Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

Pomoc dla powodzian

Moderatorzy: bombel, Seba WWA

Awatar użytkownika
SiWy_WPR
stały bywalec

Post autor: SiWy_WPR » 2010-06-14, 18:25

Moge podarowac koc, jakies prześcieradła nowe, jak cos jeszcze znajde to dam znac
RUDA PRIMERA TY JESTES PIERWSZA KLASA...

Awatar użytkownika
GRZECHu
Administrator
Kontakt:

Post autor: GRZECHu » 2010-06-15, 07:42

I ja cegiełkę w tym szczytnym celu przelałem. :)
100nx - sprzedany
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu ;)
--
"Taki ze mnie Maxi Gaz" :)

Awatar użytkownika
Tuśka
fanatyk nissana

Post autor: Tuśka » 2010-06-15, 12:11

również razem z Oktanem oczywiście przyłączamy się do akcji... popieram tego typu akcje
kaska poszła

poza tym mogę poratować jakimiś ubraniami... tylko muszę przebrać żeby były jakieś lepsze... i nie poniszczone
"O ludziach posiadających samochód nie powinno mówić się zmotoryzowani tylko skołowani."
Andrzej Majewski

"Tym, którzy mają samochody, wydaje się, ze już są w niebie. O naiwni, nie wiedzą, że muszą się jeszcze zabić."
Mieczysław M. Szargan

Awatar użytkownika
Madziula
wiem o czym pisze

Post autor: Madziula » 2010-06-15, 19:04

Ja też przelewik już zrobiłam.

Awatar użytkownika
Tuśka
fanatyk nissana

Post autor: Tuśka » 2010-06-15, 19:41

gdzie i kiedy będę mogłą przekazać wam jakieś ciuszki?
"O ludziach posiadających samochód nie powinno mówić się zmotoryzowani tylko skołowani."
Andrzej Majewski

"Tym, którzy mają samochody, wydaje się, ze już są w niebie. O naiwni, nie wiedzą, że muszą się jeszcze zabić."
Mieczysław M. Szargan

Awatar użytkownika
jaca V6
fanatyk nissana

Post autor: jaca V6 » 2010-06-15, 20:10

Jeżeli chodzi o ubrania to powstrzymajcie sie ze zbiorem, te rzeczy bedą na końcu potrzebne, musimy sie rozeznać dokładnie czy i w jakich ilościach odzież bedzie potrzebna, informacja sie pojawi niebawem, kwestia 2-3 dni
Z Klubem Nissana od 2004 roku - ( NKP - NZ )

Awatar użytkownika
Michalllo
fanatyk nissana

Post autor: Michalllo » 2010-06-15, 20:19

Właśnie myślę ze na początek bardziej będą potrzebne środki czystości i jakieś materiały budowlane farby, kleje może komuś pozostały jakieś panele podłogowe, płytki.
P.S. Najlepiej to chyba będzie coś kupić na miejscu w Płocku jak przyjedziecie i sprawdzimy na własne oczy co jest potrzebne :) mamy tu Obi Nomi i 2 galerie handlowe wiec będzie gdzie porobić zakupy odejdzie problem transportu :)
Nasze Nisma
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Nissan/Sunny/60133
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Nis ... ima/105105
Pozdrawiamy Wszystkich.
MICHAŁ Z ZOSIĄ oraz KAMILKIEM i MARCINKIEM :)

Awatar użytkownika
Szymeq
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: Szymeq » 2010-06-16, 07:24

Na dzień dzisiejszy tak jak napisał Michallo - środki czystości, szczotki, szmaty itp. Nastepnie meble ( wszystkie co maja nadają się do spalenia ). Ubrania oczywiście też są potrzebne - przed przekazaniem ubrania należy wyprać i najlepiej posegregować rozmiarami.
Własnie dzwoniłem i na chwilę obecną woda tam jeszcze stoi. Częśc urządzeń AGD została poustawiana wyżej .. na stołach itp, jednak dolne części tych urządzeń zostały zalane. Na dziś nie ma nawet możliwości dotarcia tam. Zapewne kilka tygodni potrwa włącznie prądu = sprawdzenie tego co działa. Po sobocie ( jedzie tam znajoma ) powinienem wiedzieć więcej.
Z nissanem od 2005 roku :)

Awatar użytkownika
Andrzej
fanatyk nissana

Post autor: Andrzej » 2010-06-16, 11:22

Mój "apel" do szefa poskutkował i dostałem kopertę :-P wieczorkiem puszcze kolejny przelewik :D

Awatar użytkownika
Tomasz WPR
fanatyk nissana

Post autor: Tomasz WPR » 2010-06-16, 11:22

No to szacun :)

Awatar użytkownika
Szymeq
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: Szymeq » 2010-06-17, 08:27

Dziś dzwoniłem do człowieka który też pomaga tam w Troszynie. Sprawa wyglada tak, że woda już praktyczie opadła, stoi w zagłębieniach, piwnicach. Dziś zaczynają wypompowywanie wody z tych miejsc i powoli zaczynają sprzątać. Ogólnie jak wiecie z przekazów TV jest bród i smród. Jeśli osoby z Wawy mają naszykowane jakieś ubrania do przekazania to w sobote możemy część podrzucić. Jeśli macie jakies szmaty to też możemy je zabrać. Każdy kto ma już ubrania proszę do mnie na PW pisać - jakoś to odbiorę dzis lub jutro.

