[N16] rzozrząd Almera n 16
Moderator: sergiej
[N16] rzozrząd Almera n 16
Witam wszystkich serdecznie mam pytanko czy da radę samemu wymienić łańcuch rozrządu w n16 1.5 b dużo to roboty?trzeba głowice podnosić? mieć jakieś blokady wałków?Pomóżcie Panowie bo mi wygląda na to że rozrząd się kończy-objawy-auto lekko zmulone zwłaszcza na niskich obrotach do3 tyś powyżej 4tyś zaczyna ciągnąć,czasem szarpnie przy przyspieszaniu [świece,filtry nowe]raz chodzi lepiej raz gorzej.rozrząd troche słychac,poza tym obroty nie falują,nie świeci się check,pali na dotyk.A jeszcze jedno po zdjęciu pokrywy zaworów patrząc na napinacz sworzeń wystaje z niego około 15mm.Pomóżcie.
Arty
w takich wypadkach wina czujnika jest w granicach 0.1%, reszta to wyciągnięty łańcuch. Tylko nie pasuje mi że nie masz objawów,typy falujące obroty i ewentualnie jakiś błąd związany z obwodem czujnika położenia wału lub wałka.
do wymiany łańcucha nie potrzebujesz zdejmować głowicy, ale musisz zdjąć wydech, miskę olejową, wszystkie paski, pokrywę zaworów, pompy wody nie trzeba zdejmować ale schodzi razem z pompą oleju którą musisz zdjąć. Także jeśli miałbyś nowe auto to problemu nie ma, ale w tym wypadku wystarczy że nie będziesz mógł odkręcić chociażby śrub od wydechu i cała impreza się kończy w tym momencie
do wymiany łańcucha nie potrzebujesz zdejmować głowicy, ale musisz zdjąć wydech, miskę olejową, wszystkie paski, pokrywę zaworów, pompy wody nie trzeba zdejmować ale schodzi razem z pompą oleju którą musisz zdjąć. Także jeśli miałbyś nowe auto to problemu nie ma, ale w tym wypadku wystarczy że nie będziesz mógł odkręcić chociażby śrub od wydechu i cała impreza się kończy w tym momencie
Dzięki za pomoc wracając do tematu przed chwilą jechałem chodziła super a za chwilę wsiąde i będzie się mulic czemu tak się dzieje?A co myślicie na temat tego napinacza -wysunięty ok 15mm i czemu raz zapiepsza a raz nie? Powtarzam obroty nie falują,nie świeci check[a może jeszcze nie świeci]Auto ma przebieg 180 tyś [chyba, nie mam go od nowości]
Arty