Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[Terrano] Jak zdemontować wkład lusterka zew. w terrano II

Moderatorzy: bonzo, azorek

Padre
nowy na forum

[Terrano] Jak zdemontować wkład lusterka zew. w terrano II

Post autor: Padre » 2012-02-22, 18:52

Witam Koledzy. Rozglądałem się po forum za takim tematem, bezskutecznie. Chcę zdemontować wkład (sprawny wkład) lusterka zewnętrznego i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać żeby nie połamać. Czy jest jakiś skuteczny sposób wykonania tego zadania?
Akcję podejmuję, bo chcę dołożyć grzanie do lusterek. Może późno, patrząc za okno, ale w przyszłym roku też będzie zima ;-)
Czekam na jakieś rady od bardzie doświadczonych, niekoniecznie życiem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2012-02-22, 21:22

Kolego!

A w swoim Terrano II nie masz podgrzewanych lusterek?

Podgrzewanie lusterek działa razem z podgrzewaniem szyby tylnej.

Wkład lusterka jest zatrzaśnięty w mocowaniu wewnętrznym lusterka i ściąga się go przez podważenie szkła lusterka. Wtedy wychodzi szkło razem z plastikiem mocującym. Radzę Tobie ogrzać całe lusterko jakąś dmuchawą z ciepłym powietrzem aby plastiki zrobiły się bardziej elastyczne gdyż przy takich chłodach zatrzaski mogą popękać.
Jak sobie nie poradzisz to zrobię zdjęcie rozebranego lusterka.
Podważaj szkło równomiernie przynajmniej z dwóch boków leżących po przeciwległych stronach oczywiście nie gołymi śrubokrętami lecz plastikiem lub drewnem. W ostateczności owiń ostra śrubokrętów taśmą klejącą.

Andrzej
> http://chomikuj.pl/azm-61/Motoryzacja/T ... averick/CZ
Przednie zawieszenie i Body lift:

Padre
nowy na forum

Post autor: Padre » 2012-02-22, 22:26

Kurcze, nie mam pojęcia czy we wkładzie są maty? :-(
Niestety włączanie ogrzewania tylnej szyby nie działa , chyba. Wniosek taki wyciągnąłem ponieważ pozostałe dwa klawisze po wciśnięciu wymagają, by wyłączyć funkcję, ponownego naciśnięcia a klawisz grzania szyby w ogóle nie "zaskakuje". Nie wiem czy tak ma być czy ten włącznik jest "zwalony", w każdym razie nie zaobserwowałem żeby szyba odmarzała.
Swoją drogą, jestem ciekawy czy gdyby był "zwalony" ten włącznik to czy muszę kupić cały moduł sterowania nawiewem czy da się go wyłuskać z obudowy i naprawić??
Andrzeju, jeżeli masz akurat rozebrane lusterko i nie sprawi Ci to kłopotu, to chętnie przytulę zdjęcie takiego rozebranego lusterka.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Thespian
doświadczony forumowicz

Post autor: Thespian » 2012-02-22, 22:54

guzik grzania tylnej szyby nie "zaskakuje", on w przeciwieństwie do innych nie "zostaje wciśnięty" tylko zapala się na nim dioda...

Padre
nowy na forum

Post autor: Padre » 2012-02-22, 23:10

No to ślicznie, dioda też mi się nie zapala :cry:

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2012-02-23, 10:46

Może przekaźnik nie łapie. Musisz poszukać usterki gdyż jak wcześniej napisałem lusterka są powiązane z ogrzewaniem tylnej szyby jeśli tylna szyba nie grzeje to i lusterka nie będą grzały, a zapewne podgrzewane są i mat nie będziesz musiał zakładać.
W wolnej chwili spróbuję rozebrać stare lusterko i załączę tu zdjęcie.
Jeszcze dokładniej sprawdzę w serwosówce jak jest w Twoim modelu bo ja mam 2,7 TD i gdzie szukać przekaźnika chyba, że koledzy posiadający TDi wiedzą i szybciej coś na ten temat napiszą.

Andrzej

Awatar użytkownika
Thespian
doświadczony forumowicz

Post autor: Thespian » 2012-02-23, 12:02

Lusterka mają grzać?! moje nie grzeją a szyba grzeje... czego szukać?

Awatar użytkownika
piotr323f
fanatyk nissana

Post autor: piotr323f » 2012-02-23, 23:12

Witam,

Ja nie włączam ogrzewania tylnej szyby (bo mam deficyt prądu i inne bardziej przydatne podgrzewacze) i nawet na tą chwilę nie mam pojęcia czy mam wogóle podgrzewane lusterka. Sterowane elektrycznie są na 100%, ale czy podgrzewane to nie wiem. Ten włącznik szyby ma działać na takiej zasadzie, że maksymalnie po chyba 20 minutach sam wyłącza podgrzewanie tylnej szyby.

Pozdrawiam,

Piotr
... W życiu piękne są tylko chwile ...

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2012-02-24, 13:42

.
Proszę, oto obiecane zdjęcie.

[center]Obrazek [/center]

Strzałkami zaznaczyłem kołeczki i otwory mocowania szkła do regulowanego elektrycznie plastikowego pierścienia.
Proszę zwrócić uwagę jak delikatne i cienkie są te kołki. Ostrożność przy podważaniu szkła bardzo wskazana. Tak jak wcześniej napisałem, podważamy równomiernie dwa przeciwległe miejsca szkła aby wyszło z zaczepów.
Kolego Padre, prześlij mi swój adres poczty to wyślę Tobie PDF z instrukcji jak się podważa szkło.

Andrzej

myśliwy79
wiem o czym pisze
Kontakt:

Post autor: myśliwy79 » 2012-02-26, 23:36

Witam

A możecie podpowiedzieć gdzie można dokupić wkład podgrzewany do lewego lusterka.... szukałem kiedyś i nic nie było oprócz całych lusterek

Pozdrawiam
Mariusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Terrano”