Primera Gt tuning silnika
Moderatorzy: Seba WWA, Ryba, Sajmooon
Primera Gt tuning silnika
Witam wszystkich na forum,jestem świeżym użytkownikiem i mam od razu pytanko.
Czy ktoś zna w Poznaniu lub w okolicach, a przynajmniej gdzieś w Wielkopolsce miejsce, gdzie profesjonalnie zaopiekują się moim SR20DE?
Czy ktoś zna w Poznaniu lub w okolicach, a przynajmniej gdzieś w Wielkopolsce miejsce, gdzie profesjonalnie zaopiekują się moim SR20DE?
Szczerze mówiąc nie mam doświadczenia w tym temacie, w dodatku to mój pierwszy nissan, mam go od 4 miesięcy i wydaje mi się,że na chwilę obecną potencjał silnika jest mocno stłumiony.
Trochę poczytałem o portingu głowicy, przestrojeniu ukł.wydechowego itd.,ale sam tego nie zrobię i nie wiem jak to się odbije na żywotności silnika:)proszę o wyrozumiałość:)
Trochę poczytałem o portingu głowicy, przestrojeniu ukł.wydechowego itd.,ale sam tego nie zrobię i nie wiem jak to się odbije na żywotności silnika:)proszę o wyrozumiałość:)
kwachu88, wydechu i portingu może sam nie zrobisz .. ale zacznij od prostych rzeczy typu dolot.. , zaślepienie EGR , do tego "poprawa" stabilności wozu typu rozpórki itp . Poprawić działanie silnika możesz zacząć od wymiany płynów i elementów eksploatacyjnych - lepszy olej, lepsze filtry, porządne przewody WN, świece itp..
Uważaj blabla na ZUOOOOOOOO
JEST:Scubzowy SilverFlea
JEST:Mżonkowy Biały SSS:)
BYŁO: Mżonkowa Biała "Beza"
Zanim zaczniesz wszelkie modyfikacje pamiętaj o tym aby auto było w 100% sprawne...sprawdź czy nie bierze oleju itp. Jeśli coś w silniku niedomaga lub nie jesteś tego pewien to może się to szybko obrócić przeciwko tobie. Zywotność silnika po modyfikacji wydechu, dolotu czy rozrządu - takich podstawowych modach w zdrowym silniku nie zmniejsza się praktycznie wcale, te auta śmigaja sobie dalej, a wszelkie fuckupy wynikają zazwyczaj z tego, że albo silnik był już dojechany albo nieumiejętna eksploatacja...
Do zabawy
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
SR20VE + jakieś dmuchanie
DailyCar
1.2 TSI
viewtopic.php?t=474 -> Odbudowa 100 nx
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
SR20VE + jakieś dmuchanie
DailyCar
1.2 TSI
viewtopic.php?t=474 -> Odbudowa 100 nx
święta racja..Pawel18PL pisze:Zanim zaczniesz wszelkie modyfikacje pamiętaj o tym aby auto było w 100% sprawne
i to nie tylko silnikowo, ale zawiecha i blacha!! .. (niefajnie byłoby zrobić fajny zawias i zniszczyć go poprzez wbicie go w auto z winy zgniłego kielicha !)
może napinacz łańcucha a może kiepski filtr oleju . miałem tak samo .. Filtr miał taki feler, że po zgaszeniu silnika opróżniał się z oleju i po odpaleniu zanim się napełnił i zanim silnik złapał odpowiednie ciśnienie oleju na napinaczu brzęczał łańcuch.kwachu88 pisze:2 sek. rzężenie
co znaczy trochę?kwachu88 pisze:chociaż trochę bierze to fakt
U mnie przy 209tys nie bierze grama (odpukać) bo 3mm mniej na bagnecie biorąc pod uwagę że puszcza mi uszczelniacz po 10tys przelotu to raczej jest "ani grama"

Przejechałem jakieś 5tys.km i dolałem mu ok.300ml,więc chyba trochę ponad normę, a z tym hałasem to mówiła mi osoba która też ma nissana z tym silnikiem i jest pewna,że to pompa, to raczej nie słychać łańcucha, chociaż nie wykluczam, filtry i olej wymieniłem zaraz po zakupie auta(filtron,castrol magnatec 10w40)
filtron ma różne opinie .. polecam MANNa, jeżdżę na tym samym Castrolu .. hmm trochę Ci łyka oliwy ... a jak z kopceniem ? a nie masz przypadkiem wycieków oleum ?
raczej nie to nie Hondakwachu88 pisze:więc może ten typ tak ma

Wycieków od spodu nie ma, gdyby było coś na rzeczy to by się nie ukryło, bo tak się składa,że musiałem wymienić skrzynię biegów - poprzednia była już naprawiana w niemczech (auto jest z niemiec) i niestety usunieto prawdopodbnie tylko usterkę, co na dłuższą metę musiało się skończyć tak jak się skończyło, czyli skrzynia się rozpadła:(
Jeżeli to jest P11 GT to olej ma brać
, tzn. jest to w normie jak byś po forum poszukał to było opisane nawet 1,5 litra na 10000 to jest norma w SR20DEH, rzępienie przez te 2s to faktycznie może być ten filtr założysz K&N i zniknie bo K&N ma zaworek, żeby się cały olej nie zlewał. Jako, że sam jestem amatorem i posiadam P11 GT to na początek mogę Ci polecić wywalenie Kata, zrobienie efektywniejszego dolotu i przyspieszenie zapłonu, wierz mi poczujesz różnice. i na lato opony bo GT zrywać potrafi do 3 biegu w serii. Pozdrawiam i długiej emocjonującej przygody z GT życzę ![:]](./images/smilies/kwadr.gif)

![:]](./images/smilies/kwadr.gif)
"Wieczorami na ulicy szukam chętnych do.....zabawy w berka..."
Moje GT
Moje GT
hmm no u mnie spod dekla cieknie .. i uszczelniacz przy wale puszcza .. i tak jak pisałem .. 3mm po 10 tys. . ale fakt .. nie pałuję auta okrutniedylson pisze:scubzik, juz nie przesadzaj z tym olejem takie "branie" to nie branie wystarczy, ze spod dekla bedzie sie lalo i beda takie ubytki.

skoro tak mówisz .. to ok

kwachu88, generalnie sprawdź sobie na spokojnie silnik wizualnie .. i ew . podjedź gdzieś pomierzyć kompresję .. jeśli wsio jest ok .. zabieraj się za podstawowe mody