Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[Terrano] Notoryczne kradzieże tylnych lamp Terrano II.

Moderatorzy: bonzo, azorek

Awatar użytkownika
akara
wiem o czym pisze

[Terrano] Notoryczne kradzieże tylnych lamp Terrano II.

Post autor: akara » 2011-04-06, 20:59

Witam wszystkich!!! Ponieważ nasilają się kradzieże tylnych lamp Terrano zamocowanych w zderzaku, zwracam się z prośbą o pomysły, jak zabezpieczyć te lampy przed kradzieżą. Poruszam ten temat dlatego, że mam Terrano 2001r. i już drugi raz straciłem lampę. Koszt nowej lampy to ok.400zł, a więc strata jest dotkliwa. Założenie
drucianych osłon, też niewiele daje /są wyrywane ze zderzaka/. Proszę forumowiczów o pomysły na pewno nam się przydadzą. :sad:

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2011-04-06, 23:31

Możesz zamienić blachowkręty na wkręty M -- (najlepiej z kwasiaka) z nakrętkami i dodatkowo skręcić dodatkowymi nakrętkami tak aby uzyskać kontry na nakrętkach. Śruby jeśli się dadzą obrócić to będą się kręcić ale nie dadzą się odkręcić śrubokrętem. W tym celu musisz się położyć pod samochód (zderzak) i tam się bawić dwoma kluczami aby skontrować nakrętki. Możesz też zastosować nakrętki z blokadą (samohamowne z wkładką tworzywową) więc odkręcenie ich będzie wymagać przytrzymywania nakrętki od tyłu dodatkowym kluczem. Jeśli to nie pomoże i złodziej zniszczy zderzak czy lampę to tylko pozostaje Tobie nocowanie w samochodzie zwłaszcza, że idą już ciepłe dni więc może to być nawet przyjemne. Trochę żartu nie zaszkodzi ale tak poważnie to na złodzieja i wandala nie ma rady jak chce coś ukraść czy zniszczyć to raczej się mu w tym nie przeszkodzi chyba, że zrezygnuje z kradzieży jak napotka nieoczekiwane trudności - właśnie takie.

Andrzej
> http://chomikuj.pl/azm-61/Motoryzacja/T ... averick/CZ
Przednie zawieszenie i Body lift:

Awatar użytkownika
akara
wiem o czym pisze

Post autor: akara » 2011-04-07, 17:25

Dzięki azm-61 za radę na pewno tak zrobię i jeszcze dodatkowo wypiaskuję na lampach nr rejestracyjny. Jeszcze raz dziękuję!!! :-D

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2011-04-07, 20:31

Uważam, że wypiaskowanie numeru rejestracyjnego na lampach nie odstraszy złodzieja. Usunięcie takiego oznakowania z tylnych lamp zajmuje minutę więc nie stanowi to przeszkody w kradzieży takiej lampy. Pasta polerska do plastików i filc lub twarda gąbka i po znakowaniu nie ma śladu. Nawet z reflektorów szklanych czy szyb takie oznaczenia można usunąć w dość łatwy sposób. Do tego celu stosuje się tlenek ceru lub tlenek żelaza i też można szybko i w łatwy sposób usunąć znakowanie. Szkoda pieniędzy na piaskowanie. To czy lampa nawet znakowana jest dla złodzieja atrakcyjna jest tylko i wyłącznie uzależnione od jej ceny na rynku wtórnym i popytu na nią.

Andrzej

Awatar użytkownika
maniek_NKP
fanatyk nissana

Post autor: maniek_NKP » 2011-04-07, 20:59

akara pisze:Koszt nowej lampy to ok.400zł, a więc strata jest dotkliwa.
Że tak zapytam, gdzie kupiłeś ponownie lampy ? Na giełdzie ? Oczywiście nie osądzam Ciebie :)
Dopóki będzie popyt to będzie i podaż. Zawsze znajdzie się jakaś k..rwa, której coś się przyklei do łapy, ale wielokrotnie sami sobie winni ci, którzy idą na giełdę i kto wie czy nie odkupują swoich zabawek :)

A co do znakowania to bym gwoździem wyrył na tylnej obudowie nr rejestracyjny - oczywiście to nie uchroni przed kradzieżą, ale może potencjalnemu kupującemu da coś do myślenia (choć pewnie niska cena i tak go przekona.... :/)

Awatar użytkownika
akara
wiem o czym pisze

Post autor: akara » 2011-04-08, 15:24

Kupiłem w sklepie motoryzacyjnym. Nie kupuję ani na giełdach, ani okazyjnie, żeby nie nabijać kasy złodziejaszkom. Na lampach wypaliłem lutownicą numery rejestracyjne autka
i zmieniłem mocowanie lamp tak jak mi radził AZM-61. Dzieki za pomoc i pozdrawiam!!! :-D

Dżem
doświadczony forumowicz

Post autor: Dżem » 2011-05-29, 12:27

podepnę się żeby nie mnożyć tematów.
Wie ktoś czy można dokupić w sklepie oprawki do żarówek takie jak idą do lamp w zderzakach bo mi nie łączy masa a reflektor mam cały więc tylko oprawkę bym sobie wymienił.
Maverick 2.7 TD 3D 1995r.
Terrano 2.7 TDI 5D 2002r.

