bukowe.
ale często jestem na komuny paryskiej
Ps jak tam progi i boczki tylnie. mam na zbyciu za nieduza kasę
bom remacik robie właśnie i troche budy zostanie z zestawu naprawczego
A dobrze nie rdzewieją na szczęście, w mojej poprzedniej micrze z 1994 były dziury a tu wszystko pięknie . z tego co zauważyłem to na dole gdzie jest popielniczka są dwie śrubki , tylko na tych się trzyma ? co do ledów masz racje nie równe światło będzie tak sobie to przemyślałem , ledy mają rozbłysk a nie równe światło.
A nie masz takiego efektu, ze sie ściemnia trochę i gaśnie - wcześniej iz żarówka? Diody LED mają (może teraz robią inne) napięcie progowe działania, żarówka do zera się ściemnia a dioda do pewnego momentu i gaśnie...Szymeq pisze:Tak normalnie działa. Jak zamykam drzwi to ściemnia się po czasie a jak włączę zapłon to zaraz się ściemnia.
* Odmawiam walki na rozum z osobą nieuzbrojoną.