Klub zrzeszającym miłośników marki nissan. Dzielimy się informacjami na temat nissana, udzielamy porad, organizujemy spoty lokalne jak również zloty ogólnopolskie. Łączny nas wspólna pasja do marki.
Witam zaraz na pewno Szeryf mnie z tym tematem odeśle gdzie indziej itd... ale może ktoś zdąży mi pomóc i doradzić ja już starszy Pan jestem i za bardzo nie kumam wszystkiego , a w szczególności elektroniki w aucie Ok ale do rzeczy Byłem na komputerze i diagnosty nie da się usunąć błędów takie jak mam na desce i na monitorze , a wszystko za sprawką ABS czyli pali się ESP , ABS , Kontrolka Silnika Check , i nie działa prędkościomierz Diagnosta stwierdził ,że mam zacząć od sprawdzenia wszystkiego co jest tylko związane z ABS - em Dobrze i tak tez uczynię ale moja ciekawość jest taka , że sam tez bym chciał np.poczyścić styki itd... zobaczyć ten moduł itd... Moje pytanie gdzie mam szukać tego całego modułu ABS (łącznie z pompą ) czujniki znajdę chyba przy kołach !? Dziś mam wolne to wiadę sobie na kanał u siebie w garażu i popatrzę To co pomoże moi ktoś ?
Dziękuję z góry
Sertic, zacznij od przekaźnika pod maską, bo podejrzewam go. ESP jest połaczone z ABS i chyba też z niego bierze sygnał do prędkościomierza. Sam czujnik jest przy kolach
Niestety nie pokaże gdzie jest bo chwilowo www.nissan4u.com nie działa
Ślicznie Dziękuje bombel , a ten przekaźnik to jest w której skrzynce tam gdzie bezpieczniki ta podłużna przy akumulatorze , czy te boczne przy zbiorniku na płyn do spryskiwaczy Nie mam schematu który przekaźnik do czego jest Może dam rade
bombel Szukałem tego przekaźnika ABS i nie mam opisu pod puszką i do tego jeszcze nie wiem która ta puszka Po lewej stronie są dwie mała i duża , a trzecia koło aku ? już głupi jestem
Dobrze 2.2 Di , ale co dalej z tym przekaźnikiem gdzie do diabła on jest ?
P.S
a tak po za tematem można założyć na felgę 17 cali opony 205/60/17 teraz mam 205/55/17 ? ale do wymiany i troszkę twardy jest na tych 55/
ok tam już patrzyłem i jest na oko w porządku , a te puszki dwie po lewej stronie silnika tam są tez jakieś przekaźniki (niebieskie i szare)? to tam nic nie grzebać Ktoś mi zasugerował , że problem może być w sterowniku modułu (pompy)ABS lub czujniki przy kołach ?
P.S
a te oponki jak zamienię z 55/ na 60/ profil nie będzie mi nic obcierać itp... ?
stary teraz to już normalnie mam wszystko czarno na białym co i gdzie jest , za nim pojadę do krwiopijcy mechanika sam sobie to przejże w garażu , kanał mam to sobie popatrzę , poczyszczę itd... (a ten moduł / sterownik ABS tez może mu coś dolegać i są takie jaja na desce i nie działa prędkościomierz
znalazłem na Allegro taki moduł ABS / ESP używka oryginał za 200 zeta ?
Dziękuję ci kolego i Życzę spokojnych Zdrowych Świąt