[N15] Zamiana sygnału masy na sygnał plusa.

Moderator: sergiej

Awatar użytkownika
kalit
wiem o czym pisze
Posty: 77
Rejestracja: 2017-01-19, 21:44
Lokalizacja: Suwałlki

[N15] Zamiana sygnału masy na sygnał plusa.

Post autor: kalit » 2017-07-19, 21:26

witam, wydaje mi się że zły dział, bo dotyczy elektroniki a nie raczej samego modelu, więc jeżeli coś jest nie tak proszę o przeniesienie.

Więc chciałbym zamienić sygnał masy na sygnał 12V+, czy da się to zrobić? w jaki sposób?

Awatar użytkownika
zuh
fanatyk nissana
Posty: 1031
Rejestracja: 2012-01-01, 17:19
Lokalizacja: Lubuskie

Post autor: zuh » 2017-07-19, 21:48

Przekaźnik. Pod nóżkę cewki podłączasz +12V, pod drugą nóżkę cewki podłączasz Twój sygnał masy. Do nóżki styku (COM) przekaźnika podłączasz +12V a do drugiego styku (NO) przekaźnika podłączasz przewód na którym ma się pokazać sygnał plusa. Po pojawieniu się sygnału masy przekaźnik zmieni położenie i pojawi się +12V na przewodzie na którym ma się pojawić sygnał plusa.

Awatar użytkownika
kalit
wiem o czym pisze
Posty: 77
Rejestracja: 2017-01-19, 21:44
Lokalizacja: Suwałlki

Post autor: kalit » 2017-07-19, 21:53

A zarzucisz linka do przykładowego przekaźnika? kompletnie się na tym nie znam, a jak wpisuje na allegro to wyskakuje masa tego.

[ Dodano: 2017-07-19, 22:58 ]
http://allegro.pl/przekaznik-samochodow ... 39856.html Czy ten bedzie odpowiedni?

Awatar użytkownika
zuh
fanatyk nissana
Posty: 1031
Rejestracja: 2012-01-01, 17:19
Lokalizacja: Lubuskie

Post autor: zuh » 2017-07-19, 21:59

http://avensis.info/Avensis/przekaznik/przekaznik3.gif
Do styku 30 podłączasz +12V
Do styku 87 podłączasz przewód na którym ma się pojawić sygnał plusa
Do styku 85 podłączasz +12V
Do styku 86 podłączasz sygnał masy

Oczywiście, że taki może być.

Awatar użytkownika
kalit
wiem o czym pisze
Posty: 77
Rejestracja: 2017-01-19, 21:44
Lokalizacja: Suwałlki

Post autor: kalit » 2017-07-19, 22:01

Dziękuje bardzo, zamówię, podłącze, dam znać jak będzie działać, miłej nocki.

nanab
wiem o czym pisze
Posty: 60
Rejestracja: 2017-04-09, 22:21
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: nanab » 2017-07-20, 01:34

Można też zrobić na jednym tranzystorku, dużo mniej miejsca zajmie, nie będzie hałasować i chyba nawet prościej.

Awatar użytkownika
kalit
wiem o czym pisze
Posty: 77
Rejestracja: 2017-01-19, 21:44
Lokalizacja: Suwałlki

Post autor: kalit » 2017-07-20, 13:24

Dzięki za kolejną poradę, zamówiłem już przekaźnik, więc jak mi z nim nie wyjdzie to spróbuje tranzystorka, nie zależy mi na ciszy, bo chce doprowadzić sygnał do siłownika klapy bagażnika, czyli będzie słyszalny tylko przy otwieraniu :D

[ Dodano: 2017-07-24, 22:09 ]
Przekaźnik działa, dzięki koledzy :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”