Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[P/WP11.144] Pilot do radia na kierownicę

Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol

Awatar użytkownika
nobange
stały bywalec

[P/WP11.144] Pilot do radia na kierownicę

Post autor: nobange » 2012-02-13, 14:49

Znalazłem na allegro taką aukcję: http://allegro.pl/nissan-primera-almera ... 12804.html. Myślałem o zakupie tego pilota. Chciałbym zapytać kogoś, kto posiada taki pilot w swoim aucie, czy to to jest na zdjęciu wystarczy do zamontowania na kierownicy i o co ew. jeszcze zapytać sprzedającego. Czy jest możliwa obsługa tym pilotem radia niefabrycznego? Jak sprawdzić czy mam w kierownicy odpowiednie wtyczki?

Awatar użytkownika
wod2u
fanatyk nissana

Post autor: wod2u » 2012-02-13, 17:05

Nie zadziała z prostej przyczyny: modele bez sterowania mają taśmę w kierownicy z 2 wtyczkami: klakson i poduszka. Te ze sterowaniem fabrycznym mają dodatkową kostkę na pilota właśnie. Jak masz wolną kostkę w kierownicy to kupuj śmiało, jak nie masz to będziesz musiał zmienić jeszcze taśmę (zwijacz). Poza tym instalacja w aucie nie powinna się różnić (modele fazy EP2 na pewno mają wszysto, wyczytałem na jakimś anglojęzycznym forum kiedyś). Pilot zadziała raczej tylko z fabrycznym radiem (testowali niektórzy).
pozdr. Kamil

Awatar użytkownika
nobange
stały bywalec

Post autor: nobange » 2012-02-13, 18:47

Nie sprawdzałem jeszcze jaką mam taśmę w kierownicy (zakładam, że bez dodatkowej wtyczki bo rocznik '99). A nie można poprowadzić dodatkowego przewodu wewnątrz kolumny kierownicy? Czytałem, że większość współczesnych radyjek ma możliwość podpięcia do fabrycznego joysticka na kierownicy, kwestia tylko zabawy kabelkami.

Awatar użytkownika
ANDREW
fanatyk nissana

Post autor: ANDREW » 2012-02-13, 21:37

Z niefabrycznym radiem powinno działać.Miałem takiego pilota w Almerze.Ale za podpięcie do niefabrycznego radia krzyknęli mi 300zł :-o

Awatar użytkownika
Piotrek_S
fanatyk nissana

Post autor: Piotrek_S » 2012-02-13, 22:42

w manualu od P11.144 jest schemat tego pilota - jeśli dobrze pamiętam to do niego idą 4 kabelki. Nie każde radio da się tym sterować - sprawdź najpierw jakie masz radio i czy da się zakombinować, żeby działało. Jak się da to kabelki można sobie położyć. Zostaje jeszcze kwestia mocowania do kierownicy :)

[ Dodano: 2012-02-13, 22:44 ]
https://picasaweb.google.com/PiotrekS22 ... 2842769778 tak to wygląda po zdemontowaniu pilota

Awatar użytkownika
nobange
stały bywalec

Post autor: nobange » 2012-02-14, 00:18

Wygląda na to, że musiałbym kupić całą kierownicę (wersja "wielofunkcyjna", na allegro prawie zawsze razem z pilotem), bo do mojej ten pilot nie pasuje. Projekt odkładam do czasu zakupu nowego radia - obecne to zwykły Sony CDX-GT100 (bez żadnych bajerów typu Bluetooth, MP3 i USB). Nie opłaca mi się bulić za podłączenie do niego pilota (o ile to w ogóle możliwe), żeby za miesiąc wrzucić inne radio. Dzięki wszystkim za wyjaśnienia.

EDIT: Piotrek_S, orientujesz się może czy będę miał jakieś problemy z montażem tej nowszej kierownicy? Jakieś niekompatybilne wtyczki itp? Dam radę ew. sam to zrobić? Nie znalazłem żadnego poradnika a ze względu na poduszkę nie chciałbym robić tego bez żadnych fachowych wskazówek.

Awatar użytkownika
Piotrek_S
fanatyk nissana

Post autor: Piotrek_S » 2012-02-14, 13:32

nobange pisze:Wygląda na to, że musiałbym kupić całą kierownicę (wersja "wielofunkcyjna", na allegro prawie zawsze razem z pilotem), bo do mojej ten pilot nie pasuje. Projekt odkładam do czasu zakupu nowego radia - obecne to zwykły Sony CDX-GT100 (bez żadnych bajerów typu Bluetooth, MP3 i USB). Nie opłaca mi się bulić za podłączenie do niego pilota (o ile to w ogóle możliwe), żeby za miesiąc wrzucić inne radio. Dzięki wszystkim za wyjaśnienia.

EDIT: Piotrek_S, orientujesz się może czy będę miał jakieś problemy z montażem tej nowszej kierownicy? Jakieś niekompatybilne wtyczki itp? Dam radę ew. sam to zrobić? Nie znalazłem żadnego poradnika a ze względu na poduszkę nie chciałbym robić tego bez żadnych fachowych wskazówek.
Wydaje mi się, że raczej nie powinno być problemów, ale 100% pewności nie mam. Już nie pamiętam jak to było wszystko tam mocowane. Kierownica powinna pasować bez problemu, taśmę od poduszek będziesz brał swoją starą - nie wiem czy poduszka będzie pasować stara, ale raczej tak, tylko pewnie dziwnie będzie wyglądać :) Poogladaj fotki z tych moich galerii - trochę tam tego jest, powinno coś pomóc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”