Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[P/WP11.144] Autopoziomowanie ksenonów

Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol

Awatar użytkownika
nobange
stały bywalec

[P/WP11.144] Autopoziomowanie ksenonów

Post autor: nobange » 2010-09-17, 20:06

Jesienna pogoda już i zima się zbliża, więc zabrałem się za porządek z lampami. Sprawdziłem, oczyściłem i nasmarowałem układ autopoziomowania świateł (dźwigienki z przodu i z tyłu), wstawiłem nowe żarniki. Podczas testów stwierdziłem co następuje:

- po włączeniu świateł, a potem zapłonu widać i słychać jak się podnoszą,
- na trasie świecą ciut za nisko, ale naprawdę niewiele, próbowałem ustawiać ale chyba zostawię to stacji obsługi, w każdym razie można spokojnie jeździć i może tylko się czepiam,

teraz co mi się wydało podejrzane:

- po włączeniu lewa lampa wydaje odgłos jak CD-ROM szukający ścieżki, takie szuranie przez kilka sekund, widać na ścianie jak minimalnie chodzi góra-dół. Coś padło? Prawa jest OK.
- sprawdzając czy działa poziomowanie włączyłem światła, wszedłem pod auto, poluzowałem te dźwigienki z przodu i kręciłem czujnikiem, symulując zmiany obciążenia - brak reakcji ze strony lamp.
- potem wlazłem na bagażnik, światła się oczywiście podniosły razem z całym przodem, ale nie powróciły do poprzedniej pozycji, czekałem trochę ale ani drgnęły. Autopoziomowanie padło?

Jak to naprawdę ma działać w P11.144? Czy coś mam nie tak?

Awatar użytkownika
bombel
Administrator

Post autor: bombel » 2010-09-17, 20:23

nobange pisze: Jak to naprawdę ma działać w P11.144? Czy coś mam nie tak?
Samopoziomuje sie tylko podczas wlaczania zaplonu. W trakcie jazdy nie

Awatar użytkownika
nobange
stały bywalec

Post autor: nobange » 2010-09-17, 20:41

Rozumiem. A ten silniczek jakby szukający pozycji w jednej z lamp? O czym to może świadczyć? Nie chcę czegoś zaniedbać żebym później nie musiał silniczka wymieniać, a takie coś może mu życie skrócić wg mnie.

Awatar użytkownika
Sajmooon
fanatyk nissana

Post autor: Sajmooon » 2010-09-17, 23:43

nobange pisze:Rozumiem. A ten silniczek jakby szukający pozycji w jednej z lamp?
mi się wydaje, że właśnie lampa jest źle ustawiona ( tak jak pisałeś że wolisz zostawić ustawienie jej stacji diagnostycznej) nie wiem jaki to koszt ale może podjedź na stację diagnostyczną poproś niech Ci ustawią tak jak powinno być i wtedy zobacz czy problem zniknął czy nie.
Była Padlina:
Sajmooon'owa "Padlina"
Była Gruzz Operacyjna:
Sentra B15 Gruzz in da Haułs :D
Nissan jeszcze będzie... coming soon [2022]

Awatar użytkownika
bombel
Administrator

Post autor: bombel » 2010-09-18, 06:59

Ustawienie to koszt 10 zł. Jedz na stacje :)

Awatar użytkownika
Toshiba
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: Toshiba » 2012-03-04, 19:39

U mnie tez w lewej lampie po wlaczeniu swiateł soczewka podnosi sie a w prawej nic ,,cisza'' napięcie na kostce do silniczka sie pojawia ale silniczek widocznie spalony i po rozebraniu widze ze strasznie skorodowany.
Obrazek
Obrazek

Chciałbym dokupić sam silniczek, czy ktos juz to przerabiał ? Są jakies zamienniki ? albo czy pasuje silniczek z innego auta ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”