[N16] Gaśnie po wrzuceniu na luz
Moderatorzy: Seba WWA, sergiej
- Modzelitto
- fanatyk nissana
[N16] Gaśnie po wrzuceniu na luz
Witam, problem jest następujący:
- auto gaśnie tylko podczas jazdy, po wrzuceniu biegu jałowego. Wolne obroty idealne, nic nie szarpie, nie dusi się itp. Co może być przyczyną?
Almera N16 1.5b 90KM '00
- auto gaśnie tylko podczas jazdy, po wrzuceniu biegu jałowego. Wolne obroty idealne, nic nie szarpie, nie dusi się itp. Co może być przyczyną?
Almera N16 1.5b 90KM '00
QG15+

- Modzelitto
- fanatyk nissana
-
- aktywny forumowicz
moim zdaniem to jednak coś z mieszanką paliwo/powietrze.
sprawdź sobie stan filtra powietrza (kiedy wymieniany ostatnio?), wyczyść przepływomierz, zerknij jak tam przepustnica wygląda - może brudna i się nie domyka, silniczek krokowy - może zabrudzony.
jak jednak będzie wszystko git, to będziemy dalej kombinować
sprawdź sobie stan filtra powietrza (kiedy wymieniany ostatnio?), wyczyść przepływomierz, zerknij jak tam przepustnica wygląda - może brudna i się nie domyka, silniczek krokowy - może zabrudzony.
jak jednak będzie wszystko git, to będziemy dalej kombinować

- Modzelitto
- fanatyk nissana
Niestety nie mam teraz dostępu do auta. Ale spokojnie, zdam relację po kompleksowym czyszczeniu.
[ Dodano: 2012-03-21, 22:14 ]
Więc tak:
wyczyściłem wszystko co się dało, prócz kolektora ssącego i przepływomierza (nie miałem odpowiednich warunków do odkręcenia kolektora ssącego, ani odpowiedniego śrubokręta do zdemontowania przepływomierza z obudowy). Syf jaki był w przepustnicy ciężko opisać, to był 1mm sadzy na ściankach
. Kolektor ssący wygląda tak samo. Podejrzewam, że to sprawka EGR'u. Ale najważniejsze jest to, że objawy ustąpiły
. Dzięki wielkie za pomoc!
[ Dodano: 2012-03-21, 22:14 ]
Więc tak:
wyczyściłem wszystko co się dało, prócz kolektora ssącego i przepływomierza (nie miałem odpowiednich warunków do odkręcenia kolektora ssącego, ani odpowiedniego śrubokręta do zdemontowania przepływomierza z obudowy). Syf jaki był w przepustnicy ciężko opisać, to był 1mm sadzy na ściankach

QG15+