Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[N16]Cewka zapłanowa

Moderator: sergiej

AZOT
nowy na forum

[N16]Cewka zapłanowa

Post autor: AZOT » 2011-10-14, 15:53

Witam;
Na wstepie informuje że korzystałem z Szukajki i nici dlatego pisze.

Miałem pewien problem auto przez pewien czas dziwnie sie zachowywało manowicie jak dodawłm gazu to szarpało jakby samo hamowało po czym przyspieszało.... po pewnym czas zapaliła sie dioda check engine jak sie umówiłem do mechaniola i miałem jechac schodze rano do auta odpalam a dioda sie juz nie świeci hmmm ?>?? mechanik podłaczył do kompa i wyszło mu że któraś z cewek jest uszkodzona ( tzn mam wydruk z komputera i jest napisane ta KOD KŁOPOTU:001 PO300 MULTI CYLINDRA WYPADANIE ZAPLONU) ale jak mnie poinformowął to tam jest jeden czujnik i on nie jest w stanie powiedzieć która jest uszkodzona ale wykasowął bład i wszystko chodzi jak należy (tzn nie szarpie już) hmmm i teraz pytanie czy to oznacza ze będę musiał wymienić ta cewkę ale jak poszukać która to no i najważniejsze czy będe to umiał sam zrobić ??

Za wszystkie odp z góry dzięki

Awatar użytkownika
MacGayver
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: MacGayver » 2012-01-18, 23:09

cewkę nie problem wymienić, odpinasz kostkę od cewki, odkręcasz śrubkę na 10 kluczyk i wyciągasz cewkę do góry. Jeśli szarpania są cykliczne to po kolei zamieniaj cewki i jak przestanie szarpać to znaczy że to ta :-) Ten błąd cewki wyskakuje też gdy świece są już w stanie agonalnym więc jak ich nie wymieniałeś od 25 000km to najwyższa pora żeby to zrobić. Najpierw podstawy, później doszukujemy się szczegółowiej i drożej ;-)
kompletne sportowe układy wydechowe
Nissan Micra X1R GA16

www.klinika-japonczyka.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”