[A32] Kabel do kabiny
Moderator: janusz
[A32] Kabel do kabiny
Kurczę, kupiłem sobie przetwornicę, no i jak podłączam do zapalniczki, to bezpiecznik się jara. I teraz zastanawiam się czy założyć większy, czy może jakoś poprowadzić sobie kabel do kabiny wprost z aku... Tylko którędy? Pierwsze rozwiązanie wydaje mi się nieco ryzykowne. A może macie innego pomysła?
Pozdro
Marcus
Pozdro
Marcus
Ostatnio zmieniony 2010-02-23, 19:52 przez Marcus65, łącznie zmieniany 1 raz.
A32 i... A31, dla którego znalazłem nowy dom... 

Do większości gniazd zapalniczek masz poprowadzone ultra cienkie przewody, chyba 0,45mm2. To wystarcza na zapalniczkę, ładowarkę itp urządzenia - co mają do 15W. Widziałem gniazda zapalniczek do których były poprowadzone grubsze przewody, ale wtedy na obudowie jest napisane np. max 200W. Ile max mocy ma twoja przetwornica?
Dobrze że Ci wywala bezpiecznik, bo jakby nie wywaliło, to miałbyś pożar w aucie. Pociągnij sam lub podjedź do elektryka samochodowego, założy Ci nowe kable od akumulatora, z bezpiecznikiem max 30cm od akumulatora. Dodatkowo możesz dołożyć sobie przekaźnik, żeby gniazdo zapalniczki działało tylko po przekręceniu kluczyka - jak coś zostawisz podłączone, to nie będzie Ci rozładowywać akumulatora.
Dobrze że Ci wywala bezpiecznik, bo jakby nie wywaliło, to miałbyś pożar w aucie. Pociągnij sam lub podjedź do elektryka samochodowego, założy Ci nowe kable od akumulatora, z bezpiecznikiem max 30cm od akumulatora. Dodatkowo możesz dołożyć sobie przekaźnik, żeby gniazdo zapalniczki działało tylko po przekręceniu kluczyka - jak coś zostawisz podłączone, to nie będzie Ci rozładowywać akumulatora.
Była P11 2.0 16V - rozbita
Jest P11.144 2.0 16V LPG oraz Accord VII 2.4 LPG
Jest P11.144 2.0 16V LPG oraz Accord VII 2.4 LPG
Jeśli nie chcesz dziurawić grodzi, to najlepiej przejść otworkiem, który jest mniej więcej za silnikiem krokowym. Ewentualnie jest jeszcze jedna dobra opcja, mianowicie.... stając przed otwartą maską, po prawej stronie biegnie wiązka od bezpieczników abs itp. tam właśnie można spokojnie wejść przewodem nawet średnicy około 20mm. Najwygodniej jest jak się ściągnie nadkole. W drugim przypadku wejdziemy właśnie w okolicy sprzęgła jak pisał Dylson
[ Dodano: 2010-01-25, 12:35 ]
Aaaa teraz doczytałem,że masz A/T więc faktycznie można wejść w miejscu sprzęgła
Wiercić, to ja bym raczej nie polecał, bo może go w tym miejscu zacząć jeść ruda
[ Dodano: 2010-01-25, 12:35 ]
Aaaa teraz doczytałem,że masz A/T więc faktycznie można wejść w miejscu sprzęgła

Wiercić, to ja bym raczej nie polecał, bo może go w tym miejscu zacząć jeść ruda

└(-.-)┘┌(-.-)┘┌(-.-)┐└(-.-)┐
No, moja ma 300 watów. Więc z prostego wzoru natężenie = moc / napięcie wynika, że bezpiecznik powinien być co najmniej 25-amperowy. Ale takiego nie wsadzę. Jeszcze mi Maxi miłasmeru pisze:Ile max mocy ma twoja przetwornica?

Więc myślę, że skorzystam z Waszych rad. Dzięki.
Pozdro
Marcus
A32 i... A31, dla którego znalazłem nowy dom... 

Moc jak moc bo nie pisze na nim 1500W jak na niektórych, ale daje rade
taki to wzmak

└(-.-)┘┌(-.-)┘┌(-.-)┐└(-.-)┐
- DJSzmer
- fanatyk nissana
- Kontakt:
[A32]
Xtant....... mmmm........ piękny wzmacniacz - miodek na uszy.
Ostatnio zmieniony 2010-02-23, 19:51 przez DJSzmer, łącznie zmieniany 1 raz.
UWAGA!
- Sprzedam silver/red tarcze do zegarów P10 Diesel
- Alufelgi ALUTEC made in germany
- Komplet nakrętek + 4szt. nietypowe z kluczem
- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
- TASHKI, panele drzwiowe do P10
>>> 8.10.2011
<<<
Nissan Primera P10 2.0 Diesel SLX Hot_Red
VW Polo 9n 1.4 TDI Hell_Red
BMW 118d E87 Devil_Havana