problem z komunikacją interfejsu nissan consult

Moderatorzy: Ryba, Sajmooon, Zielkq, Maniek-ol

Pablo's
stały bywalec
Posty: 111
Rejestracja: 2009-12-08, 23:32
Lokalizacja: Sępólno Kr

problem z komunikacją interfejsu nissan consult

Post autor: Pablo's » 2014-12-05, 22:59

jak w temacie używa ktoś tego
INTERFEJS NISSAN CONSULT 1989 - 2000 WTYK 14PIN
czy to musi mieć jakiś sterownik do kompa
sprzedam silnik SR 20 DEH lub na części

Awatar użytkownika
ulisses
fanatyk nissana
Posty: 548
Rejestracja: 2009-12-20, 10:02
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: ulisses » 2014-12-06, 20:41

Jak jest na com-ie to nie.
[center] Obrazek [/center]

Awatar użytkownika
janusz
fanatyk nissana
Posty: 7869
Rejestracja: 2009-12-10, 17:44
Lokalizacja: .....

Post autor: janusz » 2014-12-06, 21:06

Korzystam z Consulta ze złączem COM i nie mam żadnych problemów. Żadne sterowniki nie są wymagane.
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560

pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć

_

Pablo's
stały bywalec
Posty: 111
Rejestracja: 2009-12-08, 23:32
Lokalizacja: Sępólno Kr

Post autor: Pablo's » 2014-12-07, 00:18

to tez na com lata oryginalnie był kabel rs 232
a mam kabel y-105 usb firmy unitex stery wgrane kabel widzi lata po com a po podłączeniu interfejsu wtyczka samochód i komp to na nissan conzult free nie ma połączenia.
Siedziałem z godzine z lapkiem w samochodzie i .... dupa

nie wiem czy w ustawieniach com trzeba coś pozmieniać :(
sprzedam silnik SR 20 DEH lub na części

Awatar użytkownika
janusz
fanatyk nissana
Posty: 7869
Rejestracja: 2009-12-10, 17:44
Lokalizacja: .....

Post autor: janusz » 2014-12-07, 00:26

Ja używam Nissan ScanTech i wszystko łączy się bez problemu.
Jak masz jakiś dokładany IMMO to się nie połączysz - sprawdzone. Trzeba wyłączyć IMMO i pójdzie.
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560

pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć

_

Pablo's
stały bywalec
Posty: 111
Rejestracja: 2009-12-08, 23:32
Lokalizacja: Sępólno Kr

Post autor: Pablo's » 2014-12-07, 00:37

immo jest oryginał tylko mam deta3 ale to chyba nie powinno przeszkadzać
masz pełną wersję tego programu? :-) :-)
sprzedam silnik SR 20 DEH lub na części

Awatar użytkownika
janusz
fanatyk nissana
Posty: 7869
Rejestracja: 2009-12-10, 17:44
Lokalizacja: .....

Post autor: janusz » 2014-12-07, 00:39

Pablo's, gdzieś chyba mam.... podrzuć mi na PW mejla. Jak znajdę to Ci wyślę :]
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560

pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć

_

Awatar użytkownika
Zielkq
fanatyk nissana
Posty: 3211
Rejestracja: 2012-05-31, 09:31
Lokalizacja: Vratislavia
Kontakt:

Post autor: Zielkq » 2014-12-07, 07:13

Pablo's pisze:a mam kabel y-105 usb firmy unitex
Ewentualnie w tym dopatrywałbym się problemu - przejściówki nie zawsze chcą odpowiednio działać... ;)
Dolnośląska Grupa NissanZone
Czarno-Biała: WP11-120 SRI WAGON
Podróże małe i duże: Podróże małe i duże

Z YT: "JDM wants to be USDM, Euro wants to be USDM and USDM wants to be Euro."

Pablo's
stały bywalec
Posty: 111
Rejestracja: 2009-12-08, 23:32
Lokalizacja: Sępólno Kr

Post autor: Pablo's » 2014-12-07, 21:30

cholera nie mam w lapkach takich gniazd rs 232
jak to obejsc?
sprzedam silnik SR 20 DEH lub na części

Awatar użytkownika
janusz
fanatyk nissana
Posty: 7869
Rejestracja: 2009-12-10, 17:44
Lokalizacja: .....

Post autor: janusz » 2014-12-07, 21:39

Pablo's, konwerter RS232<->USB najlepiej jak zrobiony na FT232RL
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560

pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć

_

Pablo's
stały bywalec
Posty: 111
Rejestracja: 2009-12-08, 23:32
Lokalizacja: Sępólno Kr

Post autor: Pablo's » 2014-12-08, 13:07

czy takie ustrojstwo załatwi sprawę
http://allegro.pl/konwerter-usb2-0-rs23 ... 93506.html
sprzedam silnik SR 20 DEH lub na części

Awatar użytkownika
janusz
fanatyk nissana
Posty: 7869
Rejestracja: 2009-12-10, 17:44
Lokalizacja: .....