Saffira

Post autor: Saffira » 2010-06-19, 09:29

mam pare ciuchów (różne pory roku), jak mogłabym wam to wysłać dla powodzian?
myśle czy jakieś książki czy coś jeszcze moge skombinować <mysli>

Awatar użytkownika
Grisha
fanatyk nissana

Post autor: Grisha » 2010-06-19, 17:42

przelewik zrobiony i ode mnie :)
co do rzeczy materialnych coś się znajdzie, pomyślę :)
Radca Prawny, Mediator
z Klubem Nissana od III.MMIX

Awatar użytkownika
Michalllo
fanatyk nissana

Post autor: Michalllo » 2010-06-19, 18:21

Jechałem dziś w pobliżu terenów zalanych nadal droga na Dobrzyków jest zamknięta stoi policja i przepuszcza tylko mieszkańców.
Nasze Nisma
Pozdrawiamy Wszystkich.

Awatar użytkownika
Szymeq
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: Szymeq » 2010-06-19, 20:19

Pozwolę sobie jako pierwszemu na krótki opis z dnia dzisiejszego.
Byliśmy dziś w Troszynie Polskim z Jacą, Miśkiem i Eweliną ( wielkie dzięki dla Eweliny za załatwienie środków higieny osobistej) focus załadowany pod sufit.
Ludzie ... to nawet nie ma słów aby to opisać jak to wygląda. Woda jeszcze miejscami stoi na gospodarstwach, natomiast to co odsłoniła po sobie ... :cry: ... bród ... smród i jeszcze raz bród. Rozmawialiśmy z wieloma ludźmi i są zrozpaczeni ... większość to biedni ludzie którzy stracili dosłownie wszystko !. Potrzebują wszystkiego. Najczęściej pytają o różnego rodzaju meble, łóżka ( łóżka polowe), pościel, garnki, talerze itd. Jeśli chodzi o ubrania to akurat w tej miejscowości lokalny sztab kryzysowy jest zasypany ubraniami więc jeśli macie inne miejscowości którym możecie przekazać to proszę kierujcie się w inne miejsca.
Na pewno jest duże zapotrzebowanie na pomoc fizyczną.
Zapowiedzieliśmy, że w następną sobotę tj 26 czerwca pojedziemy i pomożemy tym najbardziej potrzebującym - wybraliśmy gospodarstwo na którym jest 1 starszy, sympatyczny pan który bez pomocy nie poradzi sobie. Liczymy w szczególności na Grupę Stołeczną.
Na pewno Jacek, Michał i Ewelina dopiszą jeszcze swoje spostrzeżenia ... do tej pory ciężko mi przyswoić sobie to co tam widziałem.
Kilka fotek które choć naświetla Wam tamten obraz ...

Saffira

Post autor: Saffira » 2010-06-19, 20:35

ja bym twój post dała na główną czy jakoś wiesz żeby każdy przeczytał zobaczył...

ten dom ten samochód to podwórze - makabra tragedia szok <zalamka>

żałuję że tak daleko mieszkam a pomogłabym BARDZO chętnie, nawet gołymi łapami... ciuchy mam tylko (kilka bluzek, swetrów zimowych, na szczupłą osobe wzrost 166-dziecko szkolne na bank lub młoda kobitka; ciuchy oczywiście wyprane w bdb stanie niemal w ogóle nie noszone) i nie wiem jak je wam przekazać

Awatar użytkownika
Szymeq
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: Szymeq » 2010-06-19, 20:46

Dodam tylko tyle abyście mogli sobie zobrazować - jak wpatrzycie się w zdjęcia to widać dokąd woda sięgała na domach, drzewach. Poziom woda wytyczała brudnym szlamem który osadził się wszędzie bez wyjątku. Na zdjęciu z czerwoną beczką - wcześniej tam stało 20 pasiek z pszczołami i była trawka ... a teraz widać co woda przyniosła ... :-/
Zdjęcia z autem - ono - jeżdżące stało w szopie ... a teraz na nim widać jedynie gnojówkę/ obornik ...

