Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[K11] Założenie halogenów -co i jak, czy warto ?

Moderator: mimier

Pitu
nowy na forum

[K11] Założenie halogenów -co i jak, czy warto ?

Post autor: Pitu » 2014-11-26, 14:46

Dzień dobry wszystkim. Moja Micra jest po pierwszym liftingu, rok 97. Wiem, że Micry z tego czasu miały już w zderzaku okrągłe halogeny, ale moje poszukiwania skończyły się na tym, że znalazłem tylko te starsze, półokrągłe. Klamka razy młotek wychodzi mi, że powinny pasować, ale czy miał ktoś z tym doświadczenia? Jeśli będą pasować, czego jeszcze potrzebuję do ich zamontowania, i czy jest to do wykonania samodzielnie? Czy ewentualnie możliwe jest zamontowanie w nich żarówek do świateł dziennych? Myślę, że wtedy będzie większy pożytek z tej modyfikacji. Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi ;)
Ostatnio zmieniony 2014-12-14, 13:05 przez Pitu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
elektryk1409
fanatyk nissana

Post autor: elektryk1409 » 2014-11-26, 18:05

Oprócz halogenów potrzebujesz również włącznik. Żarówka o ile dobrze pamiętam przychodzi H3. Z punktu widzenia przepisów nie możesz używać halogenów jako świateł dziennych.

PS. Jeśli masz zderzak pod takie halogeny http://allegro.pl/halogen-lewy-nissan-m ... 30698.html

a masz takie

http://allegro.pl/lampa-halogen-prawy-n ... 49969.html

to możemy się wymienić, bo mam te 1 a poszukuję 2 ;)

Pitu
nowy na forum

Post autor: Pitu » 2014-11-26, 18:24

Mam zderzak pod okrągłe, a na razie halogenów jeszcze nie mam żadnych ;) Co przepisy to wiem, bo akurat dzisiaj to zgłębiałem, ale wymiana żarówki też nie załatwi sprawy? Jeśli chodzi o kwestie elektryki jestem totalnym laikiem, bo mechaniki uczyłem się na rowerach :D
http://allegro.pl/nissan-micra-k11-wlac ... 75814.html - czyli takie coś i te halogeny i już ?

Awatar użytkownika
Zielkq
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: Zielkq » 2014-11-26, 18:48

Pitu pisze: Co przepisy to wiem, bo akurat dzisiaj to zgłębiałem, ale wymiana żarówki też nie załatwi sprawy?
Nie. Homologacja na całą lampę jest inna. Swoją drogą co rozumiesz pod pojęciem "żarówek do świateł dziennych"?

Pozdrawiam
Podróże małe i duże
Pomoc prawna: Adwokat Wrocław
Z YT: "JDM wants to be USDM, Euro wants to be USDM and USDM wants to be Euro."

Awatar użytkownika
snorlaxs
fanatyk nissana

Post autor: snorlaxs » 2014-11-27, 10:16

jeżeli jesteś laikiem w tym temacie to skorzystaj z poradnika/schematu, posłuże się schematem na bazie almery, ale filozofia montazu ta sama, z tym że musisz jeszcze poprowadzic kabelki pod halogen

SCHEMAT
Chłopak z japońca, co kręci do końca
była: A32B 3.0 Automat California Edyjszyn
jest: s210 3.0TD Szkop Edyjszyn
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Micra / New Micra”