[P11/WP11] Podświetlenie panelu sterowania nawiewem i innych
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
Przyznam szczerze, że nie wiem, a w jakim celu miał by tam byćjanusz pisze:Arias orientujesz się czy w tych modułach jest rezystor balastowy?

byczynho, jak poskładam zegary to pokażę efekt razem z moimi tarczami

"Wieczorami na ulicy szukam chętnych do.....zabawy w berka..."
Moje GT
Moje GT
Źródło prądowe
No i ograniczenie napięcia. W instalacji samochodowej masz od 12-14 V. Zakładając, że Uf=2,2 V to przy 5 diodach jest 11V - tak więc gdzieś trzeba wytracić 3 V. Teraz If=20-25 mA to R=U/I tak więc R=3/0,02=150 Ω.
Przekroczenie pewnej wartości napięcia Uf oraz If powoduje uszkodzenie diody.
![:]](./images/smilies/kwadr.gif)
Przekroczenie pewnej wartości napięcia Uf oraz If powoduje uszkodzenie diody.
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Dobra źle zrozumiałem pojęcie "rezystora balastowego"
Tak jest rezystor w tych modułach, oznaczone to jest jako "bezpieczne do instalacji w samochodach" na allegro można znaleźć takie moduły od 3 do 10zł szt
BTW: Rozbierał ktoś tarcze
tzn ściągał wskazówki
jak jest z ponownym montażem, wszystkie wskazówki się zakłada "z pamięci", czy paliwo i temperaturę się montuje na zapłonie 

BTW: Rozbierał ktoś tarcze

"Wieczorami na ulicy szukam chętnych do.....zabawy w berka..."
Moje GT
Moje GT
Arias, vixo, pokażecie obiecane zdjęcia?
Chcę zobaczyć jak to wygląda u was, jeśli mnie przekona to jeszcze raz spróbuje z ledami, jeśli nie to wracam do żarówek.
janusz, orientujesz się może gdzie mogę dostać dobre niebieskie żarówki W1.2W? na allegro jakieś tam są ale no name, nie chcę za chwilę wymieniać ich ponownie jak w przypadku tych chińskich ledów...
Chcę zobaczyć jak to wygląda u was, jeśli mnie przekona to jeszcze raz spróbuje z ledami, jeśli nie to wracam do żarówek.
janusz, orientujesz się może gdzie mogę dostać dobre niebieskie żarówki W1.2W? na allegro jakieś tam są ale no name, nie chcę za chwilę wymieniać ich ponownie jak w przypadku tych chińskich ledów...
Byczynho teraz coraz ciężej jest dostać takie żarówki. Ja na Twoim miejscu kupiłbym zwykłe żarówki i pomalował je farbką, tak jak to zrobił Seba WWA.
http://allegro.pl/zarowka-bosma-t5-t05- ... 58195.html
Te lutowane na wąsach powinieneś dostać w sklepach elektronicznych 12V 50mA
http://allegro.pl/zarowka-bosma-t5-t05- ... 58195.html
Te lutowane na wąsach powinieneś dostać w sklepach elektronicznych 12V 50mA
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Byczynho ja tam bym założył zwykłe przeźroczyste, bez żadnych kapturków ![:]](./images/smilies/kwadr.gif)
W oryginalne na żarówkach są kapturki![:]](./images/smilies/kwadr.gif)
Bosma jest w miarę dobra, choć i tak jakoś wolę żarówki NARVA/OSRAM/PHILIPS/HELLA
W oryginalne na żarówkach są kapturki
Bosma jest w miarę dobra, choć i tak jakoś wolę żarówki NARVA/OSRAM/PHILIPS/HELLA
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
byczynho jak dorwę aparat to zrobię foto jak u mnie wyglądają zegary. W zasadzie ja mam cały czas skręcone podświetlanie na minimum.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Byczynho tak, na przeźroczystych. Liczniki jak się podświetli na maksimum, to jest to bardziej białe niż żółte/pomarańczowe.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
janusz, a co myślisz o czymś takim
http://allegro.pl/zegary-t5-r5-led-smd- ... 73377.html
Mi takie dwie podświetlają kilometry oraz godzinę i spisują się świetnie, a przede wszystkim się nie przepalają... lepiej to będzie świeciło od takiej zwykłej diody led?
[ Dodano: 2014-03-02, 15:30 ]
albo coś takiego
http://allegro.pl/zarowka-led-t5-r5-6sm ... 33597.html
http://allegro.pl/zegary-t5-r5-led-smd- ... 73377.html
Mi takie dwie podświetlają kilometry oraz godzinę i spisują się świetnie, a przede wszystkim się nie przepalają... lepiej to będzie świeciło od takiej zwykłej diody led?
[ Dodano: 2014-03-02, 15:30 ]
albo coś takiego
http://allegro.pl/zarowka-led-t5-r5-6sm ... 33597.html
Byczynho - led to led. Struktura we wszystkich ledach jest podobna - obszar p, obszar n po drodze między obszarami - w obszarze złącza - dokłada się jeszcze studnie kwantowe etc. W zależności od użytych pierwiastków grup AIIIBV lub AIIIN otrzymujemy emisję fal z zakresu IR, czerwone, pomarańczowe/żółte, zielone niebieskie, UV, DUV (przy okazji - nie ma takiego czegoś jak LED świecący na biało!!).
To w jaki sposób led emituje światło (charakterystyka kątowa) zależy tylko i wyłącznie od zastosowanej optyki. Żarówka świeci dookólnie (prawie 360st), led kierunkowo (z optyką do 120-140st). A i tak w przypadku leda najjaśniejszy punk będzie prostopadle do struktury/chipu.
Jestem za żarówkami - tylko W3W a nie W5W.
To w jaki sposób led emituje światło (charakterystyka kątowa) zależy tylko i wyłącznie od zastosowanej optyki. Żarówka świeci dookólnie (prawie 360st), led kierunkowo (z optyką do 120-140st). A i tak w przypadku leda najjaśniejszy punk będzie prostopadle do struktury/chipu.
Jestem za żarówkami - tylko W3W a nie W5W.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Oryginalnie W3W.
Tu chodzi o moc - głównie ciepło. Jakbyś zbadał sobie/zmierzył charakterystykę spektralną/widmową żarówki to tam jakaś 1/2 to promieniowanie z zakresu IR - czyli promieniowanie odpowiadające za ciepło. Większa moc, to więcej promieniowania IR. Dlatego też ledy mają tą przewagę nad żarówkami, że emitują promieniowanie o danej długości z jakimś tam większym lub mniejszym FWHM.
Tu chodzi o moc - głównie ciepło. Jakbyś zbadał sobie/zmierzył charakterystykę spektralną/widmową żarówki to tam jakaś 1/2 to promieniowanie z zakresu IR - czyli promieniowanie odpowiadające za ciepło. Większa moc, to więcej promieniowania IR. Dlatego też ledy mają tą przewagę nad żarówkami, że emitują promieniowanie o danej długości z jakimś tam większym lub mniejszym FWHM.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
janusz, w takim razie czekam na zdjęcia
[ Dodano: 2014-03-02, 16:18 ]
A jeszcze powiedz mi janusz, żeby podświetlenie zamknięcia obiegu i klimatyzacji zrobić to trzeba wyjmować panel sterowania nawiewem czy jak?
[ Dodano: 2014-03-02, 16:25 ]
Fajnie takie coś by było zamontować
https://moman.pl/nissan-primera-p11---p ... 0,218.html