Saffira

Post autor: Saffira » 2010-06-19, 20:52

szymeq, a jakbym przyjechała po końcu roku szkolnego do warszawy - zdałaby sie wam taka para rąk do pomocy gdzieśkolwiek tam? bo wcześniej ejstem uwiązana <bezradny>

nie jestem w stanie wyobrazić sobie załamania tych ludzi, szczególnie tych z pasieką i tych z domem zalanym po dach, to sie nie mieści w rozumie...

Awatar użytkownika
Szymeq
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: Szymeq » 2010-06-19, 20:58

Nie chcę nic deklarować na zaś ... Na dzień dzisiejszy organizujemy się na 26-27 ( 27.06 jeśli będzie taka potrzeba ). Co będzie później ... ciężko powiedzieć. Na pewno w tym temacie będą podawane wszelkie dostępne nam informacje.
Te pasieki ... to auto ... to podwórko ... to jest właśnie tego sympatycznego starszego pana w białej czapeczce...

Awatar użytkownika
Michalllo
fanatyk nissana

Post autor: Michalllo » 2010-06-19, 21:16

Tak jak napisałem jestem w stanie przyjąć was wszystkich do siebie na działkę a nawet pod dach :) ode mnie jest 15 kilometrów na tereny zalane wiec wszystkich chętnych zapraszamy do pomocy.
Nasze Nisma
Pozdrawiamy Wszystkich.

Saffira

Post autor: Saffira » 2010-06-19, 21:25

to jak bede mogla przyjechac to prosze o miejsce...mała jestem (ale silna) jakby co...

tak mi żal tych ludzi, to jest wstrzasające, zwłaszcza że duzo z nich jest starszych i nie tka sprawnych do naprawy strat

Awatar użytkownika
Misiek
fanatyk nissana

Post autor: Misiek » 2010-06-19, 22:16

Jak jechaliśmy humor nam dopisywał chociaż czuliśmy powagę naszej misji... Zaraz po skręcie na tą miejscowość nas po prostu zatkało... Mam filmy tylko wrzucę je jutro z powodu kłopotów techcznicznych. Wspomniany przez Szymqa starszy Pan oraz inni mieszkańcy urzekli nas swoją uprzejmością oraz pogodą ducha w tak trudnej sytuacji Naprawdę potrzeba dużo rąk do pracy.
c.d. jutro
169 KM/ 183 Nm i rośnie: http://tinyurl.com/omxvb66
z klubem Nissana od grudnia 2005

Awatar użytkownika
SiWy_WPR
stały bywalec

Post autor: SiWy_WPR » 2010-06-19, 23:16

Sluchajcie, mam nieco jus podstarzaly ale w dobrym stanie regal, wszystkie szafeczki sa ok, zawiasy i tym podobne rowniez. Moze przynajmniej na poczatek by sie przydalo??
RUDA PRIMERA TY JESTES PIERWSZA KLASA...

Awatar użytkownika
NaMiBiA
fanatyk nissana

Post autor: NaMiBiA » 2010-06-19, 23:35

Z ADEXEM jak deklarowaliśmy pomoc fizyczną tak nadal przystajemy do tego! Już wcześniej chciałam tam jechać, ale sesja i nagle druga fala. Wiem z doświadczeń (różnych), iż tv, zdjęcia czy relacje ludzi nigdy nie oddają tego co widzimy czy słyszymy. Pamiętajmy, iż ten widok to tylko kropla tego jak naprawdę jest...

APELUJĘ DO WSZYSTKICH!
Jeżeli macie możliwość przełożenia planów 25-27.06.2010 to proszę bądźcie tam z nami! Pomóżmy tym ludziom wspólnie. Parę osób to za mało (a zarazem tak wiele...) aczkolwiek wiadomo, jak zbierzemy się, zbierzemy siły to praca będzie lżejsza i przyjemniejsza (jeżeli w takim obliczu mogę tak się wyrazić). Razem możemy więcej, może uda nam się wtedy jeszcze komuś pomóc?!
Proszę deklarujcie się aby był zarys sytuacyjny i liczbowy.
Obrazek

ADEX
wiem o czym pisze

Post autor: ADEX » 2010-06-19, 23:37

Szymeq rozumiem ze spotykamy sie wszyscy w jedym miejscu o jednej porze. czy jestes wstanie ustalić punkt zbiórki?
Jako trojmiasto myśle że wystartujemy nad ranem aby byc tam wczesnie rano.

Na prośbę Namibi wypiszmy kto z jaką grupą przyjedzie :

Trójmiasto:
ADEX
NAMIBIA

Olsztyn:
Misiek-ol

Awatar użytkownika
jaca V6
fanatyk nissana

Post autor: jaca V6 » 2010-06-20, 00:37

Smutek, zaduma i łzy w oczach.... to co widziałem w tv nie ma porównania z tym co zastaliśmy na miejscu.... nie byłem w stanie powiedzieć słowa, jednoczesnie optymizm tych ludzi, chęć walki o przywrócenie tam "normalności" przekracza wszelkie granice które gdzies, kiedyś miałem...

