Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

Paczka z usa, polamer...

Moderator: janusz

killer
wiem o czym pisze

Paczka z usa, polamer...

Post autor: killer » 2011-06-29, 20:19

witam, zamowilem pare gratow do maximy, sprzeglo, amory przod, swiece.... nadawca wyslal paczke przez firme polamer... paczka jest juz w PL niestety nie u mnie a w urzedzie celnym:(... nadawca zdeklarowal wartosc paczki na 39$ aby ominac clo i podatek, jednak urzad celny dopier*olil sie do paczki twierdzac ze musze podac prawdziwa wartosc... na moje szczescie nadawca nie wyslal razem z gratami rachunkow, bo od razu doje*ali by clo + vat z 200-300zl a moze wiecej... teraz moje pytanie, jesli nie ma rachunkow w paczce to czy moge zdeklarowac jakas niska kwote aby ominelo mnie clo i vat? nie ma rachunkow, ale celnik przywalil sie ze sa to nowe czesci i napewno byly drozsze, (tak tlumaczyla mi pani z agencji celnej-polamer). Czy ktos w ogóle ma doswiadczenie z firma polamer i moze wie jakie jest najsensowniejsze wyjscie z tej sytuacji. Czy moge odebrac i oclic paczke osobiscie w urzedzie celnym czy musze upowaznic (tak mi doradza sama agencja celna) agencje polamer do przeprowadzenia odprawy celnej (niestety licza sobie za to od 130zl w gore).
... jedno życie masz, tylko raz możesz być wielki...

Awatar użytkownika
mimier
fanatyk nissana

Post autor: mimier » 2011-06-29, 20:32

może coś tu znajdziesz:
http://www.usa.info.pl/board/index.php?showtopic=10958
a jak nie to wpisz w google "polamer opinie"

killer
wiem o czym pisze

Post autor: killer » 2011-06-29, 21:15

dzieki za linka....

Awatar użytkownika
Piotrek_S
fanatyk nissana

Post autor: Piotrek_S » 2011-06-30, 07:20

Ja wiele razy dostawałem paczki z USA właśnie przez Polamera nigdy się nie zdarzyło, żeby celny się przyczepił. Co do wartości paczki - to chyba powinna być jakaś podstawa prawna, a nie że babce w urzędzie "się wydaje" że części są więcej warte niż 39$. Pogoogluj trochę - może coś na ten temat będzie.

Awatar użytkownika
bombel
Administrator

Post autor: bombel » 2011-06-30, 07:35

killer napisz do OSY. On czesto cos z USA sprowadza

Lombardo88
fanatyk nissana

Post autor: Lombardo88 » 2011-06-30, 17:20

kasę chcą pod stołem może?? idz tam i powiedz że to są części z warsztatu, które miały wady fabryczne i zostały sprzedane jako złom. urzędnik jak to urzędnik... liczy aż pękniesz i wyjdzie na swoje...

Awatar użytkownika
johny_fellow
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: johny_fellow » 2011-06-30, 23:32

Kiedyś Wacu przesyłał mi paczkę z USA, właśnie przez POLAMER.
Jedyny problem był w tym, że trzeba było ich pocisnąć, bo nie chciało im się dostarczyć paczki. Od momentu wylądowania w Polsce czekałem aż 3 tygodnie zanim do mnie dotarła. Dotarłaby zapewne później, ale pocisnąłem ich trochę przez telefon.

Co do cła/podatku etc. to kiedyś gdzieś wyczytałem w przepisach, że jeżeli wewnątrz paczki nie ma dowodu zakupu, to mogą cło/podatek ustalić na podstawie cen rynkowych przedmiotów znalezionych w paczce.
Może te przepisy się już zmieniły. Nie wiem jak jest teraz. Poszukaj.
Znowu z NISSANem :cool:

Były:
- Micra K11, 2001 r., CG10DE;
- 100 NX B13, 1992 r., GA16DS;
- Primera P11, 1996 r., SR20DE;
- MAXIMA A33 QX, 2001 r., VQ30DEK.

http://www.agent-pzu.lukasz-ufnal.pl

killer
wiem o czym pisze

Post autor: killer » 2011-07-01, 10:10

wymyslilem nastepujaca historie:
czesci kupilem od dobrego znajomego, ktory sprzedal auto i nie zdarzyl ich zamontowac w swoim aucie, a ze jest to moj znajomy to sprzedal mi czesci za jakis maly procent ceny rynkowej poniewaz i tak lezaly u niego w garazu. Myslicie ze taka historia przejdzie? czy lepsza bedzie wersja lombardo, ze to zlom i ma wady fabryczne.
i czy moge sam zalatwic sprawe z odprawa celna bo nie mam czasu tak dlugo czekac az polamer laskawie zajmie sie ocleniem i dostarczeniem paczki do mnie.

Awatar użytkownika
Szalony
fanatyk nissana

Post autor: Szalony » 2011-07-01, 12:10

killer.... poszło PW do Ciebie.

A tak sobie myślę, że może dobrze byłoby zrobić przyklejony temat np. Zakupy Grupowe, Paczki z USA........... można by się było zgadywać i robić wspólne zakupy. Na pewno przesyłka była by bardziej opłacalna!!
└(-.-)┘┌(-.-)┘┌(-.-)┐└(-.-)┐

B 52
fanatyk nissana

Post autor: B 52 » 2011-07-02, 13:25

Szalony pisze:killer.... poszło PW do Ciebie.

A tak sobie myślę, że może dobrze byłoby zrobić przyklejony temat np. Zakupy Grupowe, Paczki z USA........... można by się było zgadywać i robić wspólne zakupy. Na pewno przesyłka była by bardziej opłacalna!!
Zaj... pomysł ! Szalony chyba już wytrzeźwiał ha !
Ktoś kiedyś powiedział, że dawniej auta naprawdę budowano z blachy i stali, drewno było dodatkiem a plastiku używano do wysadzania mostów ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Maxima”