Szukałem prawie rok jakiejś fury co by się nadała na "ulicznego upalacza"
Marzyła mi się sentra z sr20de - ale była nieosiągalna lub w większości do ratowania.
Poważne remonty podwozia wykluczały takie auta.
Finalnie trafił się 100nx w najmocniejszej na tej półkuli wersji GTI
Jest to mój trzeci NX i darzę te auta dużym sentymentem, choć niektórzy uważają, że jestem do nich za duży. Mimo tego czuję się w aucie całkiem swobodnie i pewnie, a to bardzo ważne.
Ale do konkretów
Rocznik 1991
kolor czerowny
silnik SR20DE w odmianie 143 KM
przebieg wg licznika ok 170 tys km
wersja targa
Auto jest całkowicie seryjne.
Jest to tzw perełka wśród wielu zajeżdżonych modeli GTi.
Autem długo jeździł starszy Pan a później żona jego syna (tez wcale niezbyt młoda)
Może dlatego auto nie jest po prostu skatowane, co więcej wszytko w nim działa i oprócz oklejonej taśmą kierownicy i oskubanej ze skóry gałki biegów wszystko wskazuje, że taki przebieg jest całkiem realny.
Z zewnątrz :
ma parę wgniotów , jedno nadkole z tylu ejst do pospawania ale poza tym auto zdrowiutkie podłoga wygląda lepiej niż w niejednym znacznie młodszym aucie, nie ma tu nawet wiele nalotu.
zdjęcia:

wnetrze :
całkiem ładnie utrzymane
za wyjątkiem kierownicy i gałki
dywaniki też już były nieciekawe więc póki co wpadły beżowe z maximy
mocno kontrastują ,ale mi się podoba i ludzie trzepią buty zanim wsadzą

Audio:
Radyjko LG bardzo zwyczajne cd/mp3
wkrótce zawitaja clariony w drzwi - teraz też są ale to seria i juz dawno nie daje rady...
no i serduszko

chodzi cicho, równo, ma dużo siły co widać juz przy pierwszym ruszaniu, ma tez nowiutkie sprzęgło więc w ogóle się nie męczy

Co musze / chce zrobić :
-szyba przód wymiana
-naprawa podnośnika szyby pasażera
-odebrać linke prędkościomierza z regeneracji
-nowe głosniki
-lepszy zawias - tzn sztywniejszy i niższy bo stoi jak koza - troche szkoda bo amorki pięknie wybierają, ale to ma być szybkie wozidło to i zawias musi kleić
-hamulce : tarcze i klocki
-mod rozrządu i CAI
-prawy halogen do zrobienia
-wyspawać nadkole i poprostować błotniki przednie
A jak się wezmę to może i całego polakieruję

na razie tyle , czekam na opinie