Nie działa ABS
Nie działa ABS
Witam. Pojawił się problem z ABS-em. Bez zadnych objawów z dnia na dzien przestał działac. Możlliwe ze poszedł którys z czujników- np czy mozliwe ze jezeli przerwał się kabelek od czujnika to z automatu cały abs przestaje działac ? I czy w takim przypadku drugie koło powinno pracowac.
Prosiłbym o jakies wskazówki co i jak najszybciej sprawdzić. pozdrawiam
Prosiłbym o jakies wskazówki co i jak najszybciej sprawdzić. pozdrawiam
Witam
Kolego liternik jeśli jakikolwiek padnie przewód lub czujnik to cały ABS nie działa.
Koszt nowego czujnika to w granicach 600 PLN a i nie wszystkie komy (programy) są w stanie sprawdzić który czujnik nie działa. Przerabiałem temat na własnej d...e.
Jeśli masz jakieś nawet blade pojęcie o elektryce to możesz sam sprawdzić który nie działa.
Podpowiem tylko tyle, że jest to czujnik indukcyjny więc na końcówkach czujnika powinno się zaindukować napięcie 1-1,8 V poprzez obracanie kołem. Pierwszy który nie działa to w zasadzie przedni prawy, sprawdź lub wymień przewody do czujnika do kostki u mnie były uszkodzone.
Kolego liternik jeśli jakikolwiek padnie przewód lub czujnik to cały ABS nie działa.
Koszt nowego czujnika to w granicach 600 PLN a i nie wszystkie komy (programy) są w stanie sprawdzić który czujnik nie działa. Przerabiałem temat na własnej d...e.
Jeśli masz jakieś nawet blade pojęcie o elektryce to możesz sam sprawdzić który nie działa.
Podpowiem tylko tyle, że jest to czujnik indukcyjny więc na końcówkach czujnika powinno się zaindukować napięcie 1-1,8 V poprzez obracanie kołem. Pierwszy który nie działa to w zasadzie przedni prawy, sprawdź lub wymień przewody do czujnika do kostki u mnie były uszkodzone.
Pozdrawiam,
Krzych
===============================
Jeżeli co drugi pomysł wydaje ci się genialny - dopij koniak i idź spać"
Krzych
===============================
Jeżeli co drugi pomysł wydaje ci się genialny - dopij koniak i idź spać"
-
- aktywny forumowicz
Tak jak kolega wspomnial to moze byc ktorys z czujnikow. Jednak zeby dokladnie wiedziec co to prosze wejsc w dzial primery i tam bedzie taki link Kody bledow w TD autodiagnostyka . tam ponizej jest opisana procedura zczytania bledow ABS. I teraz tak . ta procedura co jest tam opisana to dotyczy gniazda diagnostycznego prostokatnego 14 pinowego. Wiec jesli masz takie to zwierasz pin nr 4 i do masy. . Natomiast jesli masz gniazdo diagnostyczne trapezowe 16 pinowe to zwiersz pin nr 8 i do masy. Pin nr 8 to skrajny lewy w dolnym rzedzie . Kody sa takie same . Czyli jak bedziesz zczytywal to pierwszy blad pokaze 12 i nr bledu np 23, czyli 1223. a potem juz same jesli beda sie pokazywac np 43
Witam,
Tak dla świadomości napiszę, że jeżdżenie samochodem z uszkodzonym układem ABS grozi blokowaniem kół tylnej osi przy hamowaniu dlatego, że przy wyposażeniu auta w układ ABS nie montuje się z reguły korektora siły hamowania tylnej osi, choć są wersje Terrano (dotyczy to i innych samochodów), że auta te mają i ABS i układ korektora. Być może te wersje samochodu mają włącznik/wyłącznik układu ABS? Zablokowanie tylnych kół przy hamowaniu, szczególnie na łuku/zakręcie wiadomo czym się kończy.
Pozdrawiam,
Piotr
Tak dla świadomości napiszę, że jeżdżenie samochodem z uszkodzonym układem ABS grozi blokowaniem kół tylnej osi przy hamowaniu dlatego, że przy wyposażeniu auta w układ ABS nie montuje się z reguły korektora siły hamowania tylnej osi, choć są wersje Terrano (dotyczy to i innych samochodów), że auta te mają i ABS i układ korektora. Być może te wersje samochodu mają włącznik/wyłącznik układu ABS? Zablokowanie tylnych kół przy hamowaniu, szczególnie na łuku/zakręcie wiadomo czym się kończy.
Pozdrawiam,
Piotr
... W życiu piękne są tylko chwile ...
Witam, kupiłem 2 miesiące temu PRAWY PRZEDNI oryginalny czujnik ABS marki BOSCH. Okazało się iż całkowicie niepotrzebie- przyczyną awarii była pompa więc zostałem z nowym czujnikiem. Jeżeli chcesz mogę Ci odsprzedać za 150, oczywiście dowód zakupu będący gwarancją w kąplecie
Szczegóły jak chcesz na prv
Pozdr
/Kuba

Pozdr
/Kuba
Też abs
Panowie podłącze się do tematu ABS.
Terrano 2.7tdi 2000r wybłyskało mi z ABSu 12 i 17
z tego co wynika z listy to 12 oznacza rozpoczęcie sekwencji natomiast 17 nie mogę się nigdzie doszukać.
Ktoś wie co to jest?
Pozdrawiam
Terrano 2.7tdi 2000r wybłyskało mi z ABSu 12 i 17
z tego co wynika z listy to 12 oznacza rozpoczęcie sekwencji natomiast 17 nie mogę się nigdzie doszukać.
Ktoś wie co to jest?
Pozdrawiam