[ Dodano: 2014-03-02, 16:18 ]
A jeszcze powiedz mi janusz, żeby podświetlenie zamknięcia obiegu i klimatyzacji zrobić to trzeba wyjmować panel sterowania nawiewem czy jak?
[ Dodano: 2014-03-02, 16:25 ]
Fajnie takie coś by było zamontować

https://moman.pl/nissan-primera-p11---p ... 0,218.html
Nie, nie trzeba. Trzeba tylko wytargać przyciski - od spodu jest zapadka.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Wszystkie te wyżej wymienione przyciski są na tych wąsatych żarówkach tak?janusz pisze: Żarówki lutowane na "wąsach" 50 mA http://sklep.led.com.pl/zarowka-12v-50m ... p-773.html
podgrzewanie szyby - 2 szt.
włącznik awaryjnych - 1 szt.
włącznik klimatyzacji - 2 szt.
obieg wewnętrzny - 2 szt.
regulacja podświetlenia deski 1 szt.
popielniczka - 1szt.
Tak.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Byczynho oglądałeś ten topic viewtopic.php?t=12560
Do podświetlania gniazda zapalniczki trzeba zastosować nieco inny myk. W oryginalne jest tam żarówka z takim cokołem jak W1.2W jednak jest ona mniejszej mocy - jakiej dokładnie nie wiem.
Dlatego ja u siebie zastosowałem żarówkę 1,2W, ale ograniczyłem prąd rezystorem 75Ω/2W wpiętym w szereg. W ten sposób moc wydzielana na żarówce jest mniejsza i nie topi oprawki. Zastosowanie żarówki 1,2W bez rezystora spowoduje obtopienie oprawki.
Do podświetlania gniazda zapalniczki trzeba zastosować nieco inny myk. W oryginalne jest tam żarówka z takim cokołem jak W1.2W jednak jest ona mniejszej mocy - jakiej dokładnie nie wiem.
Dlatego ja u siebie zastosowałem żarówkę 1,2W, ale ograniczyłem prąd rezystorem 75Ω/2W wpiętym w szereg. W ten sposób moc wydzielana na żarówce jest mniejsza i nie topi oprawki. Zastosowanie żarówki 1,2W bez rezystora spowoduje obtopienie oprawki.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Są 12V 0,4W - http://allegro.pl/zarowka-t5-t05-12v-0- ... 43054.html
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
To, co Ci zaznaczyli to jest do podświetlenia zegarka i licznika kilometrów.
Żarówka C jest do podświetlania zegarów
Żarówka C jest do podświetlania zegarów
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć