Zestaw naprawczy prowadnic zacisku.
Moderator: janusz
Zestaw naprawczy prowadnic zacisku.
siema, ostatnio wymienialem tarcze wraz z klockami tyl i zostala wykonana regeneracja tloczkow w tylnych zaciskach... jednak cos tlucze sie niemilosiernie z tylu... po zdjeciu tylnego kola i zbadaniu sprawy okazalo sie ze zacisk "chodzi" z malym luzem na prowadnicach... czy sa dostepne do maxim zestawy naprawcze wyzej wymienionych prowadnic zacisku??? na alledrogo niestety nie ma... jesli ktos mialby dostep do w miare tanich zestawow naprawczych prosilbym o kontakt, pozdro
... jedno życie masz, tylko raz możesz być wielki...
-
- wiem o czym pisze
Kolego, denerwujące stuki spowodowane przez luzy prowadnic tylnych zacisków to typowa przypadłość naszych aut. Niedawno miałem ten problem, na nawet niewielkich nierównościach waliło z tyłu niemiłosiernie, nie chciałem wierzyć, że przyczyną są zwykłe luzy na prowadnicach. Kilka dni temu podmieniłem obydwa zaciski na używane z Allegro w dobrym stanie (trudno dostępny towar), ale nie trzeba wymieniać zacisków, można to naprawić - ja się w to nie bawiłem, ale wiem, że Szalony robił i to z dobrym skutkiem. Mam nadzieję, że się odezwie...
Z tego, co mi wiadomo na ten temat, to żadnych zestawów naprawczych do regeneracji tego typu uszkodzeń zacisku nie dostaniesz, ale zręczny mechanik powinien dać radę opanować sytuację. Mój mechanik nawet był gotowy się podjąć, ale prostszym wyjściem było zamienić całe zaciski, akurat miałem okazję kupić w dobrym stanie, bez luzów - nareszcie cisza w autku.
Z tego, co mi wiadomo na ten temat, to żadnych zestawów naprawczych do regeneracji tego typu uszkodzeń zacisku nie dostaniesz, ale zręczny mechanik powinien dać radę opanować sytuację. Mój mechanik nawet był gotowy się podjąć, ale prostszym wyjściem było zamienić całe zaciski, akurat miałem okazję kupić w dobrym stanie, bez luzów - nareszcie cisza w autku.
- sowizdrzał
- nowy na forum
Ja też ostatnio zmieniałem klocki i wyczyściłem prowadnice i inne elementy hamulców tylnych. Wszystko elegancko działa, ale jak przyhamowałem mocniej dla testu, to się włączyła mi kontrolka od ABS-u i teraz już się wciąż świeci. Wie ktoś może czym to może być spowodowane?
Koniec i bomba, kto czytał ten trąba.
Pewnie jak czyściłeś uszkodziłeś któryś kabel od czujnika, też tak miałem w A32.sowizdrzał pisze: włączyła mi kontrolka od ABS-u i teraz już się wciąż świeci.
Dobry komputer pokaże prędkości obrotowe każdego koła, jak któreś będzie pokazywało 0 to wiesz że to ten czujnik. Ja tak diagnozowałem. Możesz też zmierzyć opór czujników, da się to zrobić bez problemu nie wypinając wtyczek. Jeden z czujników będzie odbiegał pewnie od reszty, to będzie ten którego szukasz.
czujnik
Koszt z ibeja to około 130zł z wysyłką, do mnie doszła paczka w 7 dni z usa.
100nx - sprzedany
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu
--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu

--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"

Witam
Panowie ten zestaw się nada co znalazłem na Ebay bo w przednich zaciskach musze gumy wymienić na prowadnicach bo są już sparciałe i sypią się jak piasek.
http://www.ebay.co.uk/itm/310419093855
Panowie ten zestaw się nada co znalazłem na Ebay bo w przednich zaciskach musze gumy wymienić na prowadnicach bo są już sparciałe i sypią się jak piasek.
http://www.ebay.co.uk/itm/310419093855