[A32] +12V w bagazniku
Moderator: janusz
[A32] +12V w bagazniku
Czy gdzieś w bagażniku jest jakikolwiek kabel na którym pojawia się 12v po stacyjce?
Re: +12V w bagazniku
Na 95% antena ma + po stacyjce + sygnał od radia do podniesienia anteny.Wald pisze:Czy gdzieś w bagażniku jest jakikolwiek kabel na którym pojawia się 12v po stacyjce?
100nx - sprzedany
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu
--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu

--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"

Re: +12V w bagazniku
To jest na 100%, Wald potrzebne Ci to do wzmacniacza?GRZECHu pisze: sygnał od radia do podniesienia anteny.
Do czujników parkowania.
Tez właśnie myślę o antenie, ona powinna mieć zasilanie po stacyjce a włączanie jej to oddzielny kabel pewnie.
Poprawcie mnie jesli sie myle ale z tego opisu wynika chyba ze napiecie jest podawane dopiero jak wlacza sie radio choc ona musi miec dalej zasilanie bo jednak sie chowa jak radio jest wylaczone.

Tez właśnie myślę o antenie, ona powinna mieć zasilanie po stacyjce a włączanie jej to oddzielny kabel pewnie.
Poprawcie mnie jesli sie myle ale z tego opisu wynika chyba ze napiecie jest podawane dopiero jak wlacza sie radio choc ona musi miec dalej zasilanie bo jednak sie chowa jak radio jest wylaczone.

- homik123456
- fanatyk nissana
Wald, a tak z innej beczki to powinienes podpiac sie do swiatel wstecznego zeby dopiero sie czujniki uruchamialy jak wrzucisz wteczny. Tak nawet pisze w kazdej instrukcji montazu takich czujnikow . No chyba ze chcesz zeby ciagle ci dzialaly i wtedy bedziesz widzial jak blisko ci ktos "siedzi na tylku" 

- homik123456
- fanatyk nissana
Ostatecznie ogólne zasilanie systemu dałem z lampek oświetlenia rejestracji (przy okazji odkryłem ze one nie świecą, jakie tam są żarówki?), a czujniki tylne włączają się od żarówki wstecznego.
Sam się sobie dziwie ze tyle czasu się męczyłem bez czujników, rewelacyjna sprawa. Przednich jeszcze nie zamontowałem z powodu niesprzyjającej pogody, ale w przyszłym tyg pewnie to ogarnę.
[ Dodano: 2012-03-29, 11:42 ]
No i przednie zamontowane wszystko działa ok, musiałem jednak wziąć zasilanie z wiązki do radia bo niezbędny był przełącznik na desce do wyłączania przednich czujników w czasie jazdy.
Sam się sobie dziwie ze tyle czasu się męczyłem bez czujników, rewelacyjna sprawa. Przednich jeszcze nie zamontowałem z powodu niesprzyjającej pogody, ale w przyszłym tyg pewnie to ogarnę.
[ Dodano: 2012-03-29, 11:42 ]
No i przednie zamontowane wszystko działa ok, musiałem jednak wziąć zasilanie z wiązki do radia bo niezbędny był przełącznik na desce do wyłączania przednich czujników w czasie jazdy.