Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

Piszczenie wentylatora nawiewu do kabiny

Moderatorzy: bonzo, azorek

Grzegorz Opalsk
wiem o czym pisze

Piszczenie wentylatora nawiewu do kabiny

Post autor: Grzegorz Opalsk » 2012-12-28, 23:41

Witam.
Szanowni, co to może być, jak to można by wyeliminować. Otóż podczas jazdy piszczy mi załączony wentylator (nadmuch powietrza do kabiny). Nie piszczy jednak on jednakowo przez cały czas. Czasem głośniej na 2 (drugim) stopniu, czasem głośniej na 3 (trzecim), a czasem na 1 (pierwszym). Głośniej piszczy przy np. przyspieszaniu, a wolniej przy hamowaniu. Jest to prawie reguła. Wygląda na to, że jest głośniejszy, podczas gdy auto jest pchane, a mniej głośny (nawet czasem w ogóle go nie słychać) gdy auto jest hamowane.
Podobnie zachowuje się na różnego przechyłach-raz głośniej raz ciszej.
Dodam, że podczas kiedy samochód stoi i ma wyłączony silnik pisków nie ma.
Pisk może nie jest jakiś przeraźliwy, ale na dłuższą metę dokuczliwy. Ewidentnie pochodzi on z wentylatora ponieważ, gdy go wyłączam pisk zanika razem ze spadkiem obrotów wentylatora.
Pisk moim zdaniem nie ma charakteru obcierania czegoś o coś np. łopatek wentylatora o jakąś obudowę czy osłonę. Bardziej „podchodzi” mi to na dźwięk może jakiegoś wirnika.
Może wystarczyłoby wpuścić jakiegoś preparatu WD 40 i problem zniknie. Tylko gdzie to wpuścić?
Czy ktoś może „przerabiał” już coś takiego?
Nissan Terrano II 2,7 TDi 125 KM
Pozdrawiam
Fidel

vixo
fanatyk nissana

Post autor: vixo » 2012-12-28, 23:55

Przeczyśc wentylator :D też miałem coś takiego okazało się że liść się tam dostał :-P
W10 2.0SLX-sold
P10 2.0eGT-crash
P10 2.0eGT-race
P10 1.6SRI-sold
P10 2.0eGT-sold
P10 2.0LX-daily
P10 1.6 SRI-crash
N14 GTI-sold
G20-daily
W10 2.0-race
200sx s13-reborn
P10 eGT-daily

Łukanyo
nowy na forum

Post autor: Łukanyo » 2012-12-30, 09:49

U mnie piszczało łożysko, na początku piszczało aż sie zatrzymało.
Piszczenie było u mnie zależne od siły i kierunku wiatru a także od mojego samopoczucia :)
Wymontuj, przesmaruj przeczyść styki i będziesz miał spokój na kilka miesięcy. Z czasem znowy sie zacznie a nie wiem czy łożysko da sie wymienić, oczywiście bez ponoszenia większych kosztów.
Magnetyzery przyspieszające samochód, chip do wolnossącego dający kupę koni... Załóż sobie jeszcze duże koła z tyłu i małe z przodu to będziesz miał zawsze z górki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Terrano”