Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[Terrano] Filtr paliwa

Moderatorzy: bonzo, azorek

Awatar użytkownika
drewniany
wiem o czym pisze

[Terrano] Filtr paliwa

Post autor: drewniany » 2011-11-24, 04:47

Witam

Wymieniałem ot tak profilaktycznie filtr paliwa po przejechaniu około 50 000 km na naszym wspaniałym paliwku. Co prawda silnik jeszcze pracował normalnie ale przed zimą nie zaszkodzi.

był taki zamontowany
Obrazek
zamontowałem taki
Obrazek

A co zastałem po rozcięciu starego filtra :-o :-o

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Krzych
Pozdrawiam,
Krzych

===============================
Jeżeli co drugi pomysł wydaje ci się genialny - dopij koniak i idź spać"

Awatar użytkownika
azorek
fanatyk nissana

Post autor: azorek » 2011-11-24, 07:29

No syf straszny. Ja wymieniam zawsze przy wymianie ojeju, czyli co max 10 000km.

Awatar użytkownika
piotr323f
fanatyk nissana

Post autor: piotr323f » 2011-11-24, 18:16

Witam,

Ja też tam zaglądnę w marcu, bardzo ciekawa sprawa. Tylko przebieg dosyć spory jak na filtr paliwa to też trzeba przyznać. I tutaj ciekawostka, jakby tak profilaktycznie zastosować jakiś reklamowany środek do czyszczenia układu paliwa to czy nie rozpuściłby tych osadów? I gdzie by one trafiły? Do nastawnika HDK pompy wtryskowej?

Pozdrawiam,

Piotr

Awatar użytkownika
drewniany
wiem o czym pisze

Post autor: drewniany » 2011-11-24, 20:30

piotr323f pisze:Witam,

Ja też tam zaglądnę w marcu, bardzo ciekawa sprawa. Tylko przebieg dosyć spory jak na filtr paliwa to też trzeba przyznać. I tutaj ciekawostka, jakby tak profilaktycznie zastosować jakiś reklamowany środek do czyszczenia układu paliwa to czy nie rozpuściłby tych osadów? I gdzie by one trafiły? Do nastawnika HDK pompy wtryskowej?

Pozdrawiam,

Piotr
Witam,

Piotrze powiadasz , że to spory przebieg jak na filtr paliwa? Być może jak na nasze paliwo nigdy się nad tym nie zastanawiałem a a poprzednim aucie tez wymieniałem po takim przebiegu. A co do syfu w filtrze to jeszcze go nie wyciepałem z garażu więc naleje trochę środka do czyszczenia układu paliwa i zobaczę czy to rozpuszcza.

Pozdrawiam,

Krzych
Pozdrawiam,
Krzych

===============================
Jeżeli co drugi pomysł wydaje ci się genialny - dopij koniak i idź spać"

Awatar użytkownika
piotr323f
fanatyk nissana

Post autor: piotr323f » 2011-11-24, 23:33

Witam,

Co do tego syfu i tych środków czyszczących, to tak sobie myślę, że jak by tego czegoś z filtra nie nie ruszyło to jakby to miało czyścić pompę i wtryskiwacze? Pewnie troszkę chodzi też tutaj o efekt placebo, ale to tylko moje gdybanie.

Kiedyś już dawno temu miałem taki pomysł, aby zastąpić oryginalny filtr paliwa filtrem podwójnym (wstępnym i tym końcowym filcowym) od ciągnika. Same wkłady wymienne są bardzo tanie a wymiana bardzo prosta. To tyle z plusów. Problemy są takie: mało miejsca, brak pompki do odpowietrzania bo ciągnik ma ją na korpusie pompy wtryskowej oraz jakoś nie mogłem znaleźć wersji z przeźroczystymi obudowami filtrów. Może ktoś z tym poeksperymentuje bo ciekawa sprawa. Ja mam założony tylko filtr wstępny z odstojnikiem paliwa od ciągnika i wszystko spisuje się świetnie.

Pozdrawiam,

Piotr
... W życiu piękne są tylko chwile ...

Awatar użytkownika
azorek
fanatyk nissana

Post autor: azorek » 2011-11-25, 11:35

piotr323f pisze: zastąpić oryginalny filtr paliwa filtrem podwójnym
Rozmawiałem na ten temat kiedyś z fachowcem od pomp wtryskowych, mówił że może być inny opór przepływu paliwa i pompa będzie dostawała po dupie. Te pieniądze na przeróbki lepiej wydać na lepsze paliwo- jego słowa.

Awatar użytkownika
piotr323f
fanatyk nissana

Post autor: piotr323f » 2011-11-25, 16:03

azorek pisze:
piotr323f pisze: zastąpić oryginalny filtr paliwa filtrem podwójnym
Rozmawiałem na ten temat kiedyś z fachowcem od pomp wtryskowych, mówił że może być inny opór przepływu paliwa i pompa będzie dostawała po dupie. Te pieniądze na przeróbki lepiej wydać na lepsze paliwo- jego słowa.
?

Witam,

Pojemność silnika ciągnika Ursus C-360 to 3,1l więc musi mieć chyba większy przepływ więc tak sobie myślę, że powinno być ok, ale niestety ja nie mam żadnego doświadczenia w tej materii i być może się mylę, problem u mnie jest w tym, że lubię po prostu nieraz pogrzebać i nieraz coś fajnego z tego wychodzi. Jeżeli kiedyś znajdę taki filtr z przeźroczystymi obudowami wkładów na pewno go przetestuję.

Pozdrawiam,

Piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Terrano”