Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

Nie działa ABS

Moderatorzy: bonzo, azorek

liternik
nowy na forum

Nie działa ABS

Post autor: liternik » 2012-01-27, 09:30

Witam. Pojawił się problem z ABS-em. Bez zadnych objawów z dnia na dzien przestał działac. Możlliwe ze poszedł którys z czujników- np czy mozliwe ze jezeli przerwał się kabelek od czujnika to z automatu cały abs przestaje działac ? I czy w takim przypadku drugie koło powinno pracowac.

Prosiłbym o jakies wskazówki co i jak najszybciej sprawdzić. pozdrawiam

Awatar użytkownika
drewniany
wiem o czym pisze

Post autor: drewniany » 2012-01-27, 10:50

Witam
Kolego liternik jeśli jakikolwiek padnie przewód lub czujnik to cały ABS nie działa.
Koszt nowego czujnika to w granicach 600 PLN a i nie wszystkie komy (programy) są w stanie sprawdzić który czujnik nie działa. Przerabiałem temat na własnej d...e.
Jeśli masz jakieś nawet blade pojęcie o elektryce to możesz sam sprawdzić który nie działa.
Podpowiem tylko tyle, że jest to czujnik indukcyjny więc na końcówkach czujnika powinno się zaindukować napięcie 1-1,8 V poprzez obracanie kołem. Pierwszy który nie działa to w zasadzie przedni prawy, sprawdź lub wymień przewody do czujnika do kostki u mnie były uszkodzone.
Pozdrawiam,
Krzych

===============================
Jeżeli co drugi pomysł wydaje ci się genialny - dopij koniak i idź spać"

liternik
nowy na forum

Post autor: liternik » 2012-01-27, 14:43

dzieki. Jak się troszkę ociepli to posprawdzam a na razie trzeba korzystac z uroków zimy.

krzysiek1958
aktywny forumowicz

Post autor: krzysiek1958 » 2012-01-28, 00:50

Tak jak kolega wspomnial to moze byc ktorys z czujnikow. Jednak zeby dokladnie wiedziec co to prosze wejsc w dzial primery i tam bedzie taki link Kody bledow w TD autodiagnostyka . tam ponizej jest opisana procedura zczytania bledow ABS. I teraz tak . ta procedura co jest tam opisana to dotyczy gniazda diagnostycznego prostokatnego 14 pinowego. Wiec jesli masz takie to zwierasz pin nr 4 i do masy. . Natomiast jesli masz gniazdo diagnostyczne trapezowe 16 pinowe to zwiersz pin nr 8 i do masy. Pin nr 8 to skrajny lewy w dolnym rzedzie . Kody sa takie same . Czyli jak bedziesz zczytywal to pierwszy blad pokaze 12 i nr bledu np 23, czyli 1223. a potem juz same jesli beda sie pokazywac np 43

Awatar użytkownika
bonzo
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: bonzo » 2012-01-28, 07:29

liternik, Moze być tak ze ABS zacznie szybciej działać niż myślisz, jeśli korzystałeś z uroków zimy to śnieg mógł nawłazić i obkleić któryś pierścień. Jak sie ociepli zacznie działać :idea:
Datsun280Z
Przyszła pora na Patrola
był Z31 Y60 N14 gti, gti-r,C23M

SCHODY DREWNIANE

Awatar użytkownika
piotr323f
fanatyk nissana

Post autor: piotr323f » 2012-04-01, 08:39

Witam,

Tak dla świadomości napiszę, że jeżdżenie samochodem z uszkodzonym układem ABS grozi blokowaniem kół tylnej osi przy hamowaniu dlatego, że przy wyposażeniu auta w układ ABS nie montuje się z reguły korektora siły hamowania tylnej osi, choć są wersje Terrano (dotyczy to i innych samochodów), że auta te mają i ABS i układ korektora. Być może te wersje samochodu mają włącznik/wyłącznik układu ABS? Zablokowanie tylnych kół przy hamowaniu, szczególnie na łuku/zakręcie wiadomo czym się kończy.

Pozdrawiam,

Piotr
... W życiu piękne są tylko chwile ...

Beny_85
nowy na forum

Post autor: Beny_85 » 2012-05-22, 11:58

Witam, kupiłem 2 miesiące temu PRAWY PRZEDNI oryginalny czujnik ABS marki BOSCH. Okazało się iż całkowicie niepotrzebie- przyczyną awarii była pompa więc zostałem z nowym czujnikiem. Jeżeli chcesz mogę Ci odsprzedać za 150, oczywiście dowód zakupu będący gwarancją w kąplecie :) Szczegóły jak chcesz na prv
Pozdr
/Kuba

POLI
nowy na forum

Też abs

Post autor: POLI » 2012-06-21, 21:08

Panowie podłącze się do tematu ABS.
Terrano 2.7tdi 2000r wybłyskało mi z ABSu 12 i 17
z tego co wynika z listy to 12 oznacza rozpoczęcie sekwencji natomiast 17 nie mogę się nigdzie doszukać.
Ktoś wie co to jest?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Terrano”