Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[N15] Stłuczka :( kilka pytań

Moderatorzy: Seba WWA, sergiej

tormentor
nowy na forum

[N15] Stłuczka :( kilka pytań

Post autor: tormentor » 2012-01-20, 09:55

Witam wszystkich,
Dwa lata spokoju na drodze i w końcu musiało się to stać :(
Wracałem do domu, pod Wawą prosta droga, cisza i spokój. Ponieważ zaczął sypać śnieg - jechałem max 60km/h, nagle coś na drodze, nie do przejechania, odbiłem w lewo, chciałem wrócić, zaliczyłem pobocze i z ok 40 na liczniku zatrzymałem się na znaku...
Jestem zdołowany, wściekły, przybity i bezradny, zupełnie nie wiem co robić, pierwszy raz miałem tego typu zdarzenie na drodze, AC nie mam. Liczę na Waszą pomoc, jakąkolwiek...
Zderzak połamany, grill niby cały, ale zaczepy na bank szlag trafił. lampy i migacze całe, ale z zaczepami może być kłopot. Pas na bank wgnieciony, chłodnica chyba cała, bo przyjechałem 10km i nic się nie grzało. Nie zaglądałem pod maskę, bo pewnie bym jej już nie zamknął.
Zderzak: szukać pod kolor na Allegro? Może jest jakikolwiek sens klejenia starego?
Grill: da się reanimować zaczepy, czy dopisać go do listy zakupów?
Pas: to się prostuje, klepie, czy wymienia?
Maska: da radę jakoś samemu klepnąć i polakierować? Jest wgnieciona na ok 5-8cm, uniosła się na ok 1cm.
Co na pewno poleciało, a jeszcze o tym nie wiem?
Zamieszczam foty, są fatalnej jakości i niewiele na nich widać, ale robiłem je komórą, po ciemku i na szybko, może komuś coś podpowiedzą:
http://tormentor.cba.pl/IMAG0101.jpg
http://tormentor.cba.pl/IMAG0102.jpg
http://tormentor.cba.pl/IMAG0103.jpg
ABSOLUTNIE nie zależy mi na profesjonalnej naprawie, zdaję sobie sprawę z wieku i wartości tego auta i to, że elementy nie są spasowane jak w nowym, lub cokolwiek będzie "trochę widać" zupełnie mi nie przeszkadza.
Jeśli ktokolwiek z Was ma jakikolwiek namiar na mechanika/złotą rączkę/fachmana w Wawie i okolicach lub sam jakkolwiek mógłby pomóc i nie zedrze - gorąco proszę o pw lub pisanie w wątku. Wszelka pomoc bardzo mile widziana.

Awatar użytkownika
bombel
Administrator

Post autor: bombel » 2012-01-20, 10:01

Szukaj częsci w kolorze bedzie lepiej. Pas przedni musisz wymienic, bo to element bezpieczenstwa. Powienienes dostac w komplecie ze zderzakiem. Grill do pospawania uchwyty, a maska taniej wyjdzie kupic na allegro, bo samo malowanie bedzie z 400 zł

tormentor
nowy na forum

Post autor: tormentor » 2012-01-20, 10:04

Dzięki serdeczne, a belka pod maską, taka poprzeczna stalowa, na której jest zamek - ją się wymienia czy wyciąga?

Awatar użytkownika
bombel
Administrator

Post autor: bombel » 2012-01-20, 10:06

Jak nie jest ostro wgięta to można wyciągnąć

Awatar użytkownika
maniek_NKP
fanatyk nissana

Post autor: maniek_NKP » 2012-01-20, 12:50

Wiem, że to głupio zabrzmi, ale szkoda że nie przydzwoniłeś jakieś 2 miechy temu, bo miałem ten zderzak (pod halogeny) w tym kolorze na zbyciu za grosze, bo był do poprawek.

