[K10] [K11] [K12] Układ chłodzenia w Micrze
Moderator: mimier
[K10] [K11] [K12] Układ chłodzenia w Micrze
W tym temacie proszę pisać wszystkie sprawy związane z układem chłodzenia w Micrze...
[K11] Dziwne zachowanie wskaznika temperatury silnika
Czesc! Mam maly problem z moja Micra K11, a mianowicie w czasie jazdy gdy temperatura silnika wzrasta wskazowka nie podnosi sie jak zwykle tylko podskakuje. Wymienialam termostat (2 razy w ciagu 4 miesiecy), plyn chlodzacy tez jest nowy i niestety dalej nie wiem co to jest. Najlepsze ze czasami w trakcie jazdy wskazowka wariuje i pokazuje ze silnik sie przegrzewa czy jest gdzies jakis czujnik ktory moze byc za to odpowoedzialnu???
- elektryk1409
- fanatyk nissana
- elektryk1409
- fanatyk nissana
- Hahkuh
- fanatyk nissana
- Kontakt:
...o ile dobrze pamiętam w głowicy są dwa czujniki obok siebie:
- jeden określa temp.cieczy chłodzącej i przekazuje ją do ECU (większa wtyczka)
...ten nas raczej nie interesuje
- drugi (mniejsza wtyczka) odpowiada za wskazania strzałki (i możliwe, że ten jest trafiony)
- jeden określa temp.cieczy chłodzącej i przekazuje ją do ECU (większa wtyczka)
...ten nas raczej nie interesuje
- drugi (mniejsza wtyczka) odpowiada za wskazania strzałki (i możliwe, że ten jest trafiony)
-=MY GREEN HORNET=-
______
...nie golę klaty - nie znam się na tym...
"Zwykle nie pijam na trzeźwo..."
______
wczoraj juz tak wskaznik zwariowal ze podskoczyla na max wiec sie zatrzymalam, wylonczylam silnik i co pierwsze sprawdzilam czy mam plyn ale bylo wszystko ok. ostatnio uciekal mi plyn chlodzacay ale byl to problem z pompa wodna ktora najpierw ciekla i pozniej na drodze skonczyla zywot, no ale juz jest nowa i jest ok. dzieki za rady sprawdze ten czujnik i mam nadzieje ze nie bedzie mnie to kosztowac majatek 

- elektryk1409
- fanatyk nissana
- Hahkuh
- fanatyk nissana
- Kontakt:
...ten mniejszy odpowiada tylko i wyłącznie za wskaźnik w zegarach,emi pisze:a czy musze ten smieszny czujnik od razu wymienic czy moge z nim tak jezdzic????
więc jeżeli on jest trafiony, to tylko strzałka będzie fikała po swojemu,
ale na dłuższą metę oczywiście lepiej wymienić...
-=MY GREEN HORNET=-
______
______
- Hahkuh
- fanatyk nissana
- Kontakt:
...czujnik temperatury płynu chłodzącego (tylko - tak jak pisałem wcześniej - tam sąemi pisze:no wlasnie strzalka fika jak najeta raz w dol raz w gore jak jej sie podoba,plyn chlodzacy nie schodzi a silnik rowno pracuje. ostatnie pytanie jak sie ten czujnik fachowo nazywa??? musze to wiedziec zeby zamowic wlasciwa czesc
dwa, więc musisz zamówić ten mniejszy, z mniejszą ilością pinów)
-=MY GREEN HORNET=-
______
______
- elektryk1409
- fanatyk nissana
Wystarczy podpiąć auto do kompa i wszystko będzie wiadomo, bo OBD bierze info o temperaturze z czujnika podającego sygnał do ECU, więc jeśli temp podawana przez kompa będzie w normie a wskazówka będzie wariować to wiadomo czy walnięty jest ten mały czujnikHahkuh pisze:więc jeżeli on jest trafiony, to tylko strzałka będzie fikała po swojemu,
ale na dłuższą metę oczywiście lepiej wymienić...
Hahkuh pisal/la
...czujnik temperatury płynu chłodzącego (tylko - tak jak pisałem wcześniej - tam są
dwa, więc musisz zamówić ten mniejszy, z mniejszą ilością pinów
no tylko ja jeszcze musze to na angielski przetlumaczyc i wyjasnic co i jak a to czasami nie jest takie proste
w kazdym razie babel idzie do warsztatu w=na weekend wiec sprawdza i to
[ Dodano: 2012-11-20, 11:02 ]
slucham dalszych propozycji poniewaz po podlaczeniu do komputera nie bylo zadnego bledu a wskaznik jak fikal tak fika
...czujnik temperatury płynu chłodzącego (tylko - tak jak pisałem wcześniej - tam są
dwa, więc musisz zamówić ten mniejszy, z mniejszą ilością pinów
no tylko ja jeszcze musze to na angielski przetlumaczyc i wyjasnic co i jak a to czasami nie jest takie proste

w kazdym razie babel idzie do warsztatu w=na weekend wiec sprawdza i to
[ Dodano: 2012-11-20, 11:02 ]
slucham dalszych propozycji poniewaz po podlaczeniu do komputera nie bylo zadnego bledu a wskaznik jak fikal tak fika

