Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[Terrano] Rysy

Moderatorzy: bonzo, azorek

jeankes
nowy na forum

[Terrano] Rysy

Post autor: jeankes » 2011-12-29, 01:05

Witajcie ponownie,
Wycackałem ostatnio mojego "grzdyla", był cały lakierowany i był taki piękny przez 2 tygodnie,
niestety coś mnie skusiło żeby sobie wyjechać po za droge i niestety porysowałem boki, (głupi ja) serce mnie boli, szkoda mi kasy na ponowne lakierowanie więc mam teraz pytanie czy macie może jakieś środki żeby zamaskować troche te rysy, nie są głębokie, przetarte przez gałęzie,

Wiem niby, że to auto w teren i w ogóle traktor ale jak sobie pomyślę jak wyglądał wcześniej to te rysy bolą ;/

I jakie Wy macie doświadczenia z zarysowaniami?

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
azorek
fanatyk nissana

Post autor: azorek » 2011-12-29, 07:40

jeankes pisze:I jakie Wy macie doświadczenia z zarysowaniami?
Bolą tylko te pierwsze rysy :mrgreen:

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2011-12-29, 09:42

Kolego,
rysy, a rysy.
Po pierwsze jaki masz lakier - metalik czy zwykły?
Po drugie, czy są to zmatowienia na lakierze od gałęzi czy może jest już widoczny podkład pod lakierem czyli głęboko zarysowany lakier.
Jak odpowiesz na te pytania to chętnie Tobie pomogę w ich usunięciu.

Mile widziane zdjęcie tych rys oczywiście dobrej jakości. Jak nie będziesz wiedział jak je tu wstawić to wyślesz mi na mój adres poczty. W tym celu wyślij mi wiadomość (e-mail), a ja odpiszę.

Andrzej
> http://chomikuj.pl/azm-61/Motoryzacja/T ... averick/CZ
Przednie zawieszenie i Body lift:

jeankes
nowy na forum

Post autor: jeankes » 2011-12-29, 13:18

kolor zwykły czerwony, dzisiaj go może umyje i zrobię zdjęcia,
Zastanawiam się nad takim flamastrem który na filmikach całkiem nieźle je maskował i kosztuje chyba z 20zł,

Awatar użytkownika
DubSon
fanatyk nissana

Post autor: DubSon » 2011-12-29, 14:03

jeankes pisze:Zastanawiam się nad takim flamastrem
I na zastanawianiu się lepiej skończ ;)
Nie wierz w takie bzdury jak mazaki do lakieru :mrgreen:

Kup sobie pastę do polerowania - http://www.autokosmetyki.pl/abel_auto_e ... ,p107.html i wosk koloryzujący.
Drobniejsze rysy zejdą na pewno resztę możesz załatwić tylko bazą i lakierem i nic poza tym.

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2011-12-29, 14:24

><

Te flamastry są "zaczarowane" ale tylko na filmikach.
Nadal nie odpowiedziałeś czy rysy są powierzchowne czy aż do podkładu.

Oczywiście możesz zrobić to tak jak kolega powyżej opisał ale do wypełnienia zastosujesz lakier którym jest polakierowany samochód, a nie bazę. Do lakieru musisz dodać utwardzacz gdyż bez niego lakier się nie utwardzi. Przeważnie 2 części lakieru i 1 część utwardzacza. Zakładam, że jest to lakier akrylowy ogólnie stosowany obecnie do renowacji powłok lakierniczych samochodów, a nie np. AUTORENOLAK z poprzedniej epoki choć i nim można ładnie polakierować samochód.
Najlepiej pojedź do lakiernika który lakierował samochód i weź od niego trochę tego lakieru i poproś też o trochę utwardzacza, na pewno mu zostało trochę lakieru.
Jeśli się nie czujesz na siłach wykonać czynności opisanych poniżej to jednak radzę Tobie abyś zlecił naprawę lakiernikowi. On to zrobi za 100 - 200 złotych bez lakierowania całego samochodu.
Wyprzedzę Twoją odpowiedź i jeśli rysy są powierzchowne ale zarysowały w głąb lakier to wystarczy te miejsca delikatnie przeszlifować papierem na klocku o granulacji minimum 2000 (mniejsza cyfra- papier grubszy, większa cyfra - papier drobniejszy) oczywiście na mokro i potem wypolerować tarczą z gąbką średnio twardą, może to być kolor biały - oczywiście gąbki. Jeśli są głębsze albo widać już podkład to wypełnij lakierem rysy, a potem nadmiar zeszlifuj i dopiero poleruj. Do tego jest potrzebna pasta polerska lekko ścierna, może być np. taka, ona jest dość dobra - http://allegro.pl/farecla-g3-250-gram-p ... 42585.html Niekoniecznie u tego sprzedającego !
Gąbka może być taka - http://allegro.pl/tarcza-polerska-gabka ... 22928.html - oczywiście to też tylko przykład.
Papier ścierny do stosowania na mokro - moczymy przed szlifowaniem ok. 15 minut aby był bardziej elastyczny.

Jeśli rysy nie są głębokie i występuje tylko zmatowienie lakieru po przerysowaniu np. gałęziami to możemy od razu przystąpić do wypolerowania tych rys nie używając wcześniej papieru ściernego.

Dodatkowo potrzebna jest wiertarka - najlepiej z dokręcaną rączką, a to po to aby była stabilnie trzymana w obu rękach. Ja używam polerki kątowej więc gąbka jest bez trzpienia do wiertarki i ma w plastiku gwintowany otwór na oś szlifierki.

Przystępujemy do polerowania.
1. Delikatnie szlifujemy okolice rysy papierem ściernym na mokro (minimum 2000) aby zniwelować ranty rysy. Nie szlifujemy lakieru papierem i palcem tylko papier na klocku.
Celowo piszę o klocku gdyż jest mniejsze prawdopodobieństwo przetarcia się do podkładu jeśli zastosujemy klocek, a nie własny palec.
UWAGA !
Robimy to bardzo ostrożnie aby nie przetrzeć się do podkładu.
Po delikatnym zniwelowaniu rysy przystępujemy do polerowania.
Mocujemy gąbkę w uchwycie wiertarki i nakładamy na gąbkę trochę pasty polerskiej, gąbkę spryskujemy delikatnie wodą - ale delikatnie, nie tak aby z niej aż płynęło i przystępujemy do polerowania. W pierwszej fazie widać rozprowadzane mleczko powstałe z połączenia pasty i wody (na początek wystarczy jedno psiknięcie spryskiwaczem na gąbkę), a następnie pasta zacznie gęstnieć i tu trzeba już uważać aby nie przegrzać lakieru. Obroty wiertarki ok. 1500 - 2000 obrotów. Najlepiej trochę wcześniej skończyć, a resztki zetrzeć delikatną ściereczką.
Jeśli efekt nie będzie wystarczający to czynność powtórzyć. Możemy wydłużyć czas polerowania aż do całkowitego usunięcia przez gąbkę całej pasty ale podkreślam jeszcze raz - OSTROŻNIE !

[center]Wszelkie prace wykonujesz na własną odpowiedzialność, a to co tu napisałem ma tylko na celu przybliżenie Tobie tego zagadnienia.[/center]

Zapomniałem, jeśli będziesz zmuszony wypełniać lakierem rysy to przed wypełnieniem przemyj te miejsca dokładnie benzyną ekstrakcyjną aby w rowkach rys nie było brudu.

Życzę powodzenia
Andrzej
Ostatnio zmieniony 2011-12-29, 15:35 przez azm-61, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
ulisses
fanatyk nissana

Post autor: ulisses » 2011-12-29, 14:25

Flamaster to g%wno, mam kupiłem za 5zł na allegro. Działa 1 dzień potem ta substancja, którą się nałożyło zaczyna się łuszczyć i wyłazi z niej jakiś tłuszcz. Dobre dla handlarzyn, żeby odpicować auto zaraz przed sprzedażą.
Obrazek

jeankes
nowy na forum

Post autor: jeankes » 2011-12-29, 18:15

jest kilka rys do podkładu, kilka jest dość długich, na szczęście ten lakiernik co mi to robił jest dobrym znajomym więc mi to zrobi tylko po nowym roku bo i tak będę u niego w garażu robił kilka rzeczy technicznych,

Tylko tak sobie myślę, czy to nie jest syzyfowa praca i czy jest jakikolwiek sens żeby to malować bo następny wyjazd poza drogę będzie oznaczał to samo, nie wiem, a może by tak kupić yarisa, ;d nim w teren nie pojade więc go nie porysuje i serce nie będzie boleć, tylko gdzie ta przyjemność z taplania się w błocie? ;d

Awatar użytkownika
piotr323f
fanatyk nissana

Post autor: piotr323f » 2011-12-29, 21:30

Witam,

Kiedyś też chciałem sobie odpryski zapolerować i ogólnie ślady po włoskich szczotkach z automyjni ale mi przeszło, na razie. W tym celu kupiłem sobie regulator obrotów do szlifierki kątowej taki jak ten --> http://allegro.pl/regulator-obrotow-wie ... 13478.html. Jak się chce pokombinować polerowanie ze szlifierką to trzeba pamiętać (szlifierki małe do 800-900W), że ma ona 11000rpm! Trzeba się trzymać tego co kolega Andrzej napisał 1500-2000rpm.

Pozdrawiam,

Piotr
... W życiu piękne są tylko chwile ...

Awatar użytkownika
BESEL_
fanatyk nissana

Post autor: BESEL_ » 2012-01-01, 20:40

obklej auto folią bezbarwną w miejscach narażonych na rysowanie

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2012-01-02, 22:04

BESEL_ pisze:obklej auto folią bezbarwną w miejscach narażonych na rysowanie

Czyli prawie całe auto? I folia się nie porysuje od gałęzi?

Uważam, że trzeba naprawić rysy na lakierze i koniecznie poczekać z wyjazdami w teren aż się lakier porządnie utwardzi bo przez dwa tygodnie od polakierowania w tych temperaturach na pewno się jeszcze nie utwardził. Na to potrzeba co najmniej dwa miesiące jak nie o wiele dłużej. W lecie wystarczą dwa tygodnie ewentualnie trochę krócej. Jak lakier będzie całkowicie utwardzony to tak łatwo drobne gałęzie go nie podrapią do podkładu, powstaną tylko zmatowienia na lakierze, które w łatwy sposób się usuwa.

Andrzej

Awatar użytkownika
BESEL_
fanatyk nissana

Post autor: BESEL_ » 2012-01-03, 09:36

Głownmnie drzwi (do okien)są narazone na obtarcia. Folia sie porysuje, ale lakier juz nie.

Awatar użytkownika
Thespian
doświadczony forumowicz

Post autor: Thespian » 2012-01-05, 11:37

Blizny uszlachetniają oblicze mężczyzny... bo tak w sumie to jak ktoś chce świadomie swojego paskuda wciągnąć w teren, to jakoś nie widzę możliwości żeby się nie porysował...

Awatar użytkownika
drewniany
wiem o czym pisze

Post autor: drewniany » 2012-01-05, 16:05

Thespian pisze:Blizny uszlachetniają oblicze mężczyzny... bo tak w sumie to jak ktoś chce świadomie swojego paskuda wciągnąć w teren, to jakoś nie widzę możliwości żeby się nie porysował...
W końcu to auto terenowe a nie kościołowe :hah:
Pozdrawiam,
Krzych

===============================
Jeżeli co drugi pomysł wydaje ci się genialny - dopij koniak i idź spać"

Awatar użytkownika
AQULA
nowy na forum

Post autor: AQULA » 2012-02-22, 09:26

Hahah no moje auto to jedna wielka rysa i nie tylko ehmm, drzewko mnie napadło i prawe tylnie drzwi są lekko że tak się wyrażę wgniecone :-> ale to dodaje mu uroku i kocham jego "niedoskonałości" :mrgreen:
Moje kółecka nie jedno przeszły i stąd te rysy i podpisze się pod postem że tylko pierwsze rysy bolą :mrgreen: A szczególnie ten pisk przy ich tworzeniu :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Terrano”