[A33] Miękki pedał hamulca
Moderator: janusz
[A33] Miękki pedał hamulca
Witam,
od jakiegoś czasu mam problem z hamulcami w mojej Maximie A33 3.0 manual. Pedał po wciśnięciu jest "miękki" wciskam go prawie w podłogę, nie zmienia się to nawet po kilkukrotnym wciskaniu... Auto nie hamuje a zwalnia. Czy to oznaki kończącej się pompy? Dzięki za podpowiedzi.
od jakiegoś czasu mam problem z hamulcami w mojej Maximie A33 3.0 manual. Pedał po wciśnięciu jest "miękki" wciskam go prawie w podłogę, nie zmienia się to nawet po kilkukrotnym wciskaniu... Auto nie hamuje a zwalnia. Czy to oznaki kończącej się pompy? Dzięki za podpowiedzi.
Całkowicie miękki pedał to w większości przypadków zapowietrzony układ.
Pierwsze, co to wypadałoby sprawdzić poziom płynu i odpowietrzyć hamulce.
Klocków z przodu to już nie masz !
Tarcza przód: nowa 28mm ........ 26mm do wymiany
Tarcza tył: nowa 9mm ......... 8 do wymiany
Pierwsze, co to wypadałoby sprawdzić poziom płynu i odpowietrzyć hamulce.
Klocków z przodu to już nie masz !
Tarcza przód: nowa 28mm ........ 26mm do wymiany
Tarcza tył: nowa 9mm ......... 8 do wymiany
└(-.-)┘┌(-.-)┘┌(-.-)┐└(-.-)┐
Przetaczać? biją? są krzywe?
Nim je przetoczysz zobacz czy jest materiały więcej niż minimalne wartości, więcej materiały to większa powierzchnia na którą rozprasza się ciepło, chyba że wolno jeździsz i nigdy nie hamujesz ostro (szczególnie obciążonym autem). Pamiętaj że takie przetoczenie trzeba dobrze zrobić żeby się nie okazało że tarcza ma lekkie bicie bo źle ją przetoczyli.
Nim je przetoczysz zobacz czy jest materiały więcej niż minimalne wartości, więcej materiały to większa powierzchnia na którą rozprasza się ciepło, chyba że wolno jeździsz i nigdy nie hamujesz ostro (szczególnie obciążonym autem). Pamiętaj że takie przetoczenie trzeba dobrze zrobić żeby się nie okazało że tarcza ma lekkie bicie bo źle ją przetoczyli.
100nx - sprzedany
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu
--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu

--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"

No wiadomo, zanim zdecyduję się na toczenie sprawdzę najpierw czy jest co toczyć
Jesli niema z czego toczyć to jakie tarcze, klocki polecacie? W Intercars są TRW, Brembo, Kashyama, ABE, Delphy. Ceny za tarcze od 200 do 30(!)zł. Klocki od 200 do 60. Różnice znaczne, co polecacie, może jakieś inne firmy? Dzięki.