Witam serdecznie, mam następujący problem, otóż auto wyświetla mi (rzadko kiedy gaśnie ale zdarzy się od czasu do czasu) kod 18 czyli błąd nastawnika HDK. Samochód gaśnie dosyć często (1-2 dziennie, różnie) przeważnie jak zdejmuje nogę z gazu, np postawie auto na luz i przygazuję tak do ok 2500-2700 obrotów, puszczam gaz i obroty spadają równiutko aż do zgaśnięcia silnika. Dodatkowo zdarza się że nie zapali za pierwszym razem (jak już zapala to robi to "od strzała" i bez problemów). Nie ma żadnych problemów z falującymi obrotami, obroty na jałowym trzyma równiutko (w okolicach 850), wiadomo są jakieś wahania w zależności od obciążenia elektryki jak coś włączam itp ale to raczej normalne

Autko bez problemów przyspiesza (troszkę mułowato ale wiadomo, CD20T tak ma). Wiem że problem leży w okolicach nastawnika (silnik nie dostaje paliwa) i teraz pytanie czy dobrze obstawiam: dotarcie suwaka w pompie wtryskowej oraz czyszczenie nastawnika (chociaż gdyby było coś zasyfione w nastawniku to czy nie powinno być problemów z falującymi obrotami itp.?)?
Może jakieś inne sugestie i diagnozy od ekspertów z forum?
I druga sprawa to czy jest w trójmieście i okolicach ktoś kto to zrobi (pewnie jest konieczność ustawienia po wszystkim elektroniki więc ważne żeby warsztat operował zapleczem komputerowym do tego modelu, tu jest OBD1)? Przyznam że ręce opadają, wydzwoniłem już masę telefonów i jeśli ktoś to ruszy to od razu na zasadzie prostego podejścia: kup pan nowy nastawnik (1500zł) i pompę wtryskową (pewnie też spora suma) a to przecież chyba nie ma sensu przy tak starym aucie, dodając też że te części chyba są żywotne

także prośba o pomoc bo już jestem mega zrezygnowany ):
Model: Primera 98r WP11 2.0TD
pompa wtryskowa: Bosch VP37 i nastawnik Boscha HDK