Jadąc do tych ludzi nie zdawaliśmy sobie tak na prawde sprawy z ogromu tragedii, po zjechaniu z drogi głównej wszyscy zamilkliśmy, nie szło wypowiedzieć słowa po tym co zobaczyliśmy, poziom wody jaki tam był przyprawiał nas o groze i niedowierzanie... tego sie nie da opisać choć bysmy bardzo chcieli....

Rozmowa z Panem w białej czapce na zdjęciach była czymś czego nie zapomne do końca życia, wszyscy staraliśmy sie zachować jakąś postawe ale tak na prawde każdy z nas walczył ze sobą żeby sie nie rozpłakać...
Kiedy dawaliśmy środki czystości, ubrania rodzinie z dwójka małych dzieci..... widząc reakcje rodziców.........

Prosze Was, pomóżmy tym ludziom........
Z Klubem Nissana od 2004 roku - ( NKP - NZ )

Awatar użytkownika
Szymeq
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: Szymeq » 2010-06-20, 08:23

ADEX pisze:. czy jestes wstanie ustalić punkt zbiórki?
Moja propozycja jest taka ...w sumie 2 propozycje:
- propozycja 1. Spotykamy się w ustalonym miejscu niedaleko Troszyna (jakaś stacja benzynowa) i jedziemy bezpośrednio do Troszyna ... tam jesteśmy przez cały dzień. Pod wieczór zwijamy się na działkę Michalllo i tam biwakujemy po namiotami. Jeśli będzie potrzeba to również w niedzielę wracamy i coś podziałamy w Troszynie.

- propozycja 2. Spotykamy się od razu na działce u Michalllo - wtedy nie tracimy czasu na czekanie na innych a w tym czasie rozbijamy sobie "obozowisko" . Potem zabieramy dupska w troki do Troszyna i tam cały dzień działamy. Wieczorkiem zawijamy się na camping i jeśli damy radę w niedzielę robimy powtórkę.

Oczywiście niedziela jest dla chętnych.
Na pewno trzeba zabrać coś na komary. Ubranie z długim rękawem, buty gumowe, ze 2 pary rękawiczek. Jakaś apteczka ze środkami opatrunkowymi mile widziana.
Również proponuję tym co nie mają aktualnej szczepionki przeciwtężcowej aby zaszczepili się w tym tygodniu. Dowiadywałem się u siebie w ośrodku i trzeba iść do lekarza na badanie a potem szczepienie - u mnie odpłatne ale bez tragedii jakieś 20/30 zł.
Chcę załatwić agregat prądotwórczy aby można było podłączyć jakąś szlifierkę kątową lub cokolwiek innego np. czajnik. Bierzemy ze 3 grille i węgiel aby w ciągu dnia białogłowy coś nam przyszykowały ;-)
Jak mi się coś przypomni - napiszę
a Michalllo podaj namiary na swoja działkę.

Awatar użytkownika
Michalllo
fanatyk nissana

Post autor: Michalllo » 2010-06-20, 08:41

Boryszewo Nowe 90
To jest za Płockiem (1km) w kierunku na Płońsk na łuku drogi (obecnie budują tam rondo) w prawo na drogę z płyt i pierwsza piętrówka po lewej stronie zaraz za HMB Budmat.
W razie problemów z trafieniem Tel. 604 779 185
Link do miejsca biwakowania
http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,22,19 ... e7f0400207
Ostatnio zmieniony 2010-06-20, 18:07 przez Michalllo, łącznie zmieniany 1 raz.
Nasze Nisma
Pozdrawiamy Wszystkich.

Awatar użytkownika
Grisha
fanatyk nissana

Post autor: Grisha » 2010-06-20, 08:45

ja w sobotę 26 czerwca o 8:00 mam egzamin :-/ jakoś do 10:00 ale potem piszę się na tem wyjazd-wsparcie :)
a o której Stołeczna planuje wyjazd z Wawy?
postaram się zorganizować dodatkową parę rąk do pracy zobaczymy czy się uda...
Radca Prawny, Mediator
z Klubem Nissana od III.MMIX

Awatar użytkownika
Misiek
fanatyk nissana

Post autor: Misiek » 2010-06-20, 10:57

Grisha, Widno jest od 6 rano, tak trzeba wyjechać żeby nie tracić dnia i zrobić jak najwięcej. o 10:00 dawno będziemy na miejscu. Najwyżej do nas dołączysz.

Obiecane nagrania:
http://www.youtube.com/user/NissanZone
169 KM/ 183 Nm i rośnie: http://tinyurl.com/omxvb66
z klubem Nissana od grudnia 2005

ODPOWIEDZ

Wróć do „Spotkania / Grupy Regionalne”