Co do naprawy to na twoim miejscu pokusiłbym się o samodzielne działanie, zawsze to taniej. Ja tak robiłem u siebie choć nie jestem ani z zawodu ani z wykształcenia blacharzem ani tym podobne - amator zapaleniec :D Naprawdę wiele rzeczy da się samemu zrobić, choć nie wiem jak dokładnie u Ciebie, bo nie mogę ocenić realnie strat. Jedyne co to prace lakiernicze musiałem zlecić. Samodzielne naprawy dają większa frajdę no i oszczędzą niemałych wydatków.

Co do części to sporo znajdziesz na Allegro.

Jeśli grill masz cały a puściły Ci tylko zaczepy to o wiele tańszym rozwiązaniem , a naprawdę trwałym jest spawanie plastiku. Ja ma jeden zaczep na grillu tak zrobiony, bo pękł przy zdejmowaniu i trzyma się idealnie.

Awatar użytkownika
agaj666
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: agaj666 » 2012-01-20, 12:56

Co plastikowe można pokleić, wyprostować. Są od tego specjaliści. Kwestia opłacalności. Zaczepu w lampach można jakoś dorobić. Maskę lepiej kupić, bo jej prostowanie może być nieopłacalne.
Jak Ci nie zależy zbytnio na tym jak to jest zrobione to po prostu przykręcasz na blachowkręty co się da i do czego się da :) To zdecydowanie najtańsze rozwiązanie.
Jak się podłużnice nie zjechały do środka to przy pomocy młota 3-5 kg i kawałków drewna można go doprowadzić tanim kosztem do stanu używalności.

tormentor
nowy na forum

Post autor: tormentor » 2012-01-20, 17:40

Po pierwsze miło mnie zaskoczyliście, bo nie udzielając się zbytnio w życiu klubu udzieliliście pomocnych odpowiedzi.
Odwiedziłem zaufanego mechanika, nie jakiegoś pierwszego blacharza i po dokładnych oględzinach sprawa wygląda tak:
zderzak tylko do wymiany, cały połamany, tu sprawa oczywista.
grill się powypinał, ale o dziwo cały,
maska wgnieciona, takie wgniecenie gdzieś wielkości dłoni, niewielki odprysk lakieru, do klepnięcia.
Są dwie belki, górna i dolna, obie pogięte, dolną trzeba będzie wyciąć, wyklepać, wspawać, ew naginać do oryginalnego kształtu na samochodzie.
Chłodnica cała.
Zaczepy i inne pierdoły w miarę ok, do podklejenia.
Lakier do machy mam, podobnie jak szpachlę w bagażniku.
Jest to opcja zdecydowanie ekonomiczna, dostarczam zderzak, a za robociznę place 4 stówy, wydaje mi się to uczciwą ceną.
Gdybym miał warunki, gdyby było lato (choć wtedy pewnie bym znaku nie zaliczył:P) to kupiłbym zderzak, piwo i gdzieś na działce dłubał cały dzień, a tak nie ma warunków.
Farta też miałem, że auto jeździ o własnych siłach i nie buliłem za lawety.

Awatar użytkownika
alfabox
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: alfabox » 2012-01-20, 20:30

tormentor, skontaktuj się z :

P.H.U.NISSCAR Maciej Morzyński
85-734 BYDGOSZCZ
ul Boczna 14
tel./fax 052/342 53 25
0601 61-76-76
nisscar@wp.pl

Posiada w ofercie części nowe i używane do nissanów.
Jeśli będzie miał potrzebne elementy z pewnością dogadasz się co do zakupu i wysyłki :mrgreen:
ObrazekObrazek

tormentor
nowy na forum

Post autor: tormentor » 2012-01-21, 01:20

Dzieki, auto już wstawione, ale jak coś to dam ten namiar mechanikowi <winko>

Awatar użytkownika
alfabox
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: alfabox » 2012-01-21, 11:33

tormentor pisze:Dzieki, auto już wstawione, ale jak coś to dam ten namiar mechanikowi <winko>
Lepiej by było gdybyś się sam kontaktował z Nisscarem odnośnie potrzebnych części i powołał się na mnie.
Zawsze inaczej podejdzie do sprawy po znajomości ;-)
ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Almera”