[P10/WP10] Problem z otwieraniem bagażnika od środka
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
[P10/WP10] Problem z otwieraniem bagażnika od środka
W ciagu zimy mialem problem z otwieraniem klapki wlewu paliwa ale bagaznik otwieral sie normalnie. Teraz sytuacja jest odwrotna klapka sie otwiera a bagaznik nie chce, gdy chce pociagnac za ta wajchę to czuje duzy opor i w ogóle nie da sie jej pociagnac do gory. Gdzie moze lezec problem? moze ktos sie spotkal z takim objawem. Gdyby byla zerwana powinno sie ciagnac z luzem a bagaznik by sie nie otwieral a tutaj nie da sie pociagnac do gory wajchy. Aha uprzedze pytania zamek w klapie mi nie dziala. Da sie je otowrzyc od srodka?
Pewnie od strony bagażnika jest jakaś możliwość. Jak miałem problemy z linką to zamontowałem siłowniki i zrobiłem sobie elektryczne otwieranie bagażnika i wlewu paliwa 

BYŁA - PRAWDOPODOBNIE NAJSTARSZA P10 W POLSCE
JEST - Saab 9-5 , 2.0t , 1997 rok , na wypasie , wydech 2,75 " na razie tylko , będzie więcej
Z Klubem Nissana od czerwca 2005 i tak zostanie
JEST - Saab 9-5 , 2.0t , 1997 rok , na wypasie , wydech 2,75 " na razie tylko , będzie więcej

Z Klubem Nissana od czerwca 2005 i tak zostanie
- marceli
- doświadczony forumowicz
Problem pewnie leży po winie cięgna (chyba to jest drut nie linka) zrobił się jakiś "zadzior" i Ci blokuje.
Jak się nie mylę jedna i ta sama linka-drut odmyka wlew i bagażnik.
Jeśli nie masz jak otworzyć z klucza no to jedynie od srodka auta próbuj, kładąc siedzenia.
Wtedy na pewno jakoś otworzysz , w najgorszym przypadku odkręcisz dolny rygiel.
Te cięgna widac trochę jak otworzysz bagażnik i odchylisz lewy boczek-poszycie bagażnika.
Jak się nie mylę jedna i ta sama linka-drut odmyka wlew i bagażnik.
Jeśli nie masz jak otworzyć z klucza no to jedynie od srodka auta próbuj, kładąc siedzenia.
Wtedy na pewno jakoś otworzysz , w najgorszym przypadku odkręcisz dolny rygiel.
Te cięgna widac trochę jak otworzysz bagażnik i odchylisz lewy boczek-poszycie bagażnika.
nie prawda. to sa dwie linki podlaczane do jednej dzwigni.marceli pisze:ak się nie mylę jedna i ta sama linka-drut odmyka wlew i bagażnik.
[ Dodano: 2010-03-08, 15:04 ]
z klapka to normalne. poprostu zamarza nieraz.z bagaznikiem mialem taki problem. okazało sie ze trzeba ustwawic zamek bo sie opuscił i nie odbijał. po tym wszystko juz było ok.sprbuj tak ze ty pociagniesz linke a druga ososba iech szarpnie klape do góry.DiLGT pisze:W ciagu zimy mialem problem z otwieraniem klapki wlewu paliwa ale bagaznik otwieral sie normalnie
Transit 2,3 Pb/Lpg , Honda CR-V II 2.0 vtec
Naszczescie wiem ze siedzenia mi sie odchylaja
a bagaznik otwiera sie od srodka
Problem rozwiazany. W zamku jest mala dzwigienka otwierajaca zamek ktora jest wykonana z metalu i powleczona plastikiem, u mnie ten plastik odpadl przez co sama dzwigienka zmniejszyla rozmiar i popychacz (polaczony z wajcha przy siedzeniu) nie dawal rady otowrzyc bagaznika. Problem rozwiazalem owijajac tasma izolacyna ta dzwigienke i to tyle.
AVE Nissan

Problem rozwiazany. W zamku jest mala dzwigienka otwierajaca zamek ktora jest wykonana z metalu i powleczona plastikiem, u mnie ten plastik odpadl przez co sama dzwigienka zmniejszyla rozmiar i popychacz (polaczony z wajcha przy siedzeniu) nie dawal rady otowrzyc bagaznika. Problem rozwiazalem owijajac tasma izolacyna ta dzwigienke i to tyle.
AVE Nissan
To nie prawda ze sa dwie linki podlaczone do jednej dzwigni, to jest wszystko na jednej lince:)
Za przeproszeniem ale sei mylisz kolego, do ciegna przy klapce zbiornika idzie jedna linka , ale jest tak ustawiona takim plasticzkiem,ze jej mniejsze pociagnieciew tym wypadku w dol otwiera zbiornik<wtedy linka napreza sie na krotsza dlugosc niz przy otwieraniu klapy bagola> natomiast jak wezmiesz te wjche do gory ona sie bardziej napreza i wtedy powinna otworzyc zamek bagaznika.Calkiem mozliwe ze zamek ci stanal i bedziesz musial trszke powalczyc z nim po ciemku, kladac siedzenia,probujac zdjac ten gorny plastik na rant bagola i troszke tapicerki tej co kryje rowniez sciannke tylna bagola, wez tam popsiukaj jakims odrzdzewiaczem i srubokretem sprobuj otworzyc ten zaczep,mozna tez tak jak kolega wczesniej napisal zdjac boczek w bagolu i zobaczyc te ciegna wyjac je z tego metalu <taka pierdolka ze sprezynka> tylko moga byc troszke pordzewiale i pociagnac za linke , jezeli bedzie stala to juz wiesz o co chodzi, bo gdyby byla zadarta lub zapeikla w pancerzu to i tak bys ja ruszyl, ja mialem podobny probblem, tylko u mnie otwieral sie bagol, a nie otwierala sie klapka paliwa, wszystko to rozebralem,mam nadzieje ze pomoglem
Za przeproszeniem ale sei mylisz kolego, do ciegna przy klapce zbiornika idzie jedna linka , ale jest tak ustawiona takim plasticzkiem,ze jej mniejsze pociagnieciew tym wypadku w dol otwiera zbiornik<wtedy linka napreza sie na krotsza dlugosc niz przy otwieraniu klapy bagola> natomiast jak wezmiesz te wjche do gory ona sie bardziej napreza i wtedy powinna otworzyc zamek bagaznika.Calkiem mozliwe ze zamek ci stanal i bedziesz musial trszke powalczyc z nim po ciemku, kladac siedzenia,probujac zdjac ten gorny plastik na rant bagola i troszke tapicerki tej co kryje rowniez sciannke tylna bagola, wez tam popsiukaj jakims odrzdzewiaczem i srubokretem sprobuj otworzyc ten zaczep,mozna tez tak jak kolega wczesniej napisal zdjac boczek w bagolu i zobaczyc te ciegna wyjac je z tego metalu <taka pierdolka ze sprezynka> tylko moga byc troszke pordzewiale i pociagnac za linke , jezeli bedzie stala to juz wiesz o co chodzi, bo gdyby byla zadarta lub zapeikla w pancerzu to i tak bys ja ruszyl, ja mialem podobny probblem, tylko u mnie otwieral sie bagol, a nie otwierala sie klapka paliwa, wszystko to rozebralem,mam nadzieje ze pomoglem
Drifting Nissanem Silvia s14 350HP