[N15] SKACZĄCA WSKAZÓWKA OBROTOMIERZA
Moderatorzy: Seba WWA, sergiej
[N15] SKACZĄCA WSKAZÓWKA OBROTOMIERZA
Witam mam problem z obrotomierzem. Wskazówka skacze po tarczy i pokazuje różne obroty a czasami nawet wychyla poza skalę i pozostaje tam chwilę by następnie znowu skakać po obrotach. Czasami wraca na swoje miejsce i pokazuje właściwe obroty silnika. Gdzieś na forach przeczytałem że jest to wina ścieżek i trzeba je przelutować a dodatkowo niektórzy wymieniali również kondensator. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Mam również pytanie czy gdybym chciał wymienić całe zegary to czy do almery z 97r. z analogowym liczydłem kilometrów będzie pasował licznik z cyfrowym wyświetlaczem (elektronicznym)?
Pozdrawiam i czekam na odp. proszę na maila: borkos9@wp.eu
Mam również pytanie czy gdybym chciał wymienić całe zegary to czy do almery z 97r. z analogowym liczydłem kilometrów będzie pasował licznik z cyfrowym wyświetlaczem (elektronicznym)?
Pozdrawiam i czekam na odp. proszę na maila: borkos9@wp.eu
Witajcie Koledzy
Właśnie śpieszę z informacją że udało się zreanimować obrotomierz. Jak wcześniej pisano na forum zabieg wymiany kondensatora oraz poprawienie ścieżek na płytce obrotomierza sprawiło że znowu zaczął poprawnie funkcjonować. A zatem polecam czytać fora a dodatkowo polecam konsultację z "Paweł Szwed" <pawlik118@wp.pl> jest to człowiek który zna się na elektronice i potrafi pomóc.
Uważam że temat można zamknąć.
W razie pytań piszcie
Pozdrawiam
Właśnie śpieszę z informacją że udało się zreanimować obrotomierz. Jak wcześniej pisano na forum zabieg wymiany kondensatora oraz poprawienie ścieżek na płytce obrotomierza sprawiło że znowu zaczął poprawnie funkcjonować. A zatem polecam czytać fora a dodatkowo polecam konsultację z "Paweł Szwed" <pawlik118@wp.pl> jest to człowiek który zna się na elektronice i potrafi pomóc.
Uważam że temat można zamknąć.
W razie pytań piszcie
Pozdrawiam
Witam!
Mógłby ktoś napisać dokładne oznaczenie tego kondensatora?
na allegro znalazłem kilka rodzai 1000uf od 6V do 50V a to jak mniemam ma znaczenie, choć nie jestem w tym ekspertem.
Chodzi mi o to, ze nie chcę niepotrzebnie ściągać zegarów skoro kondensator nie będzie kompatybilny, wszystkich rodzai 1000uf też nie mam zamiaru testować
Z góry dzięki za pomoc.
Mógłby ktoś napisać dokładne oznaczenie tego kondensatora?
na allegro znalazłem kilka rodzai 1000uf od 6V do 50V a to jak mniemam ma znaczenie, choć nie jestem w tym ekspertem.
Chodzi mi o to, ze nie chcę niepotrzebnie ściągać zegarów skoro kondensator nie będzie kompatybilny, wszystkich rodzai 1000uf też nie mam zamiaru testować

Z góry dzięki za pomoc.