[K11] Nie działa podświetlenie licznika i nie ma godziny
Moderator: mimier
[K11] Nie działa podświetlenie licznika i nie ma godziny
Witam wszystkich
po dłuższym czasie nie zadając pytań przyszła pora na usterkę w micrze, otóż od pewnego momentu zauważyłem , że nie działa mi godzina to znaczy działała albo raz się pokazywała a raz nie albo pokazywała ale bardzo słabo , teraz nie pokazuje się w cale dodatkowo znikło podświetlenie zegarów żarówki dobre bezpieczniki też , natomiast co dziwne podświetlenie pokręteł nawiewu działa, o co chodzi ?

Ostatnio zmieniony 2013-05-12, 10:13 przez Łabi1610, łącznie zmieniany 1 raz.
- elektryk1409
- fanatyk nissana
Najprościej by było wrzucić inny licznik i sprawdzić czy będzie ok. W kwestii podświetlenia, sprawdź czy na którąś z kostek (o ile dobrze pamiętam tą położoną najbardziej w stronę pasażera) dochodzi 12V po włączeniu świateł. Jeśli tak, to masz padniętą ścieżkę w liczniku, jeśli prąd nie dochodzi to albo przewód z włącznika świateł gdzieś się przerwał albo sam włącznik, ale w to raczej wątpię.
Co do zegarka to tak jak vixo pisał, mogą być winne zimne luty. Spróbuj na wyjętym liczniku lekko docisnąć tył licznika i zobacz czy pojawi się godzina. Niestety nie wiem jak się dostać do zegarka, bo nigdy tego nie rozbierałem, ale wydaje mi się że będziesz musiał wyjąć obrotomierz/wskaźnik temperatury. Jakby co to mam na wierzchu mój stary licznik, więc w wolnej chwili mogę sprawdzić jak to się wyciąga
Co do zegarka to tak jak vixo pisał, mogą być winne zimne luty. Spróbuj na wyjętym liczniku lekko docisnąć tył licznika i zobacz czy pojawi się godzina. Niestety nie wiem jak się dostać do zegarka, bo nigdy tego nie rozbierałem, ale wydaje mi się że będziesz musiał wyjąć obrotomierz/wskaźnik temperatury. Jakby co to mam na wierzchu mój stary licznik, więc w wolnej chwili mogę sprawdzić jak to się wyciąga