[N16] Rozladowuje akumulator :/
Moderatorzy: Seba WWA, sergiej
[N16] Rozladowuje akumulator :/
Witam, mam Almerke 2.2 Di z 2000 roku, od pewnego czasu rozładowuje mi akumulator
. Zauważyłem tez ze jak jest na wolnych obrotach to światełko i podświetlenie, delikatnie mruga, a jak dodam gazu to przestaje. Proszę o pomoc, co moze byc tego przyczyna.

Przyczyn może być więcej, niekoniecznie szczotki. Jak na ten rocznik to mało prawdopodobne, żeby tam była przyczyna - no chyba, że masz przejechane pod 300tyś. km lub alternator nie z tego auta.
Do sprawdzenia masz jeszcze regulator napięcia, przewody na odcinku alternatora i akumulatora pod wzgledem dobrego styku w tym również klemy na aku. Właśnie brak dobrego styku na łączach elektrycznych najczęściej jest powodem takich sytuacji. Kiedy płynie duży prąd nie zauważamy znaczącej różnicy.
Do sprawdzenia masz jeszcze regulator napięcia, przewody na odcinku alternatora i akumulatora pod wzgledem dobrego styku w tym również klemy na aku. Właśnie brak dobrego styku na łączach elektrycznych najczęściej jest powodem takich sytuacji. Kiedy płynie duży prąd nie zauważamy znaczącej różnicy.