[P12/WP12] Komputer sterujący silnika Primera p12 benzyna 1,
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
[P12/WP12] Komputer sterujący silnika Primera p12 benzyna 1,
Witam. Primera P 12 2006r. silnik benzyna 1,8. Diagnoza serwisu autoryzowanego padł komputer sterujący silnika, próby naprawy komputera nie powiodły się wymiana na nowy kosztowna i jako część ponoć niezwykle mało awaryjna długi czas oczekiwania na sprowadzenie. Jak mogę rozwiązać problem alternatywnie. Pozdrawiam Wiesław
Dziękuję za sugestie spróbuję pójść tym tropem zastanawiam się dlaczego nie zasugerowano mi tego w serwisie rozkładając ręcę nad niemożliwością naprawy. Pytanie drugie czy przekładkę komputera wymaga specjalistycznego osprzętu czy możliwym trochę bardziej wprawny elektronik mechanik ja jestem laikiem. I pytanie następne czy te sterowniki różniły się w zależnośći od roku zastosowania bo większość z nich dotyczy rocznika 2002 po prostu czy będą pasowały do 2006 r.
nie będą pasowały od silnika z czarną (plastikową) pokrywą zaworów (QG18DE S1) - tu były zmienne fazy z punktem przełączania (VTC) - w Almerach produkowanych do 07.2002 bodajże, w Primerach pewnie podobnie.
musi być od silnika ze srebrną pokrywą (QG18DE S2) - ciągłe zmienne fazy (CVTC)
Najlepiej sprawdź jakie masz oznaczenie kompa i szukaj takiego samego.
musi być od silnika ze srebrną pokrywą (QG18DE S2) - ciągłe zmienne fazy (CVTC)
Najlepiej sprawdź jakie masz oznaczenie kompa i szukaj takiego samego.
----Najlepiej sprawdź jakie masz oznaczenie kompa i szukaj takiego samego.
To poproszę o podpowiedź gdzie jest ten sterownik zamontowany abym mógł zczytać oznaczenie nie mogę liczyć że powiedzą mi to w serwisie. I czy po zamontowaniu zastepczego musi byc np. programowany pod współpracę z tym samochodem.
To poproszę o podpowiedź gdzie jest ten sterownik zamontowany abym mógł zczytać oznaczenie nie mogę liczyć że powiedzą mi to w serwisie. I czy po zamontowaniu zastepczego musi byc np. programowany pod współpracę z tym samochodem.