[N16] Klucz do kół i hak (ucho) holowniczy
Moderatorzy: Seba WWA, sergiej
- Nissan_Man
- nowy na forum
[N16] Klucz do kół i hak (ucho) holowniczy
Witam,
Kupiłem Almerkę i nie ma w wyposażeniu klucza do kół i haka do holowania.
Czy w Almerkach 2004r rozmiar klucza do kół do felg stalowych to 21mm, czy można to zmierzyć suwmiarką? Kupię wtedy zwykły nasadowy w auchan albo innym markecie.
Czy ktoś orientuje się gdzie mogę kupić ten hak (ucho) do holowania wkręcany bo na allegro z przesyłką 40zł, może ktoś ma na zbyciu taniej.
Nie mam w planach holowania ale zawsze może się przydać. Tym bardziej zimą.
Mam lewarek ale nie mam tego pręta do kręcenia. Tutaj nie powinno być problemu, muszę poszukać jakiś kawałek gdzieś stali i będzie git. Swoją drogą to nie rozumiem, czyżby "niemieccy" handlarze zakosili takie podstawowe elementy wyposażenia.
Pozdrawiam
Kupiłem Almerkę i nie ma w wyposażeniu klucza do kół i haka do holowania.
Czy w Almerkach 2004r rozmiar klucza do kół do felg stalowych to 21mm, czy można to zmierzyć suwmiarką? Kupię wtedy zwykły nasadowy w auchan albo innym markecie.
Czy ktoś orientuje się gdzie mogę kupić ten hak (ucho) do holowania wkręcany bo na allegro z przesyłką 40zł, może ktoś ma na zbyciu taniej.
Nie mam w planach holowania ale zawsze może się przydać. Tym bardziej zimą.
Mam lewarek ale nie mam tego pręta do kręcenia. Tutaj nie powinno być problemu, muszę poszukać jakiś kawałek gdzieś stali i będzie git. Swoją drogą to nie rozumiem, czyżby "niemieccy" handlarze zakosili takie podstawowe elementy wyposażenia.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-12-16, 20:07 przez Nissan_Man, łącznie zmieniany 1 raz.
Nissan Almera Czarna Perełka 04` N16, 1.5 98KM, Benzynka
Co do haka wkręcanego jest on zakończony gwintem M16 U mnie gniazdo skorodowało + poprzedni właściciel się mścił nad nim troszkę i gwint był zaklepany, ale przejechanie narzynką i gwintownikiem gniazda pomogło. U ojca w N16 było podobnie, tylko hak miał dobry gwint . A klucz 21 i spokojnie można zmierzyć. W roczniku 2004 i w 2000 bo z takimi mam do czynienia 

- Nissan_Man
- nowy na forum
- Nissan_Man
- nowy na forum
Drogiego klucza nie bede kupowal, w koncu niecodziennie zmienia sie kolo. Ja w swojej 10 letniej historii raz zmienialem kolo w aucie sluzbowym.
Co do haka to u mnie w poblizu nie ma chyba szrotu ale na allegro popytam ale to tez max moge dac 20zł i przesylka bo za 40zl to jest normalnie na allegro bez szukania.
Wracajac do klucza to rozmiar 21 bedzie na pewno dobry?
Pozdrawiam
Co do haka to u mnie w poblizu nie ma chyba szrotu ale na allegro popytam ale to tez max moge dac 20zł i przesylka bo za 40zl to jest normalnie na allegro bez szukania.
Wracajac do klucza to rozmiar 21 bedzie na pewno dobry?
Pozdrawiam
- Nissan_Man
- nowy na forum
Witam,
Pojeździłem dzisiaj po auchan, leroy merlin i castorama.
Nigdzie nie ma klucza nasadowego rozmiar 21. Są 17, 19, 22 ale 21 nie ma.
Krzyżakowy rozumiem przez to, że to są trzy rozmiary w jednym?
Widziałem na allegro tam właśnie są krzyżaki 17, 19, 21.
Szukałem też w castoramie haka i są takie budowlane tylko chyba z cieńszym gwintem. Czy na opisie musi pisać jakoś 16mm czy coś...?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-12-18, 12:40 ]
Witam,
Załatwiłem sobie klucz do kół. Mam tylko pytanie odnośnie tego ucha do holowania. Byłem dzisiaj u mechanika i powiedział mi, że z przodu mam standardowy uchwyt, w który zapina się linkę holowniczą zaraz pod zderzakiem obok zaślepki ale jest też gwint na ucho. Czy to możliwe, że są dwie możliwości zastosowane w mojej Almerce. Z tyłu jest tylko gwint, w który się wkręca ucho.
Przy okazji mam pytanie odnośnie gumy górnej amortyzatora z tyłu. Mechanik powiedział mi, że mam ją do wymiany i dlatego stuka mi na dziurach z tyłu ale nie ma zamienników tylko serwis. Czy ktoś wie jak to się nazywa fachowo i gdzie to idzie znaleźć poza serwisem?
Pozdrawiam
Pojeździłem dzisiaj po auchan, leroy merlin i castorama.
Nigdzie nie ma klucza nasadowego rozmiar 21. Są 17, 19, 22 ale 21 nie ma.
Krzyżakowy rozumiem przez to, że to są trzy rozmiary w jednym?
Widziałem na allegro tam właśnie są krzyżaki 17, 19, 21.
Szukałem też w castoramie haka i są takie budowlane tylko chyba z cieńszym gwintem. Czy na opisie musi pisać jakoś 16mm czy coś...?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-12-18, 12:40 ]
Witam,
Załatwiłem sobie klucz do kół. Mam tylko pytanie odnośnie tego ucha do holowania. Byłem dzisiaj u mechanika i powiedział mi, że z przodu mam standardowy uchwyt, w który zapina się linkę holowniczą zaraz pod zderzakiem obok zaślepki ale jest też gwint na ucho. Czy to możliwe, że są dwie możliwości zastosowane w mojej Almerce. Z tyłu jest tylko gwint, w który się wkręca ucho.
Przy okazji mam pytanie odnośnie gumy górnej amortyzatora z tyłu. Mechanik powiedział mi, że mam ją do wymiany i dlatego stuka mi na dziurach z tyłu ale nie ma zamienników tylko serwis. Czy ktoś wie jak to się nazywa fachowo i gdzie to idzie znaleźć poza serwisem?
Pozdrawiam