- Hahkuh
- fanatyk nissana
- Kontakt:
...myślę, że awarii tego czujnika nie wykaże podłączenie do komputera...emi pisze:slucham dalszych propozycji poniewaz po podlaczeniu do komputera nie bylo zadnego bledu a wskaznik jak fikal tak fika
...czujnik jest połączony bezpośrednio z zegarami... a nie przez ecu...
...co innego ten większy czujnik, który daje sygnał o temperaturze cieczy
chłodzącej do ECU (gdyby on padł - wtedy wypluło by błąd na kompie)
-=MY GREEN HORNET=-
______
______
- elektryk1409
- fanatyk nissana
Oczywiście, może to również być wina wskaźnika, a nawet kiepskiego styku między czujnikiem a wskaźnikiem. Jednak generalnie jeśli nie wiemy na 100% co jest walnięte to zaczynamy od najprostszych rzeczy, czyli w tym przypadku od czujnikaSzymeq pisze:A braliście pod uwagę, że po prostu wskaźnik mógł zwariować
Ehh foto poglądowe czujnika:
Praktycznie w każdym Nissanie jak był jeszcze nissanem a nie renault tak wygląda. To na 99% jest to i spokojnie mając nasadową długą 13 sama wymienisz. Ten 1% to mogą być zimne luty na liczniku. Wymień czujnik na funty to będzie max 10£.
[ Dodano: 2012-11-21, 10:17 ]
Sam już 2 razy wymieniałem bo miałem podobne objawy, a nawet dawno dawno temu jak moja wiedza z mechaniki była 0 nagrałem filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=Hi3wbYM3 ... rzZ96k4DZQ
Tak się zachowuje wskazówka
SORY za jakość w 2008 miałem cegłofon.

Praktycznie w każdym Nissanie jak był jeszcze nissanem a nie renault tak wygląda. To na 99% jest to i spokojnie mając nasadową długą 13 sama wymienisz. Ten 1% to mogą być zimne luty na liczniku. Wymień czujnik na funty to będzie max 10£.
[ Dodano: 2012-11-21, 10:17 ]
Sam już 2 razy wymieniałem bo miałem podobne objawy, a nawet dawno dawno temu jak moja wiedza z mechaniki była 0 nagrałem filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=Hi3wbYM3 ... rzZ96k4DZQ
Tak się zachowuje wskazówka

Do zabawy
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
SR20VE + jakieś dmuchanie
DailyCar
1.2 TSI
viewtopic.php?t=474 -> Odbudowa 100 nx
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
DailyCar
1.2 TSI
dokladnie tylko nie schodzi w dol a podskakuje do gory jak by chciala czasami za skale uciec. nie sadze zeby czujnik kosztowal 10 funtuw tyle to ja za 1 koncowke drazka dalam. a poza tym mam 2 nissana na czesci wiec bede sie musiala przejechac i wykrecic potrzebna czesc poza tym rozmawialam z moim mechanikiem i mowil ze jak cos wymieni czujnik w weekend bo wtedy ma czas.
Hehe czy skacze do przodu do tyłu to bez różnicy
jak wymieniałem drugi raz czujnik to wskazówka wyszła poza skalę jakby tam było z 300 stopni
. Czujnik w PL nówka dobrej firmy to koszt 15-20zl więc w GB cena powinna być w miarę niska 

Do zabawy
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
DailyCar
1.2 TSI
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
DailyCar
1.2 TSI
Na ebayu znalazłem ich ogrom 

Do zabawy
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
DailyCar
1.2 TSI
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
DailyCar
1.2 TSI
jutro mechanik zaajmie sie moim bablem wiem dam znac po co i jak .
[ Dodano: 2012-11-30, 23:35 ]
no i uwaga starczylo walnac w licznik jak to pisal kolega bo z czujnikiem bylo wszystko ok. malo tego ze zaczal dzialac poprawnie to nawet podswietlenie jest ktorego wczesniej nie bylo.
od razu pisze nie ja walnelam moje auto zrobil to moj maz.
[ Dodano: 2012-11-30, 23:35 ]
no i uwaga starczylo walnac w licznik jak to pisal kolega bo z czujnikiem bylo wszystko ok. malo tego ze zaczal dzialac poprawnie to nawet podswietlenie jest ktorego wczesniej nie bylo.