[K10] [K11] Przewody zapłonowe
Moderator: mimier
[K10] [K11] Przewody zapłonowe
Witam
Jakie przewody zapłonowe polecacie do micry?
Jakie przewody zapłonowe polecacie do micry?
Ostatnio zmieniony 2010-02-15, 09:12 przez mimier, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzychu205
- wiem o czym pisze
- Kontakt:
- krzychu205
- wiem o czym pisze
- Kontakt:
- alfabox
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Dokładnie,nie ma co oszczędzać na kablach HV.Pewny zapłon to podstawa,jeśli tego niema to zaczynają się później dziać różne rzeczy:wypadanie zapłonów,co w konsekwencji daje nam większe zużycie paliwa,błędne odczyty lambdy,niedopalona mieszanka trafia do katalizatora,spadek mocy,kiepska kultura pracy silnika ,problemy z odpalaniem podczas wilgotnej pogody itd.krzychu205 pisze:makos, powiem tak niektórzy nawet za te 40zł zrobią oszczedność, ale uważam iż z taką oszczędnościa to tylko chytry 2 razy traci, w koncu to zakup na dłuższy czas
Zmieniłem kiedyś kable na janmory,a po jakimś czasie (2 m-ce) chodziły gorzej niż moje stare oryginały.

- alfabox
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Wszelkiego rodzaju objawy przebicia wysokiego napięcia,jeśli przy wilgotnej pogodzie w ciemności otworzysz maskę i widać jakiekolwiek iskierki w okolicy kabli,to znak że zaczynają pachnieć świerkiem,czyli zbliża się ich nieuchronny koniec żywotaGonia pisze:No dobra, już wiem jakie a teraz poproszę o informację kiedy należy wymienić przewody?Jak to jest?Jakieś niepokojące objawy, czy po prostu co jakiś czas nie czekając na "objawy"?

Oczywiście przy odpalonym silniku

Co jakiś czas to powinno się wymienić,ale ten jakiś czas jest różny dla różnych kabli,niektóre latami nie wykazują defektów,a niektóre po kilku miesiącach można wyrzucić na śmieci, kwestia jakości.

To jest dobre pytanie...ze mną są już prawie 3 lata, nie wiem ile wcześniej tam były...ale kiedyś przy ulewnym deszczu przy odpalaniu miałam wrażenie jakby wariowały mi kontrolki, czyli zapalały się tak "migocząco-trzeszcząco" tak jakby było jakieś przebicie...czy to mogło być od kabli?B 52 pisze:Teraz pytanie: ile już żywota mają Twoje kable ?
Nie ma szans, żeby kontroli migały od przebicia na kablach HVGonia pisze: To jest dobre pytanie...ze mną są już prawie 3 lata, nie wiem ile wcześniej tam były...ale kiedyś przy ulewnym deszczu przy odpalaniu miałam wrażenie jakby wariowały mi kontrolki, czyli zapalały się tak "migocząco-trzeszcząco" tak jakby było jakieś przebicie...czy to mogło być od kabli?

K10 GA16DE + Madzia 323 

- alfabox
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Wilgoć w elektronice lub przekaźnikachwronek pisze:Nie ma szans, żeby kontroli migały od przebicia na kablach HVGonia pisze: To jest dobre pytanie...ze mną są już prawie 3 lata, nie wiem ile wcześniej tam były...ale kiedyś przy ulewnym deszczu przy odpalaniu miałam wrażenie jakby wariowały mi kontrolki, czyli zapalały się tak "migocząco-trzeszcząco" tak jakby było jakieś przebicie...czy to mogło być od kabli?

Wronek miałam cichą nadzieję że to kablealfabox pisze:Wilgoć w elektronice lub przekaźnikachwronek pisze:Nie ma szans, żeby kontroli migały od przebicia na kablach HVGonia pisze: To jest dobre pytanie...ze mną są już prawie 3 lata, nie wiem ile wcześniej tam były...ale kiedyś przy ulewnym deszczu przy odpalaniu miałam wrażenie jakby wariowały mi kontrolki, czyli zapalały się tak "migocząco-trzeszcząco" tak jakby było jakieś przebicie...czy to mogło być od kabli?

Alfabox dzięki za podpowiedź, jak się cieplej zrobi muszę pojechać na generalny przegląd włącznie z elektryką

ja kupowałem do swojej też NGK ( niebieskie ) cena 240zł i do tego świece v-line 33 NGK cena 55zl za 4szt a w planach są Denso irydowe za 4szt 260zl
. I jeśli już piszę na temat kabli to chciałbym przestrzec osoby które będą chciały kupić kable ngk na allegro do micry ORYGINALNE SĄ NIEBIESKIE a niektórzy proponują ngk czarne za 160zl które są podróbami