Czy w P11.144 2.0TD jest jakis czujnik ktory bedzie obnizał ładowanie przy wzroscie temperatury ?
Po zapaleniu silnika na zimnym ładowanie jest od 14,05 do 14,10. W takie upały jak dzisiaj były, po 30 min jazdy ładowanie spada mi na 13,5. Akumulator mam nowy kupiony w kwietniu. Pasek raczej sie nie slizga bo nic nie słychac. Napiecie na akumulatorze po nocy 12,2V wiec nabity az tak nie jest wiec co to moze być ? Regulator napiecia padł, szczotki ?
[P/WP11.144] Ładowanie - alternator
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
Toshiba, silniki jak są zimne mają wyższy obroty. Nieznacznie, ale wyższe i w zależności od temp. otoczenia trzymają je do pewnej granicy temperatury. Nazywamy to ssaniem
100-200obr/min więcej raczej ciężko zobaczyć.
Podłącz miernik do aku i pobaw się troszkę obrotami i sam zobaczysz że również będzie tak podskakiwać. Maksymalne dopuszczalne ładowanie akumulatora to 14,4V więc nic się nie martw. Przy obciążeniu (np. światłami) altek ładuje tak 13,2-13,8V więc i tak w granicach normy. Niepotrzebnie się stresujesz moim zdaniem.

Podłącz miernik do aku i pobaw się troszkę obrotami i sam zobaczysz że również będzie tak podskakiwać. Maksymalne dopuszczalne ładowanie akumulatora to 14,4V więc nic się nie martw. Przy obciążeniu (np. światłami) altek ładuje tak 13,2-13,8V więc i tak w granicach normy. Niepotrzebnie się stresujesz moim zdaniem.
Pomogłem? Kliknij POMÓGŁ. Dzięki