Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[P10/WP10] Reflektory i zderzak

Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol

Mojephp
nowy na forum

[P10/WP10] Reflektory i zderzak

Post autor: Mojephp » 2014-05-01, 16:52

Witam. Jestem nowy. Żaden ze mnie mechanik więc proszę o pomoc.

1. Miałem problem z przełącznikiem zespolonym. Wymieniłem i poprosiłem mechanika o ustawienie świateł. Na co on powiedział, że nie może tego zrobić bo żarówki w reflektorach są na samej gumie i że nie ma blaszek. Tu moje pytanie. Czy możliwe, by ten model ich nie posiadał, czy po prostu poprzedni właściciel je stracił - czyli po zakupie ze szrotu powinny być. A jeśli ich fabrycznie nie ma, to jaką mam pewność że nie oślepiam innych kierowców.

2. Jako kierowca-żółtodziób nabawiłem się lekkiego wgniecenia w zderzaku (co bardzo mnie irytuje - wiecie jak jest, to moje pierwsze auto). Chciałem wymontować zderzak zgodnie z instrukcją znalezioną w temacie:

viewtopic.php?t=4122

I tak jak u autora coś trzyma z tyłu. Odkręciłem 2 śrubki po bokach (przy kołach). Na dole i po bokach puściło. Tak jakby coś trzymało u góry. Tu moje pytanie: Czy aby zdjąć samą pokrywę (zderzak?) trzeba odkręcić belkę zderzaka (te nieszczęsne 4 zardzewiałe śruby w bagarzniku) czy można samą pokrywę. A może to jeden element?

Proszę się nie śmiać. Dziękuje za wszelką pomoc :)
Autko:Nissan Primera p10 Sedan (1992r / 1.6 SLX)

Awatar użytkownika
janusz
fanatyk nissana

Post autor: janusz » 2014-05-01, 17:08

Mojephp
Co do ustawienia lamp - to zmień mechanika, bo z tego co napisałeś, Twój zrobi więcej szkody w Twoim aucie. W P10 lampę reguluje się na silniku od regulacji wysokości lamp.
Niestety, aby zdjąć zderzak w P10 trzeba odkręcić belkę - to o czym napisałem w temacie, który podałeś.

Napisz skąd jesteś - może któryś z kolegów podjedzie do Ciebie i Ci pomoże.
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560

pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć

_

Awatar użytkownika
Shadows
fanatyk nissana

Post autor: Shadows » 2014-05-01, 18:28

Jak masz belke zderzaka to od dołu masz dwie sruby na niej do ktorej jest przymocowany zderzak od krecesz te sruby i zdejmujesz zderzak bez belki
Obrazek

Mojephp
nowy na forum

Post autor: Mojephp » 2014-05-02, 09:54

janusz pisze:Co do ustawienia lamp - to zmień mechanika, bo z tego co napisałeś, Twój zrobi więcej szkody w Twoim aucie. W P10 lampę reguluje się na silniku od regulacji wysokości lamp.
Trochę to śmieszne ponieważ to był chyba jedyny (nie lokalny, wioskowy) mechanik u którego byłem. Dość spora firma, z taką też siedzibą w okolicach Gdyni. Pal licho go, nie będę mu robił "reklamy".

Po spojrzeniu na moje reflektory powiedział:
szefu majster pisze:Co to za prowizorka - te żarówki się trzymają na samych gumach. Jak pan jedzie to wszystko się rusza. Będzie trzeba to zrobić, bo to zagraża innym kierowcom.
http://www33.speedyshare.com/3xgqu/down ... AG0936.jpg
http://www33.speedyshare.com/DzjFQ/down ... AG0937.jpg

Co znaczy "na silniku od regulacji wysokości lamp". Sam mechanizm poziomu wysokości (znajduje się w środku) ustala wysokość, ale nie ustala kątu świecenia. Czyli jeżeli żarówki siedzą w tych gumach to wystarczy ustawić wysokość?

Dzisiaj jeszcze powalczę z tym zderzakiem i napiszę jak mi poszło :)

Awatar użytkownika
janusz
fanatyk nissana

Post autor: janusz » 2014-05-02, 10:02

Mojephp zdejmujesz kostkę, zdejmujesz gumę i masz dostęp do żarówki. Przytrzymywana jest ona metalową zapinką do odbłyśnika. Jakby żarówka trzymała się tylko na gumie to na wybojach latałaby jak ...... po pustym sklepie.

Jak popatrzysz na silniczek od regulacji wysokości lamp to tam na nim jest taki biały dzyndzel. Kręcą nim reguluje się wysokość świecenia lampy.

Prawa guma jest założona do góry nogami. Na gumie jest napis "TOP" co oznacza "góra".

Obrazek

pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć

_

Mojephp
nowy na forum

Post autor: Mojephp » 2014-05-02, 10:31

@janusz, haha, no musze zmienić mechanika. Dziekuje za instrukcję. Guma faktycznie odwrotnie.
Blaszki są:
blaszka 1
blaszka 2
Ostatnio zmieniony 2014-05-02, 10:36 przez Mojephp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
janusz
fanatyk nissana

Post autor: janusz » 2014-05-02, 10:38

Te blaszki to co pokazałeś na zdjęciach to wyprowadzenia żarówki - H4 - jak zdejmiesz gumę to będziesz miał dostęp do żarówki. Postojowe ciężko się wymienia w P10. Przy lewym reflektorze również ciężko się zakład spinkę trzymającą żarówkę :]

pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć

_

Mojephp
nowy na forum

Post autor: Mojephp » 2014-05-03, 21:56

Shadows pisze:Jak masz belke zderzaka to od dołu masz dwie sruby na niej do ktorej jest przymocowany zderzak od krecesz te sruby i zdejmujesz zderzak bez belki
janusz pisze:Niestety, aby zdjąć zderzak w P10 trzeba odkręcić belkę - to o czym napisałem w temacie, który podałeś.
Dzisiaj miałem chwilkę to spojrzałem i chyba wersja druga jest bardziej prawdopodobna.
Jutro działkowy wypoczynek to spróbuję to zrobić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”