[N15] diagnostyka usterki napędu
Moderatorzy: Seba WWA, sergiej
[N15] diagnostyka usterki napędu
na szczęście nasza almerka się nie psuje często, ale niestety czasem bywa, że trzeb coś wymienić
kilka miesięcy temu zauważyłam, że podczas ruszania na pierwszym biegu (nie za każdym razem) słychać nieprzyjemne zgrzytanie, nawet Maniek próbował osłuchać ale problem był jeszcze tak mały że akurat autko postanowiło działać jak trzeba, sprawa została więc odłożona na później
z czasem problem narastał, hałas pojawiał się już przy drugim biegu, w tej chwili nawet przy przyspieszaniu na czwórce słychać, że coś nie pracuje jak powinno
z pozostałych objawów:
- hałas pojawia się tylko przy obciążeniu podczas przyspieszania (gazowanie na luzie nie powoduje hałasu)
- słychać różnicę w pracy auta na wciśniętym sprzęgle (wciśnięte = cisza, odpuszczone = zgrzyty)
raczej można wykluczyć skrzynię biegów, zastanawiam sie czy problemem jest sprzęgło/tarcza, czy łożysko
macie jakieś pomysły?
ewentualnie może ktoś zna dobry warsztat w 3mieście żeby to zdiagnozowali trafnie
kilka miesięcy temu zauważyłam, że podczas ruszania na pierwszym biegu (nie za każdym razem) słychać nieprzyjemne zgrzytanie, nawet Maniek próbował osłuchać ale problem był jeszcze tak mały że akurat autko postanowiło działać jak trzeba, sprawa została więc odłożona na później
z czasem problem narastał, hałas pojawiał się już przy drugim biegu, w tej chwili nawet przy przyspieszaniu na czwórce słychać, że coś nie pracuje jak powinno
z pozostałych objawów:
- hałas pojawia się tylko przy obciążeniu podczas przyspieszania (gazowanie na luzie nie powoduje hałasu)
- słychać różnicę w pracy auta na wciśniętym sprzęgle (wciśnięte = cisza, odpuszczone = zgrzyty)
raczej można wykluczyć skrzynię biegów, zastanawiam sie czy problemem jest sprzęgło/tarcza, czy łożysko
macie jakieś pomysły?
ewentualnie może ktoś zna dobry warsztat w 3mieście żeby to zdiagnozowali trafnie
Ostatnio zmieniony 2013-03-11, 09:21 przez uleńka, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie do końca łatwe jest zdobycie łożysk. Jak jedno jest typowe to drugie niestety już nie. Niby typowe , ale ze zmniejszoną średnicą wewnętrzną.
BYŁA - PRAWDOPODOBNIE NAJSTARSZA P10 W POLSCE
JEST - Saab 9-5 , 2.0t , 1997 rok , na wypasie , wydech 2,75 " na razie tylko , będzie więcej
Z Klubem Nissana od czerwca 2005 i tak zostanie
JEST - Saab 9-5 , 2.0t , 1997 rok , na wypasie , wydech 2,75 " na razie tylko , będzie więcej

wiem ale sprzęgło też się przyda
poza tym stawiamy na łożysko oporowe
ale Michał ma jeszcze skombinować brakujące łożyska
[ Dodano: 2013-03-13, 18:28 ]
mam wrażenie że jak szukam na necie to wszyscy wiedzą o tych łożyskach ale nikt nie chce ich sprzedawać
masakra
[ Dodano: 2013-03-13, 18:35 ]
może macie pomysł gdzie to znaleźć
[ Dodano: 2013-03-13, 19:38 ]
chłopaki zdemontują a ja pojade kupić w szopie chyba ze ktoś zna symbole tych łożysk to ińsza sprawa
poza tym stawiamy na łożysko oporowe
ale Michał ma jeszcze skombinować brakujące łożyska
[ Dodano: 2013-03-13, 18:28 ]
mam wrażenie że jak szukam na necie to wszyscy wiedzą o tych łożyskach ale nikt nie chce ich sprzedawać
masakra
[ Dodano: 2013-03-13, 18:35 ]
może macie pomysł gdzie to znaleźć
[ Dodano: 2013-03-13, 19:38 ]
chłopaki zdemontują a ja pojade kupić w szopie chyba ze ktoś zna symbole tych łożysk to ińsza sprawa
yyy zejdę do auta i sprawdzę, uprzejmy pan zasugerował je do tego wałka więc mam nadzieję że dobre
[ Dodano: 2013-03-14, 16:14 ]
można popaczyć: https://docs.google.com/file/d/0B7a5vzm ... sp=sharing
[ Dodano: 2013-03-14, 16:14 ]
można popaczyć: https://docs.google.com/file/d/0B7a5vzm ... sp=sharing
FAG dobra firma , ale możesz je wymienić. Ma być odkryte a nie zakryte. Podając numer łożyska napisałem tylko 6305 a nie 6305 RS. Ma być smarowane olejem ze skrzyni.
BYŁA - PRAWDOPODOBNIE NAJSTARSZA P10 W POLSCE