[Bluebird] Rozrusznik czy stacyjka ?

Moderator: azorek

piotr7731
nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: 2017-04-09, 11:00
Lokalizacja: Kazimierza Wielka

[Bluebird] Rozrusznik czy stacyjka ?

Post autor: piotr7731 » 2017-04-15, 08:53

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Nissana Bluebird z 88r motor: Ca20e. :cool:
I nie obyło się bez problemu, a mianowicie po przekręceniu kluczyka na kręcenie rozrusznika słychać pstryk przekaźnika i przygasa podświetlenie zegarka (reszta kontrolek bez zmian świeci). Z ''pycha'' zapala. Początkowo myślałem że to szczotki rozrusznika lecz na jednym z forum ktoś pisał że może to być stacyjka.

I moje pytanie czy to wina rozrusznika czy stacyjki, a może coś jeszcze innego ? Proszę o szybką pomoc :)

Awatar użytkownika
mały v8
doświadczony forumowicz
Posty: 238
Rejestracja: 2016-03-21, 19:35
Lokalizacja: Siedlce

Post autor: mały v8 » 2017-04-15, 10:04

Daj na krótko prąd na rozrusznik np. za pomocą kabla/szelki do odpalania , i ustalisz co jest chore.
Obrazek Obrazek

piotr7731
nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: 2017-04-09, 11:00
Lokalizacja: Kazimierza Wielka

Post autor: piotr7731 » 2017-04-15, 11:53

Tylko że jest problem z dostępem do rozrusznika ponieważ umiejscowiony jest on pod całym dolotem i nie ma opcji żeby się do niego dostać aby tak sprawdzić. Przed wczoraj zmieniałem sprzęgło to go nawet nie mogłem wyciągnąć :(

bandito
fanatyk nissana
Posty: 623
Rejestracja: 2012-11-26, 10:40
Lokalizacja: Maków Maz

Post autor: bandito » 2017-04-15, 19:30

Jak przygasają Ci kontrolki to na 99% zawiesza się elektro włącznik na rozruszniku. Prawdopodobnie zapiekł się trzpień i nie ma siły go ruszyć

piotr7731
nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: 2017-04-09, 11:00
Lokalizacja: Kazimierza Wielka

Post autor: piotr7731 » 2017-04-15, 19:53

@bandito właśnie tu jest to że tylko podświetlenie zegarka przygasa, a kontrolki nic, cały czas świecą takim samym światłem jak świeciły, radio również nie przygasa. Jakieś 2 tyg temu siadł mi rozrusznik w 100nx (szczotki) i tam po przekręceniu kluczyka nie było żadnej reakcji, przekaźnik nie pstrykał. Nie chce też rozebrać pół silnika żeby wyciągnąć rozrusznik a okaże się że to co innego :)

bandito
fanatyk nissana
Posty: 623
Rejestracja: 2012-11-26, 10:40
Lokalizacja: Maków Maz

Post autor: bandito » 2017-04-15, 20:23

To musisz kostkę stacyjki podmienić na początek. Przy której może pracy dużo nie ma ale koszt jest dużo większy od kosztów naprawy rozrusznika. Masz dwie opcje i od którejś musisz zacząć

piotr7731
nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: 2017-04-09, 11:00
Lokalizacja: Kazimierza Wielka

Post autor: piotr7731 » 2017-04-15, 20:40

@bandito A nie masz może jakiegoś schematu stacyjki które kable od czego bo sprawdził bym sobie to na krótko :)

Awatar użytkownika
mały v8
doświadczony forumowicz
Posty: 238
Rejestracja: 2016-03-21, 19:35
Lokalizacja: Siedlce

Post autor: mały v8 » 2017-04-17, 06:40

Filmów nie oglądasz?? :hah: ... wyrywasz kable ze stacyjki, wszystkie cienkie skręcasz razem , a przytykasz do nich najgrubszy czerwony, i rozrusznik kręci. Ale mówię , trochę gimnastyki i sprawna rączka dotknie kabelkiem do rozrusznika.
Obrazek Obrazek

piotr7731
nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: 2017-04-09, 11:00
Lokalizacja: Kazimierza Wielka

Post autor: piotr7731 » 2017-04-17, 12:42

Znalazłem winowajce :D wyleciał kabel od cewki -.- teraz jak go tam wsadzić <beksa> <beksa> <beksa>

bandito
fanatyk nissana
Posty: 623
Rejestracja: 2012-11-26, 10:40
Lokalizacja: Maków Maz

Post autor: bandito » 2017-04-17, 15:28

piotr7731, Wyleciał Ci z tego środkowego pinu?? bazując na almerze n15 to sygnałowy przewód od cewki był na wsuwkę. więc albo obciąć i dać drugą. No chyba że ze środka się wyrwało. T o już pewnie tylko druga

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne Modele”