[ Dodano: 2013-02-24, 17:22 ]
szpera winna chyba działać na kołach nabardziej zbliżonych do wyprostowanych

Moderatorzy: Seba WWA, Ryba, Sajmooon
No chyba coś nie halo. Jeżeli wbijesz bieg i zablokujesz wał korbowy to automatycznie, poprzez skrzynie, masz zablokowany wieniec dyfra. Oczywiście przyjmujemy, że sprzęgło "nie puszcza". Dodatkowo jak zablokujesz jedną z półosi to drugiej już nie ruszysz nawet jak nie będziesz miał szpery. Dyfer jest tak skonstruowany, że jak jest zablokowany wieniec dyfra i jedna z półosi to druga półoś też jest zablokowana.czajnik pisze:wbijasz 1 albo R. blokujesz wał korbowy np kołem zamachowym. wyciągasz obie półosie aby wyeliminować opory łozysk kół . hamulców podpór półosi itp. blokujesz jedną półos przyrządem dorobionym np z jakiegoś zrąbanego przegubu wewnętrznego i kręcąc kluczem dynamometrycznym poprzez gniazdo z drugiej półosi sprawdzasz moment przy jakim jesteś w stanie obrócić kluczem. na zasadzie jak bys mierzył jakim momentem dokręcona jest sruba.
nie no fakt masz rację:)) chyba juz byłem zmeczonyjak to pisałem. przecież jak zablokujesz jedną i kręcicz drugą to musi się dyfer obracać ciężej o moment działania szpery. ale w wypadku gdy wszystko jest na aucie dochodza opory skrzyni i powoduje to przekłamanie. nie ma mozliwości aby prawodłowo sprawdzic moent szpery zamontowanej w skrzyni.zuh pisze:No chyba coś nie halo. Jeżeli wbijesz bieg i zablokujesz wał korbowy to automatycznie, poprzez skrzynie, masz zablokowany wieniec dyfra. Oczywiście przyjmujemy, że sprzęgło "nie puszcza". Dodatkowo jak zablokujesz jedną z półosi to drugiej już nie ruszysz nawet jak nie będziesz miał szpery. Dyfer jest tak skonstruowany, że jak jest zablokowany wieniec dyfra i jedna z półosi to druga półoś też jest zablokowana.czajnik pisze:wbijasz 1 albo R. blokujesz wał korbowy np kołem zamachowym. wyciągasz obie półosie aby wyeliminować opory łozysk kół . hamulców podpór półosi itp. blokujesz jedną półos przyrządem dorobionym np z jakiegoś zrąbanego przegubu wewnętrznego i kręcąc kluczem dynamometrycznym poprzez gniazdo z drugiej półosi sprawdzasz moment przy jakim jesteś w stanie obrócić kluczem. na zasadzie jak bys mierzył jakim momentem dokręcona jest sruba.
Chyba, że szpera jest tak skonstruowana, że nie ma satelitek a zamiast nich jest układ cierny. Wtedy sposób czjnika jest ok. Ale z tego co zrozumiałem to szpera Mac`a ma satelitki. Po prostu oryginalny dyfer jest zacieśniony.