Pomoc w rozpoznaniu nieprawidłowej pracy silnika
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
-
- nowy na forum
Pomoc w rozpoznaniu nieprawidłowej pracy silnika
Witam, chciałem prosić o pomoc w ustaleniu co może wydawać taki dźwięk. Nissan Primera 99r. przebieg 271 tyś. km 1.6 B + G sekwencja. Co może wydawać ten nieciekawy dźwięk ?
Podejrzewam, że odezwał się łańcuch rozrządu czy na pewno tego nie jestem pewien.
Na zimnym silniku jest to praktycznie nie słyszalne natomiast, gdy silnik rozgrzeje się to słychać to już dobrze.
Odgłos pracy rozgrzanego silnika: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hfmx4fMA ... e=youtu.be[/youtube]
Co to może być Waszym zdaniem i od czego zacząć ?
Podejrzewam, że odezwał się łańcuch rozrządu czy na pewno tego nie jestem pewien.
Na zimnym silniku jest to praktycznie nie słyszalne natomiast, gdy silnik rozgrzeje się to słychać to już dobrze.
Odgłos pracy rozgrzanego silnika: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hfmx4fMA ... e=youtu.be[/youtube]
Co to może być Waszym zdaniem i od czego zacząć ?
-
- nowy na forum
-
- nowy na forum
Miałbym prośbę, mógłby ktoś z forumowiczów krótko opisać procedurę sprawdzenia stanu obu łańcuchów i jego elementów. Czy można wymontować osłony łańcucha rozrządu w celu zlokalizowania źródła hałasu (mam na myśli uruchomiony silnik). Jeszcze jedna rzecz, czy napięcie łańcucha sprawdza się po nagrzaniu silnika czy nie ma to znaczenia ?
Druga problem jaki zauważyłem to zaraz po uruchomieniu silnik prędkość obrotowa wynosi 1200obr/min. Możliwe, że jest źle ustawiony rozrząd albo powód to wyciągnięty łańcuch ?
Jakiej firmy możecie polecić napinacz.
Druga problem jaki zauważyłem to zaraz po uruchomieniu silnik prędkość obrotowa wynosi 1200obr/min. Możliwe, że jest źle ustawiony rozrząd albo powód to wyciągnięty łańcuch ?
Jakiej firmy możecie polecić napinacz.