Chwila, która trwa
Może być najlepszą z Twoich chwil...

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2011-05-30, 09:19

Dżem pisze:Wie ktoś czy można dokupić w sklepie oprawki do żarówek takie jak idą do lamp w zderzakach bo mi nie łączy masa a reflektor mam cały więc tylko oprawkę bym sobie wymienił.
Zapewne masz na myśli tylne lampy w zderzaku.
Nie wiem czy można je dostać w sklepie lub czy pasują od innego samochodu ale ja swoje też już naprawiałem z prawie zegarmistrzowską dokładnością bo też masa uciekła. W tylnych lampach końcówki nitowanych złączy są w małym gnieździe i to gniazdo jest zalewane żółtą przezroczystą masą w stylu żywicy i z czasem pod tą masę dostaje się woda i przewody lub końcówki śniedzieją aż do całkowitego zgnicia. Ja oderwałem starą masę (tworzywo wypełniające to gniazdo) i roznitowałem przez rozwiercenie stare połączenia. Następnie dorobiłem nowe końcówki z miedzianej blaszki i polutowałem. Po tym zabiegu wypełniłem to silikonem. Upłynęło już 5 lat od tamtej naprawy i na razie jest wszystko dobrze. Mam inne oprawki z zapasowymi lampami ale zdecydowałem się na naprawę starych, a tamte niech leżą na czarną godzinę.

Andrzej

Dżem
doświadczony forumowicz

Post autor: Dżem » 2011-05-30, 12:12

O i takiej odpowiedzi oczekiwałem. Czyli jak to rozdłubie to da się z powrotem złożyć. A ta masa nie jest jakaś mega twarda?
Też się zastanawiałem czy by nie rozwalić i nie polutować ale zostawiając stara blaszkę masową.

Chwila, która trwa

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2011-05-30, 12:20

Ta masa (tworzywo) to jak zwykła żywica poliuretanowa. Dłubniesz śrubokrętem i ona odpadnie. Ja już tak dokładnie nie pamiętam co tam robiłem ale z tego co mi świta to końcówka blaszana a la konektorek przerdzewiała. Ten konektorek był znitowany z obudową plastikową lampy i przez to musiałem to połączenie roznitować. Dorabianą blaszkę na przewód i resztę już opisałem.

Awatar użytkownika
piotr323f
fanatyk nissana

Post autor: piotr323f » 2011-05-31, 19:10

Witam,

Też miałem z tym problem. Dotyczył on kierunkowskazu prawego. Najbardziej profesjonalnie i prawidłowo zrobił to jak zwykle Andrzej ja niestety jeżdżę nadal na prowizorce. Doprowadziłem do wewnątrz nowe przewody z nadzieją dolutowania ich do styków żarówki, ale nie jest to wykonalne (lutowanie), więc działa wszystko na styk.

Pozdrawiam,

Piotr
... W życiu piękne są tylko chwile ...

Dżem
doświadczony forumowicz

Post autor: Dżem » 2011-05-31, 20:05

Kolega ma od Terrano I ciekawe czy się nada. Przymierzę to się okaże.

Chwila, która trwa

Awatar użytkownika
piotr323f
fanatyk nissana

Post autor: piotr323f » 2011-06-01, 12:12

Witam,

Generalnie to niedoróbka. Nawet we fiatach lepiej to zrobili i chyba jak widać po waszych autach nie jest to hiszpański patent. Wersja ekstremalna na chyba całkowite pozbycie się tego problemu to żarówka diodowa z dolutowanymi przewodami wyprowadzonymi przez oprawkę na zewnątrz.

Z drugiej strony to gdyby mieć swobodny dostęp do półek w sklepie motoryzacyjnym to chyba by się coś dobrało. Gniazdo na żarówkę jest znormalizowane, problemem by był zamek i uszczelnienie całości.

Pozdrawiam,

Piotr
... W życiu piękne są tylko chwile ...

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2011-06-03, 11:11

Dżem pisze:Wie ktoś czy można dokupić w sklepie oprawki do żarówek takie jak idą do lamp w zderzakach bo mi nie łączy masa a reflektor mam cały więc tylko oprawkę bym sobie wymienił.
Te są używane ale może skorzystasz.
Serwis "KUPIĘ -SPRZEDAM"

powodzenia
Andrzej

[ Dodano: 2011-06-03, 13:02 ]
A i na tej aukcji też coś jest.
http://moto.allegro.pl/terrano-maverick ... 38032.html

Dżem
doświadczony forumowicz

Post autor: Dżem » 2011-06-03, 17:57

Już do mnie jedzie, dzięki.

[ Dodano: 2011-06-08, 22:50 ]
Z innego źródła ale dojechały. Dzięki White!

[ Dodano: 2011-06-22, 11:11 ]
Dobra, tył jako tako ogarnięty. Teraz pora na przód. Poszukuję spinek do reflektora. Pokleiłem silikonem szkło do obudowy ale nie miałem spinek i zaczyna po roku odchodzić może kto poratuje takimi z rozbitego reflektora?

Chwila, która trwa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Terrano”