Post autor: janusz » 2014-12-08, 13:10

Myślę, że tak, tylko w opcjach programu będziesz musiał wybrać port COM na który zostało zamapowane USB. Domyśslnie jest COM1
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560

pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć

_

Pablo's
stały bywalec
Posty: 111
Rejestracja: 2009-12-08, 23:32
Lokalizacja: Sępólno Kr

Post autor: Pablo's » 2014-12-08, 15:08

zamówiłem jak przyjdze to sprawdze i napiszę

[ Dodano: 2014-12-19, 00:23 ]
i dupa nie wiem czy trzeba jakoś com ustawić prędkości
sprzedam silnik SR 20 DEH lub na części

Awatar użytkownika
Jastrząb
fanatyk nissana
Posty: 1014
Rejestracja: 2009-12-09, 17:19
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: Jastrząb » 2016-07-11, 16:59

Uhuuuuu złota łopata została użyta :D

takie oto pytanie, czy taki divajs z czajna powinien działać z Almerą N15 która nie ma OBD2 ??
http://www.aliexpress.com/item/Consult- ... d9eaf553dc
Ostatnio zmieniony 2016-07-11, 18:48 przez Jastrząb, łącznie zmieniany 1 raz.
Masz pękniętą lub zerwaną poduszkę skrzyni biegów w Almerze GTi, napisz a dowiesz się jak naprawić.

Awatar użytkownika
Zielkq
fanatyk nissana
Posty: 3211
Rejestracja: 2012-05-31, 09:31
Lokalizacja: Vratislavia
Kontakt:

Post autor: Zielkq » 2016-07-11, 17:53

Łopaty nie mam, ale mam link: http://bynajmniej.net/ :->
Dolnośląska Grupa NissanZone
Czarno-Biała: WP11-120 SRI WAGON
Podróże małe i duże: Podróże małe i duże

Z YT: "JDM wants to be USDM, Euro wants to be USDM and USDM wants to be Euro."

Awatar użytkownika
Jastrząb
fanatyk nissana
Posty: 1014
Rejestracja: 2009-12-09, 17:19
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: Jastrząb » 2016-07-11, 18:51

Zielkq taaaaaaaa ja być z Polska :D
Masz pękniętą lub zerwaną poduszkę skrzyni biegów w Almerze GTi, napisz a dowiesz się jak naprawić.

Awatar użytkownika
ulisses
fanatyk nissana
Posty: 548
Rejestracja: 2009-12-20, 10:02
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: ulisses » 2016-07-11, 20:30

Jastrząb, powinien działać.
[center] Obrazek [/center]

Awatar użytkownika
Jastrząb
fanatyk nissana
Posty: 1014
Rejestracja: 2009-12-09, 17:19
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: Jastrząb » 2016-07-11, 21:46

ulisses też tak myślałem a jednak nie działa :-/ port com3 ustawiony, prędkości zmieniane i nic....
Masz pękniętą lub zerwaną poduszkę skrzyni biegów w Almerze GTi, napisz a dowiesz się jak naprawić.

Awatar użytkownika
ulisses
fanatyk nissana
Posty: 548
Rejestracja: 2009-12-20, 10:02
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: ulisses » 2016-07-12, 06:14

Może jest uszkodzony, ja mam consulta na com-ie i śmiga z P11, N15, K11 itp.
[center] Obrazek [/center]

Awatar użytkownika
Jastrząb
fanatyk nissana
Posty: 1014
Rejestracja: 2009-12-09, 17:19
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: Jastrząb » 2016-07-12, 06:44

Jak zrobię szukanie aktywnych ecu w nissan scantech to wyrzuca mi dwa E7 i DC. To coś tam działa, ale po wpisaniu aby się połączył, nie łączy się. Może to wina podłączonego ecu majstra det 3 ?
Ostatnio zmieniony 2016-07-12, 07:49 przez Jastrząb, łącznie zmieniany 1 raz.
Masz pękniętą lub zerwaną poduszkę skrzyni biegów w Almerze GTi, napisz a dowiesz się jak naprawić.

Awatar użytkownika
ulisses
fanatyk nissana
Posty: 548
Rejestracja: 2009-12-20, 10:02
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: ulisses » 2016-07-12, 06:46

Spróbuj w innym aucie i na innym laptopie.
[center] Obrazek [/center]

Awatar użytkownika
Jastrząb
fanatyk nissana
Posty: 1014
Rejestracja: 2009-12-09, 17:19
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: Jastrząb » 2016-10-14, 06:18

Panowie wczoraj chciałem podłączyć consulta na com-ie używając starego lapka z portem com na xp. Używałem ecutalk, nissan consult, nissan datascan no i nic, port com ustawiony ok, w programach ok.
W datascan jest możliwość auto detect wykrywa E7 i DC jedno jest odo połączenia z airbag drugie nie wiem, po tym staram się połączyć z wybranym modułem i nic. Coś sie dzieje bo czasami zaczyna mrugać kontrolka od airbag.

Czy to wina ze jest wpiety ecumaster? Może ze kwarc jest wsadzony do kompa ?
Drugi interfejs i porażka.
Masz pękniętą lub zerwaną poduszkę skrzyni biegów w Almerze GTi, napisz a dowiesz się jak naprawić.

Awatar użytkownika
ulisses
fanatyk nissana
Posty: 548
Rejestracja: 2009-12-20, 10:02
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: ulisses » 2016-10-14, 12:44

Jastrząb, sprawdź w innym samochodzie. U mnie na comie + Win XP consult śmiga bezproblemowo w każdym kompatybilnym aucie.
[center] Obrazek [/center]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Eksploatacja pojazdów - porady”